Kajsija

Ja mislim da sam dobro napisao da stari zasadi ranije cvetaju od mladih zasada.Mozda i nisam u pravu.E sad sta je ko kome prodao to je druga prica.kod nas 90% rasadnika kalem grancice dobija na ,,majke mi ,to je bas ta sorta koju trazis.''Onda se desi naprimer da navodno ns4 koju su nam uvalili cveta pre krupne rane...
 
Kod mene je ovakva situacija. Staro drvo je u puno cvetu. Mlade sadnice koji su kalemi te stare kajsije na podlozi izdanku od tog drveta su procvetale danas. Juče su bile u belim balonima a staro drvo je već par dana u punom cvetu.
Ovo je fotografisano danas - u prvom planu je grančica mlade kajsije a u pozadini je stara:

21954bb.jpg
 
Sutra ili najdalje preksutra sledi prvo prskanje ranih sorti protiv monilije. Razmisljam sta da uzmem. Imam nesto cormaxa od prosle godine i kupljen sada neon, znaci ista aktivna materija. Kazu ne preporucuje se vise od 2 puta. Ranije sam koristio signum ali ko sto neko rece skup je ko zlato pa reko da vidim sta cu drugo.
Srecom stigla mi knjiga "Podaci o sredstvima za zastitu bilja u Srbiji 2017. godine". Iz nje sam uocio da je Agromarket uveo, za mene novi preparat, Bosco gold koji ima iste aktivne materije kao i Signum i to u istoj razmeri. Da li ga je neko kupovao, posto li je? Racunam mora biti jeftiniji od Signuma koji je kod nas 5000 din pola kila.
I ima li neko iskustva sa Galenikinim Kubik plus? Vredi li?
 
Ja sam ga koristio prosle godine u drugom tretmanu monilije(od 4) i imam zapisano da je to bilo 20. marta.Zadovoljan sam kako je odradio i nemam zamerki.Inace sam ga koristio uz dodatak vuksalovog bora. Prosle godine isao sam prvo Horus,Kubik,ponovo horus i u cetvrtom prskanju monilije zbog non stop kisovitog vremena sam koristio Signum.
 
Код мене почистише апотеке од Неона. Испада најјефтиније и ако је потребно скоро дупло више од Хоруса (500:300). Поподне дефиле атомизера. Ја сам пре подне прскао бактеријама (Екстрасол). Кубик + је ОК ал' треба 10 пута више од Кормакса.
 
Danas zvao Agromarket da pitam za taj novi preparat koji je isti kao Signum. Zove se Bosco gold. Nazalost uvoznik je zabrljao i nece stici pre maja. Kupio kubik plus a neon vec imam. Sutra prskam rane sorte. Do kraja nedelje verovatno i ostale.
 
Inače nije nepoznat imam par drugara koji su ga koristili ranije i koji su zadovoljni... ali to je već iz druge ruke

- - - - - - - - - -

Mislim da na sajtu Agromarketa piše odprilike... "potpuno je neškodljiv za pčele" što je i meni bilo bitno.

- - - - - - - - - -

... piše "Praktično neotrovan za pčele"

- - - - - - - - - -

http://www.agromarket.rs/srb/proizvod/55/Fungicidi/CORMAX
 
Ja sam koristio cormax prosle godine. Nemam primedbi.
Kod mene su se ljudi zadnjih godina zalili samo na chorus u stilu da to vise nije ono sto je bio. Sad dal je istekao rok ili su stavljali manje aktivne materije, neko je izgleda mutio. Sad ga vise niko ne kupuje ponarocito sto su se pojavili cormax i neon sa istom aktivnom materijom a jeftiniji.
 
Cirpodex Adama je ista aktivna materija. Koristio sam ga lane, zadovoljan sam. Sada sam uzeo Neon jeftiniji je za oko 25% od Adame.
 
Rane, tek procvetale kajsije napada rutava buba. U cvet, da uđu, guraju se rutava buba, medonosna pčela i solitarna pčela....
 
Koliko ja vidim, ove godine ce kajsije svuda biti, cak i bez prskanja, lepo vreme u narednih 7 dana, onemogucice ostvarivanje zaraze. To ne znaci da necu da prskam, samo kazem, ima godina kad svaka kajsija rodi.
 
Koliko ja vidim, ove godine ce kajsije svuda biti, cak i bez prskanja, lepo vreme u narednih 7 dana, onemogucice ostvarivanje zaraze. To ne znaci da necu da prskam, samo kazem, ima godina kad svaka kajsija rodi.
Samo da ne bude mrazeva. Ja prosto ne mogu da verujem da ih ovog proleća više neće biti, opasnost preti do sredine aprila čak. Videćemo, a što se monilije tiče, ove godine će kajsiju imati i oni koji ne prskaju, to je tačno.
 
Da ne budem glasnik loših vesti ali ono što Kimi piše ne izgleda dobro. Ipak mislim da je ta vremenska prognoza daleko i da se neće završiti loše po voćare.

Evo kako rutava buba dejstvuje....


1214pwy.jpg



Jedini način borbe....

24cz2ae.jpg
 
Nazad
Vrh