Radovi u malinjaku

Planke po čijoj si ideji ovo radio? Zašto ti je ovoliki razmak između mreže?

Video sam na primeru pokrivanja cele površine hiljade pčela koje pokušavaju da izađu iz plantaže ali ne uspevaju, ili uspeju jedva. Glavni razlog je zbog toga, pčele su mi strašno važne. Drugi razlog je provetravanje i osunčanost, mada je to samo moja fikcija :ideja: koja možda nije tačna, ali ekspozicija terena je takva da već imam malo manje sunca nego što je potrebno. Treći razlog je razmak između redova jer nije svuda isti..

- - - - - - - - - -

Sve je to lepo ali 2000e za 20ari mnooooogggooooooo para! Gde nadje protivgradnu sa zasenom od 18% kada su sve po fabrickoj specifikaciji 8-10% sencenje??

Jeste solidna svota, ali sam dva puta u zadnjih 10 godina zaplatio dobro (ne želim se prisećati) tako da ovih 2000eur nisu ništa naprema tome.. Procenat senčenja 8-10% imaju bele i transparentne mreže, ove crne imaju 14-18% (deklaracija i atest)

- - - - - - - - - -

Slike da prodas turistickoj organizaciji na lokalu ili srbije! mislim da bolje nemaju :) fenomenalne su

Hvala, hvala.. Eto namestilo se, taman stala kiša, razvedrilo, sunce krenulo ka sutonu, drugar ima dobar Nikon, još bolju Sigmu, ja imam dobru šljivovicu i polako :ppozdrav:
 
f4c73a97919467537b94c989b27612e6.jpg
a1641f35108fb0b581a22588b24fe9aa.jpg

Rezultati pokusa sa mrezom za krastavce....red sa mrezom i do red bez mreze

Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk
 
da pitam.izvadiosam sadnice iz zemlje i posadiosam gde treba,a nato messto izbili novi lastari,sami se razmnozili.sad ovogodišnje lastare koji su oko 1m visoki kad bi ih prekratio napola koji bi efekat dobio,jaču sadnicu, koren bujniji,ili više lastara ili...vilamet je u pitanju.
 
Malina posadjena jesenas, lastari vec na metar i po, ispostovao sve mere zastite djubrenja, odem danas da vidim sta se desava, imam sta da vidim na pojedinim lastarima listovi sprzeni ko upaljecem, ostali zdravi zeleni, znaci krenula fitoftora. Znam da predusev za malinu krompir nije dobar, prosle godine je bio do pola parcele, u toj polovini se i nalaze ovi lastari kojima su listovi sprzeni u drugoj nema ni jednog a tamo su i bujniji.
Cujem za jedan preparat hoyin zove se DIOXY ACTIV SUPRA AGRO, sad je problem gde ga naci, nadjem ga konacno u jednoj apoteci 2300 din litar idu 5 litra na hektar. delije tako sto je na bazi hlor dioksida unistava sve vrste patogena mikroorganizama, gljivica itd, unistava i lose i dobre bakterije, koje kasnije moraju da se unesu isto fergitacijom za to ide preparat TIFO. Pokusao sam pa cu da vidim sta ce da bude.

Poštovani proizvođači maline, s’ obzirom na to da su vremenske prilike takve kakve jesu, firma HOYA-VS je rešila da se malo opširnije posveti jednoj vrlo velikoj temi i problemu koji se javlja u malinjacima širom Srbije poslednjih nekoliko godina. Reč je o plamenjači korena, čuvenoj fitoftori! Tema je vrlo opširna i kompleksna, problem vrlo realan i prisutan (verujemo da ste svi imali priliku da negde vidite kako to izgleda u malinjaku koji je napadnut ovom bolešću), ali ćemo se potruditi da sažmemo najvažnije stvari u jednu celinu (iako će zbog prirode bolesti tekst biti malo duži). I, što je najvažnije,da ponudimo neka naša rešenja iz firme HOYA V.S. za ovaj problem, a koja su dala efekat.
Za početak, prouzrokovač bolesti plamenjača korena maline je gljivica pod imenom Phytophthora fragariae var.rubi. U godinama kao što je ova gde imamo veliku količinu padavina, povećanu vlažnost zemljišta ili visok nivo podzemne vode, uz prisustvo zaraženih biljaka, možemo očekivati masovniju pojavu ove bolesti. Ono što je bitno znati je da se ova gljivica stalno nalazi u zemljištu, ali da su za njeno aktiviranje potrebni da se stvore odgovarajući uslovi za razvoj. U ovom slučaju to je velika količina vode u zemljištu, tj. tereni gde voda slabo otiče (pseudoglej i slična slabo propusna zemljišta). Druga veoma bitna stvar je zdrav i sertifikovan sadni materijal, jer je i to jedan od načina donošenja bolesti u Vaš zasad. Zato budite vrlo pažljivi odakle i od koga uzimate sadni materijal, jer je to polazna osnova za razvoj budućeg kvalitetnog zasada. Ovo je čisto mala digresija, i molimo Vas da obratite pažnju na taj segment, s’ obzirom na to da se radi o jednoj od glavnih stavki prilikom podizanja novog zasada.
U slikama koje ćemo objaviti na kraju posta videćete nekoliko vrlo bitnih stvari, kako biste imali što slikovitiji prikaz svih operacija koje treba uraditi. Ima dosta sušenja malinjaka koji nisu posledica napada plamenjače korena, već jednog drugog patogena, a to je Verticillium albo-atrum i Verticillium dahlie, ili uvenuće izdanaka. U suštini dovode do istog ishoda i nije ih lako razlikovati, ali postoji jedan način. Naime, ukoliko biljka krene da se suši i iz zemlje na mestu sušenja stare biljke izađu novi izdanci, ako se desi da se taj novi izdanak povije ka zemlji kao da je ostao bez vode, najverovatnije je u pitanju plamenjača korena.
Koje se preventivne mere, i eventualne kurativne mere u slučaju pojave simptoma ove bolesti? Da se posvetimo prvo malo agrtotehnici i onome što možete da uradite po ovom osnovu. Sanacija terena drenažom za ona mesta gde se voda zadržava i gde je problem aktuelan je obavezna, tj. kopanje kanala za odvodjenje viška vode. Vrlo bitna stvar je i pravljenje bankova jednoobraznim plugom (ako ste u mogućnosti) i nabacivanje brazde sa obe strane reda. Učinak je u ovom slučaju dvojak-pravite banak malini i dajete priliku korenu da se povuče naviše i pobegne od vode, a takodje pravite i kanale za drenažu sa obe strane reda.
Posle svega ovoga dolazimo i do primene odredjenih preparata koji mogu dosta pomoći (imamo veliki broj primera na terenu gde je problem zaustavljen), i mi ćemo Vam napisati kako mi to radimo poslednjih par godina. Prvi preparat koji treba upotrebiti je DIOXY ACTIV SUPRA AGRO, koja je našla svoju primenu u zaista mnogo problema koji su, nažalost, pogodili naše malinjake ove godine. Doza bi bila 1 LITAR PREPARATA NA 300l VODE, ili 5 LITARA po HEKTARU, kako Vam je lakše. Preparat se pušta kroz sistem kap po kap (ko ga poseduje), ili zalivanjem zemljišta za one koji to nemaju. Način primene-pre puštanja preparata potrebno je da u zemljištu bude dovoljno vlage, kako bi se preparat lakše spustio u zonu korena. Oni koji imaju sistem i kace za mešanje sredstava za prihranu trebaju da razmute preparat u kacama i puste ga kroz sistem. Količina vode koju treba da pustite je relativna, ali je potrebna dovoljna količina vode da preparat siđe u zonu korena. Kad završite sa puštanjem preparata potrebno je pustiti još malo sveže vode kroz sistem, da bi se, kao sto rekoh, preparat spustio u zonu korena. DIOXY ACTIV SUPRA AGRO je dezinficijens koji ubija štetne, ali delom i korisne organizme u zemljištu, vrlo je agresivan. Zato par dana posle njega treba pustiti drugi preparat koji se zove TIFI. TIFI je proizvod koji sadrži u sebi spore i micelije od genetski nemodifikovanih živih gljivica. Ovo je posebno sintetizovan proizvod na bazi Trihoderma gljivica i Micorrhiza gljivica koje se bore protiv štetnih gljivica koje žive u zemljištu i prouzrokuju veliki broj bolesti. Tifi kolonizuje i zauzima životni prostor oko korena biljke i pravi fizičku barijeru protiv izazivača bolesti. Doza primene preparata je 250 GRAMA na 10 ARI površine, takodje kroz sistem kap po kap ili zalivanje. Preparat se primenjuje na potpuno isti način kao i Dioxy activ supra.
Ako se i posle svega ovoga biljka osuši, potrebno ju je izneti iz malinjaka sa sve korenom i spaliti, a mesto gde je biljka bila posađena dezinfikovati preparatom Dioxy activ supra agro.
Izvinjavamo se zbog dužine teksta, ali je tema vrlo obimna i kompleksna, a mi smo se potrudili da je predstaviom što kompletnije kako bismo Vam približili ceo ovaj problem i samu tematiku što je više moguće.
 
Ako krene sušenje nema pomoci za tu biljku. Džabe bacati pare na nešto što sebe ne može spasiti. Kako ide vreme moraće se raditi zaštita od ove bolesti non stop kao što se radi protiv insekata i didimele.

Koliko su brazde pametan potez u brdima, tamo gde je nagib terena veliki?
Da li je moguće da je ovo didimela?
01ec6f7f5607efb90ee9a954b9d3a4aa.jpg

c2a9fee9c9ceee9ea75a16f3e87247b3.jpg


Послато са C5503 уз помоћ Тапатока
 
Poslednja izmena:
Grad razvalio područje između Užica i Kosjerića. Šteta je negde i totalna. Moj mladi malinjak poprilično oštećen.

34io1lz.jpg


pt6xx.jpg


2vwcktz.jpg


28s7imb.jpg


1z3t6w9.jpg


1z15kcm.jpg


Na mnogim mestima presečeni vrhovi, na pojedinim i sam lastar.
Po preporuci ići ćemo sa Trainer + Scudo.
Ima li ko kakvu preporuku drugu?

Da li će se presečeni vrh lastara regenerisati? Da li da ga ja presečen sada ili da ostavim onako da visi?
 
Osiguranje ja racunam da je 1 od troska kao sto je prihrana ili zastita biljka. Nije velika cifra. Ja moj malinjak od 15 ari sam osigurao i ako je prva godina. Ako nemas protivgradnu mreze bez osiguranja u ovakvim vremenama nemoze gajiti ni malinu niti nesto drugo. 40% par vraca drzava +kod nas 20% vraca b.topolska opstina. Tako da imate pomoc na raspolaganju i treba iskoristiti.
Barem ja tako mislim
 
Lajbi
koliko te izašlo osiguranje meni su tražili za osiguranje 29.000 za 20 ari za štetni rizik koji sam naveo "grad i kao dopunski sam se raspitivao za oluju" koju isplacuju ako hidrometrološki zavod zvanično objavi da je na tom području bila koja je po njima "Oluja je kretanje vazdušnih masa, odnosno vetar jačine 17,2 m/sek. i više".Znači ako zvanično ne objave ne isplaćuju za oluju. Interesovalo me osiguranje od Juna do Decembra.
 
Posto sam verovatno zakasnio sa ovim pitanjem, voleo bih da znam sta sada raditi sa ovim, da li ga iseci ili ostaviti?
Da napomenem da ovakvih ima neki broj, iz iste sadnice nije izbio mladar, a ovaj je vec dostigao visinu oko 80 cm, malina je zasadjena u prolece

48ebd5799df04b9158ec1df43f8c03f5.jpg
4d0f630694bac542d828cc7388450733.jpg


Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
 
Od velikih padavina, istrulilo mi je oko 300 kom i to planiram na jesen da podsadim, koliko budem mogao izvadicu iz svog, ostatak cu kupiti, evo jos par slika

476fc51a4971b184754ae4e457d88170.jpg
740462376b2525eafc4374091a5a7117.jpg
afae9b6a3395047aa6c29d279b2f5694.jpg
6eb727ee5ae22530bfd1953afe8df8cc.jpg


Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh