Elektro instalacija

Kako bi isla ta provera?

Das kontakt,skines tanju zicu sa alternatora i spojis na masu...lampica treba da se upali...ako to bude tako onda je instalacija ispravna a kvar alternator...ako lampica ne svetli onda je problem u instalaciji...prekinutoj zici ili prljavom grlu za lampicu.....+ imas...da ga nema nebi radila lampica za ulje
 
kolika je cjena elektroinstalacije za 577 stari tip???? kakva je kvaliteta, jel se isplati uzimati????
 
Neisplati se uzimati...tanke zice...dve godine i mrnjau
uzmete 10m kabla 5x2.5...5m kabla 3x2,5 i 3m kabla 3x1.5 i....zice od 6 kvadrata 4m i zice od 4 kvadrata 3m i imate sve sto vam treba
 
toga sam se i bojao, jer postoji instalacija, al ništa neradi, pa bi to trebao rješiti, al neda mi se ići ovako pješke, ili da probam vidjeti što postoji, a što ne od instalacije, pa uzeti njegovu shemu u ruke i polako......
 
Mislim da ti je brkin-sonta rekao sve , ako hoces pravu instalaciju kupis te zice , i od nekih traktora koji imaju dobre kutije osiguraca a ne ovo smece sto prodaju za imt i sastavis sam ili neko ti sastavi. Shema ti je univerzalna , kupis kontakt bravu i pogledaj na netu pdf sta se gdje kopca i normalno sve spojis preko osiguraca , imas i na netu kako se spaja automat zmigavaca, jedino smisli nacin da prednja svjetla i sirenu i ostalo spojis da mozes lako rastaviti kod opravki tipa zamjena lamele itd.

Kutiju osiguraca postavis tamo gdje ne moze da se zamasti a blizu je kontakt bravi, automatu zmigavaca itd.

Ja sam od ursusa koristio kutije osiguraca , on ima spojeve za one zabice , nabavio kvalitetne iz farnela i evo nekoliko godina ne mam problema , prije non stop problemi vecinom sa kutijom osiguraca zamasti se , neradi stalno nesto jer nema dobar spoj sa osiguracima ili se grije.

Takodje obavezno kablove do alnasera ubaci u neke buzire jer su oni najopasniji ako se prozuljaju , dolazi do pozara 100% , meni se to desilo ali sam ugasio , kabal je cak otopio celicnu cijev povrata goriva pa se i gorivo upalilo , nije imt , stavio sam od nekog traktora i prekidac mase sada za svaki slucaj.
 
onda ću rješavati postojeću instalaciju, jer ako su žice ko u farovima kad se kupe, onda nevrijede ništa, to sam sve morao stavljati novo, jer žice nisu ništa vrijedile
 
Hajde uputi, i ako znaš gdje ima crnog bužira, rebrastog crijeva (ne znam koko tko kaže) manjeg promjera za provesti tu instalaciju.
 
Bolja opcija je platnena izolir traka. Ja nabavljam u wurthu, nije skupa a sigurnija od buzira.
 
[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="class: info2_c2_r4, colspan: 2"]ELEKTROMATERIJAL ĐOLE DOO[/TD]
[TD="class: info2_c3_r4"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: info2_c1_r5"][/TD]
[TD="class: info2_c2_r5, colspan: 2"]Adresa: STAPARSKI PUT 41 (VAŠARIŠTE), 25000 Sombor
Telefon: 025/434-090, 063/591-568
E-mail: eldjole@neobee.net

to je dole na buvljaku...tu odma imate tipa sa IMT delovima..dosta stvari je stara original zaliha
neznam koji vam je prelaz blizi...erdut ili batina...ako idete preko erduta....svratite na sokic :)[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

neznam di ima buzir...licno stavljam u najtanji slauf i to je to
 
U Novom Sadu isto ima dobra radnja (Eltel) gde mogu da se kupe kablovi, papučice, rebrasta creva i sl. što je potrebno za ožičavanje instalacije u traktoru. Npr. tamo sam znatno jeftinije od lokalnih prodavnica (pod uslovom da uopšte u njima mogu da se nađu takve stvari) pronašao kablove velikih kvadratura za akumulatore, odgovarajuće papučice, bužire.
 
U Novom Sadu isto ima dobra radnja (Eltel) gde mogu da se kupe kablovi, papučice, rebrasta creva i sl. što je potrebno za ožičavanje instalacije u traktoru. Npr. tamo sam znatno jeftinije od lokalnih prodavnica (pod uslovom da uopšte u njima mogu da se nađu takve stvari) pronašao kablove velikih kvadratura za akumulatore, odgovarajuće papučice, bužire.
A ima li samo žice raznih boja i preseka
 
Mislim da ima, ali ne mogu da garantujem pošto su mene interesovali kablovi 70mm2 i nisam gledao te tanje. Ima na netu njihov sajt pa može videti broj telefona i pitati.
 
Ja kad sam radio instalaaciju na imt uzeo 7-zilni kabl 2,5 kvadrata sve su zice crne ali na svakih 5-6 cm svaka zica ima broj na sebi pa nije problem to pospajati, negdje sam spajao po 2 negdje 1 kako mi je trebalo. Ove za alnaser imate debele kablove za aparate za zavarivanje koji imaju tanke licne i koji se isto prodaju na metar i jako su savitljivi i jos kao osiguranje gurnete ga u neko crijevo za vodu ili buzir.
 
Ima ja sam bio u toj radnji u NS-u,nije to nista tako posebno ali ima korektno ako je to ona radnja blizu Partizanske ulice,da ne kazem na 500-1000 m do Kacke petlje ili Big soping centra.
Nije malo teze naci u Sidu sam nasao u drugoj radnji u koju sam usao,a problem je kasnije kad se nesto pokarabasa svaki put traziti koja je crna za sta,kao sto na beracu imam 2 crne jedna je masa pa kad razbijem svetlo moram dodatno da trazim koja je koja.

Inace sam uveo sebi neki "standard"
Plava - Pozicija
Sarena - Stop
Siva - Levi
Braon - Desni i
Crna - Masa .
 
Nazad
Vrh