IMT

To je sistem za sijacicu i to moze raditi kao na IMT sijacici zadnje generacije, mehanicki automatski lijevi-desni, nikakva hidraulika

Zombie je pitao za hidraulicni top-link.
 
Na koji način funkcioniše dodatni priključak sa ručicom za hidrauliku na IMT539, ona budža što se privrne dole ispod sjedišta?Može li ona da šalje i vraća ulje? Zanima me zbog hidrauličnog toplinka. Mnogo bi mi pomoglo da imam takav toplink ali za njega je potrebna dvosmjerna hidraulika. Jedno rješenje je da uzmem ulje sa priključka za kipu, pošaljem ga na dvosmjerni razvodnik odakle bi dva crijeva išla na cilindar tj. prvo na blok-ventil na njemu (hidr. toplink bez toga nema smisla) a jednim crijevom bi se ulje vraćalo u mjenjač, može lako da se napravi ulaz na zavrtnju za sipanje ulja. Problem takvog rješenja je u tome što 539 diže i poluge kada radi kipa. Drugo rješenje je da samo povratni hod cilindra spojim na kipu pa da na taj način dobijem mogućnost skraćivanja toplinka (tj. dizanje priključka) a spuštanje bi vršila gravitacija. Problem tog rješenja je u tome što bi teret nosio razvodnik unutra jer se tako ne može ugraditi blok-ventil te naravno podizanje poluga kada radi kipa...

Postoji li uopšte neka mogućnost da se na iMT539 ugradi hidr. toplink a da ne uključuje postavljanje još jednog hidr. sistema (pumpa i ostalo)?

Evo ovdje je na postojeci sistem nabaceno dosta toga. Ako je sta nejasno pitaj, ja sam skoro pa sve spremio da na 560 nabacim slicno nesto samo sa originalnim ravodnikom i jednom pumpom, tj postojecom.

 
Postoji li uopšte neka mogućnost da se na iMT539 ugradi hidr. toplink a da ne uključuje postavljanje još jednog hidr. sistema (pumpa i ostalo)?

Kolega zombie je pitao da ne ugradjuje dodatne pumpe i rezervoare a to je na snimku odradjeno sve preko dodatne pumpe volana i prioritetnog ventila, kao na zmaju.

S original pumpom (bez pomocne pumpe za hidro izvode) ne mozes imati da ti u isto vrijeme radi i fini hidraulik i dodatni izvodi. Sve ostalo je moguce i lako se odradi na gore opisan nacin.
 
A ako ugradiš naprijed pumpu na razvod i poseban rezervoar, jel ju nebi mogao koristiti za hidrauliku, za sve priključke, a osnovna hidraulika da ostane za poluge, sistem bi bio kao kod rusa, samo nebi se podizale poluge na nju
 
Kolega zombie je pitao da ne ugradjuje dodatne pumpe i rezervoare a to je na snimku odradjeno sve preko dodatne pumpe volana i prioritetnog ventila, kao na zmaju.

S original pumpom (bez pomocne pumpe za hidro izvode) ne mozes imati da ti u isto vrijeme radi i fini hidraulik i dodatni izvodi. Sve ostalo je moguce i lako se odradi na gore opisan nacin.
Kolega, ovo odnaprijed je samo za volan. A postojecu, tj standardnu hidrauliku je iskoristio za razvodnik nazad i prednju hidrauliku. Naravno da ne moze poluge da koristi u isto vrijeme sa razvodnikom ili prednjom hidraulikom ali je poenta da je nakaceno na jedan sistem.
 
Ivane: Moze se ugraditi dodatna pumpa bilo gdje i napravi se sistem da koristi ulje iz mjenjaca da ne treba dodatni rezervoar i radi i to dobro samo je to za prebacivanje markira nepotrebna komplikacija.

Na vidao klipu iznad je to odradjeno na 539 samo nije mi se dalo gledat dalje dal ima dodatni rezervoar il nema. Po meni se treba koristiti mali rezervoar ulja koji treba biti vislji od same pumpe da kad ujutro upalis pumpa ima u sebi ulja da pumpa ne radi na suho...

Landini, onda mi sistem s dodatnim razvodnikom nema smisla kad ne mozes skupa s njime koristiti poluge za nosene prikljucke. za vucene prikljcke je trosak dva crijeva i razvodnik i to radi ko pjesma al za nosene prikljucke je ovo gubitak vremena il isto zombie zeli hidraulicni top-link sto znaci da zeli koristiti i poluge i razvodnik u isto vrijeme a na imt-u to bez dodatne pumpe bas i ne radi zadovoljavajuce.
 
Landini koliko kosta sve ovo na fergi?
Ne znam, samo sam naso snimak.

- - - - - - - - - -

Moze se ugraditi dodatna pumpa bilo gdje i napravi se sistem da koristi ulje iz mjenjaca da ne treba dodatni rezervoar i radi i to dobro samo je to za prebacivanje markira nepotrebna komplikacija.

Na vidao klipu iznad je to odradjeno na 539 samo nije mi se dalo gledat dalje dal ima dodatni rezervoar il nema. Po meni se treba koristiti mali rezervoar ulja koji treba biti vislji od same pumpe da kad ujutro upalis pumpa ima u sebi ulja da pumpa ne radi na suho..

Meni smisla ima ovakav sistem tj sistem koji koristi postojecu hidrauliku za rolo balirku, i slicno. Jer ne trebaju mi uvijek poluge a treba mi dvosmijerna hidraulika. A ponekad ako mi zatreba oboje, polako, jedna operacija pa druga. i sve se rijesi. :ppozdrav:

Uostalom, nece hid topling drndat svake sekunde. kad zakacis ustimas gore dole i gas.
 
Može da se napravi stavi se kiper ventil.
Ja sam ubacio a dalje se spoje na to razvodnici s više izlaza i direkt iz pumpe u to ide.
 
Kazem ti da za rolo balirku i ostale vucene strojeve uzmes ulje s izvoda za kipanje, ustekas u razvodnik i povrat ulja s razvodnika pod sic vratis u mjenjac, podignes finu komendu gore kao kad kipas, poluge se podignu i razvodnik ima protok ulja kroz sebe i radis s njim bez brige. Imam to na 549 za berac za podizanje i spustanje hedera i radi odlicno

Moj razvodnik ima jednu rucku ali ima i malu rucicu za biranje jednoradnog ili dvoradnog nacina rada. moze se staviti razvodnik s gredera s "milijun" rucica i radit ce bez greske.

Tko zeli koristiti i jedno i drugo, njemu je problem a evo je i shema kako se spaja to na IMT, iskopao s interneta maloprije, a originalno postavljena na HR poljoprivredni forum. Mali poklopcic se skida i na njegovo mjesto ide istokarena plocica s dva posebna ulaza, preklopni ventil kao za berac s kojim biras obican rad ili rad s razvodnikom i milina.

jzzio5.jpg


Evo je i slika te ploce, ne vidi se dobro ali su na nju spojena dva crijeva ali su jedno iza drugog:
Kockica_zps70fcc64a.jpg
 
A sta mu dodje pomocna pumpa? Zar se ona ne kaci na vec postojecu pumpu hidraulika? Pa koristis i poluge i sve u isto vreme..
 
Da. Pomocna pumpa se kaci na vec postojecu i koristi ulje iz mjenjaca da napaja razvodnik sto u tvornici montiraju s lijeve strane sica kao sto je kolega landini postavio sliku iznad. Tad neovisno rade poluge preko glavne pumpe a hidraulicni izvodi i razvodnik preko pomocne pumpe.

Ovakav slican razvodnik s crijevima za spajanje na traktor sam kod hidraulicara platio 100€. S time da sam odvezao traktor kod njega i da mi je crijeva pravio po mjeri, da nema viska nigdje.
 
E to nisi u pravu
Svaka cast konstruktoru, tada je napravljen veliki napredak u radu sa hidraulikom takoreci savrsenstvo
taj sistem se koristi na milionima traktora
E sad sto mali broj traktora je opremljen sa pomocnom hid. pumpom to je druga prica
 
Ma mislio sam na resenje bez pomocne pumpe,a vecina imt traktora ih nema,pogotovo stariji..sto se tice hidraulika tu skidam kapu..precizno i lako za rukovanje..momentalno imam yto i dva rusvaja i nijedan nije ni za porediti,ali izvoda za hidrauliku kolko hoces..cak sam nasao sistem da kipujem prikolicu a da ne skidam creva od prednjeg utovarivaca..e to imt u fali fabricki..al eto postoji resenje..
 
Fabricki to IMT-u ne fali samo je bila nadoplata 700€ i mogao si to dobiti na 540 i svim vecim traktorima. Dodatna pumpa i razvodnik se nude od 1978.g. pa ti vidi. Nije moj problem sto to mom djedu i ocu nije nikad trebalo. Prikolice kipati i raditi s beracem se moglo i bez toga tako da nitko ovdje tad nije za tim imao potrebe a velika vecina malih poljoprivrednika kojima je IMT dan danas zanimljiv nema potrebu za dodatnim izvodima...

veci YTO je traktor novijeg godista i na njemu je normalno da ima bar dva para dvoradnih prikljucnica dok mali yto traktori ne znam dal imaju dvoradni razvodnik ili samo jednoradni... MTZ hidrauliku uopce usporedjivati s IMT-ovom je uzaludno... Rus je rus, prica za sebe.
 
Bobo, tu treba odvojiti novije MTZ traktore sa takozvanom "monoblok" hidraulikom koja nema veze sa starijim tipom , 2 rucice jedna kontrola polozaja jedna kontrola vuce , skoro kao IMT ako imas malo zivaca oko namjestanja pluga, mozes sa 3 okretacem da ores bez kotaca , probano.
 
Nazad
Vrh