Centralno i etazno grejanje.

7-8000 din me kostaju te bale ,skupimo se 3-4 drugara i to za par sati dovezemo kratkih rukava. ne ustajem u 4 nego u 7. za pola sata cela kuca ima 22 stepena

kad stavim protocni bojler te bale ce mi ispasti dzabe.

naravno kome nije puno 1000e godisnje da baca kroz odzak sto da ne ali pretpostavljam da ih je malo
Ipak bi trebao malo realnije da preracunas,video bi da je cifra mnogo vise od 8000
 
Ovo što je Bokibole napisao sam odavno hteo da napišem ali bi me odmah neko napao ili se našao uvređen.Ja se isto grejem na gas.Ne vozim trakrore koji koštaju na 10-e hiljada E kao i automobile,đžipove.Na taj način ušparam da platim gas
 
Neko mozda zrli da ostane u kondiciji i preko zime, da ne dobije upalu misica kad krenu prolecni radovi. Ili nije navikao da odmara cele zime :haha:
 
Spaga za 1000 bala 2400 din , 15l nafte 2100 din , ostalo ide na naftu da dovezem. sta realnije jos treba ? Kad stavim kombinovani bojler ustedicu na struji i pokricu troskove baliranja. tako da ce me grejanje kostati 0 dinara. eto ti racunica

radim 26 jutara svoje zemlje i nemam 1000e za bacanje godisnjeza grejanje.

da imam vise verovatno bih i ja na plin ali posto sa 26 jutara ne zivim nego prezivljavam gledam sto jeftinije da prodjem i trenutno ne postoji jeftinije.

lako je biti pametan kad imas

a nisam tolika mrcina da nemam 15 min vremena dnevno da nalozim taj silni teret od 15 kg. kotao mi je u sklopu kuce u radionici i ni ne izlazim iz kuce kad lozim. bukvalno u majici kratkih rukava idem loziti

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
 
Ima još jeftinijih vidova grejanja od bala(biomase)ali otom potom.

Ajde kad pišete već ozbiljno onda napišite i koji je to vid grejanja jeftiniji,i obrazložite ciframa,a ne samo kontrirati ovde na forumu.
BOKIBOLE ne znam od kud ti ta ideja da mi koji ložimo na soju gušimo komšije,nemojte omalovažavati neki drugi vid grejanja,i iznositi neistine,ako već niste upućeni.Možemo i mi spominjati kad je onomad 2014 izbila kriza u Ukraijini pa kad je ovde ostalo zaliha za mesec dana gasa, ne znam baš da ste tako mirno sedeli kući i štelovali termostat.
I nemojte žaliti nas koji jedan dan pokupimo slamu,i ložimo je svaki dan,i pepeo iznosimo svaki drugi ili treći dan,nije to ništa teško samo su se neki malo pogospodili,kad svi vade po 500 a neki i preko 1000 eura za razne vidove grejanja ,mi tad izvadimo 100 ili 150,a ostatak ostane u džepu,to da li ćemo kupiti auto ili potrošiti na npr. devojke, to je naš problem,ali činjenica je da nam pare ostaju u džepu.Ali mislim da ovde ko i u velikom broju slučajeva ipak malo proradi sueta i ljubomora.:ppozdrav:
 
Ja se potpuno slazem sa danerom. Bitan je kotao, kako je napravljen. Mi se ove godine prvi put grejemo na zitnu slamu i nikad nije bilo toliko toplo. Kotao je pravio lik iz sela koji radi samnom u firmi. I kad je pricao da dnevno potrosi 4-6 bala svi su se smejali i nisu ga uzimali za ozbiljno. On ih je zvao da provedu jedan dan kod njega i da loze pa da se uvere ali niko nije hteo. Ja nisam hteo da slusam samo njega nego sam isao na dva mesta da vidim kako to funkcionise - na jednom se lozi slama a na drugom drva i na oba su zadovoljni - oba kotla su duzine 1m, a majstorov je 1.5m dakle, veca je iskoristenost. Da se nisam licno uverio mozda ni ja ne bih verovao daneru ili nekom ko pise slicno.
 
Koliko sam ja upucen,samo za utovar i istovar,traze ljudi10 dinara po bali...tih 1000 bala samo utovar i istovar kosta 10000,i to da platis samo dvojicu,sto ja za1000 bala malo...Ako ides onom tvojom racunicom,onda je i taj ministar ili sta vec je ,pre godinu dve,bio u pravu .kad je rekao da se od hektara zaradi preko 1000 evra...a siguran sam da se bar 99 posto foruma slaze sa tim,da nije tako,ne racunas amortizaciju,svoje vreme,itd itd...
 
Marko Još nisam prešao na taj vid grejanja pa nisam kompetentan za pisanje ali kao što sam i rekao pisaću kada pređem.Ko je pratio redovno temu video je da je član J.Brtka pisao o tom sistemu jer se čovek tako greje uz minimalne troškove.
Kod mene utovar i istovar košta 15 rsd po bali.
 
Marko ne vidim razlog da budem sujetan i ljubomoran na nekog. Nisam omalovazavao vas koji se grejete na soju, svako ima svoj izbor i svoju racunicu u zavisnosti od porodicnih uslova. Zasto ne vozite Zastavu jer malo trosi i jeftina je za odrzavanje? A racunati troskove grejanja u flasama piva koje nadnicari popiju i gorivu stvarno nema smisla.
 
Marko Još nisam prešao na taj vid grejanja pa nisam kompetentan za pisanje ali kao što sam i rekao pisaću kada pređem.Ko je pratio redovno temu video je da je član J.Brtka pisao o tom sistemu jer se čovek tako greje uz minimalne troškove.
Kod mene utovar i istovar košta 15 rsd po bali.

Da ti prodam katapult?:osmeh:
Onda ce te kostati 7.5din jedno da nekog nesrusi sa prikolice:haha:
 
Marko ne vidim razlog da budem sujetan i ljubomoran na nekog. Nisam omalovazavao vas koji se grejete na soju, svako ima svoj izbor i svoju racunicu u zavisnosti od porodicnih uslova. Zasto ne vozite Zastavu jer malo trosi i jeftina je za odrzavanje? A racunati troskove grejanja u flasama piva koje nadnicari popiju i gorivu stvarno nema smisla.

Opet iznosite neistine i izvrćete moj post,ako negde nešto napišete onda iza toga i stanite.Ja sam napisao da omalovažavate drugi vid grejanja,što ste i uradili jer ste napisali da mi gušimo komšije i da ste vi sa svojim komšijama u dobrim odnosima,a mi predpostavljam zbog toga nismo,i da se cimamo oko unošenja i iznošenja,to je verovatno ispod nekog ponosa.Drugo mi pričamo o grejanju a ne o automobilima,to su dve nespojive stvari, ali ajde ako ćemo i tako vozio sam i zastavu 10 godina i na njega dao više para nego na ovaj auto koji sad vozim takođe i ovaj auto koji sad vozim manje troši od zastave,a tu je naravno i bezbednost,jer ipak život je majbitniji.I na kraju nikakve flaše piva nisam spominjao naveo sam tačno cifru koliko me je izašlo para,par postova unazad.Tu sam uračunao i moj rad.
 
Malo o gasu.Koliki procenat domaćinstava u Vojvodini ima gas u kući?Onaj ko ima instalaciju urađenu stvarno nema smisla da nešto prepravlja jer je to najekonomičniji automatski sistem,i tako će biti dok ima gasa.To i jeste najveći problem jer za godinu dve veliko pitanje šta će biti,i svako realan razmišlja o alternativi.
Onaj ko treba da gradi novu kuću treba da radi podno i toplotna pumpa plus naravno termo izolacija u A klasi i to je sigurno budućnost po svim parametrima.
Ostaje naravno najjeftinije ručno grejanje a to je na biomasu ,ali ko nema stoku treba i o tome dobro razmisliti.
 
Nikola imam 2 katapulta koji stoje bačeni.
Paraćinac plaćam 15 dinara kada nemam drugog izbora a nekada časte pa naplate 14 dinara.Prošle godine sam pomagao drugaru da skloni sojinu slamu sa mojih parcela i bukvalno smo otimali od boga jer je kiša počela da zeza ubrzo nakon skidanja soje.Vozio sam presu a on je sa ekipom tovario i vukao kući svu biomasu sa mojih parcela i još je uzeo od ostalih iz sela koji su imali soju.Dovukli smo blizu 3.000 bala soje za 350-400 kvadrata koliko od prilike greje+je spremio 2.000 bala slame za slučaj da ne uhvati sojinu slamu i 500 bala vršene lucerke takođe od mene.Da ga nisam požurivao ne bi uspeli kao mnogi iz sela kojima je propala sojina slama pa su posle baš otimali od vremena kukuruzovinu i patili se kao patike.
 
Kolega Steco dobro da si podvuko da je gas najekonomicniji,e pa ja imam gas od 76 godine pa nesto nisam siguran u konstataciju
 
Marko ja pričam kako je kod mene u selu gde su placevi najčešće 17 m širine. I naravno da se komšije guše kad je nizak pritisak i sav dim se spusti dole bez obzira koliko je dimnjak visok. Tvoja je stvar da li ćeš se cimati oko unošenja i iznošenja bala ili drva, ali ne verujem da ćeš biti za takvu rekreaciju kad budeš imao 50 ili 60 godina života. Pričamo o komforu, a evo ja ti od srca želim da se celog života greješ na soju i da uživaš kao do sada. A onima koji se greju na plin da ne bude nestašica a cena stabilna na nivou ove koja je sada.
 
Kako može propasti sojina slama,jel možeš Matiću taj pojam da mi objasniš? Jer meni se to još nije desilo,a bilo je i da je kislo skoro mesec dana
 
I kod nas su radnici 15 din utovar istovar.

bale dovezem sam , komsija sto se malopre oglasio mi pomaze. on dedje ja bacam i nadjemo nekog da pogoni.dovezem 4 -5 zmajevki. sto vrsene, slame, soje.
ako cete racunati to sto pocastim drustvo sto mi pomogne i izvedem ih na veceru ubaci na tih 8000 jos 4-5000 din koliko me kosta u restoranu
opet to je 100e za grejanje za celu sezonu


Sent from my LG-D802 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh