Herbicidi u soji

Ne vredi ni ucestvovati u bilo kojoj diskusiji jer je vec u samom startu osudjena na propast.

Svaka čast na ovakvim prilozima.Mislim da su oni jako korisni i ko skoro "sve zna" uvek se ima nešto novo čuti.Savremeni polj.proizvođač mora stalno biti u toku i pratiti novine jer su one sastavni deo života.Možemo biti ili ne,zadovoljni cenom ili nečim drugim i radićemo na kraju po svome ali da je čovek stručan i da na vrlo praktičan način to iznosi i objašnjava,to mu niko nesme osporiti.
 
Do juce su vikali ni slucajno prskati pre prve troliske!Sad prskaj kotiledone nema jeda nece je ostetiti i zaustaviti e prijatelju hoce itekako kao sto je zaustavi kad je poveca i dobije ozegotine,regenerise se da sojka je to zmaj od biljke.
Odstupanja su ocigledna onog sto pise u uputstvu primene (na svoj hemiji kaze od prve do trece troliske) i onog sto pricaju (NE GLEDAJTE SOJU) a i praksa govori da sam prskao u prvom paru listova i nema problema!
Sveto pravilo kod hemije da se prati uputstvo primene i nema problema, ovde to bas i ne vazi...
 
Jedno zaboravljate, a to je da NE GM soja nema neku veliku povrsinu u svetu. Kao takva prilicno je nezanimljiva hemijskim kucama da razvijaju preparate za unistavanje sirokolisnih korova. Bayerov preparat je povucen sa trzista jer je malo trziste u svetu za njega. Nije im renatabilna prozivodnja (da ne ulazimo da li je GM lobi ovo izgurao ili je stvarno tako).

Iz ovoga sledi da moramo raditi sa onim raspolozivim sta imamo. Bentazon je u nekim EU clanicama (mozda i u svim EU ako su usaglasili, treba da jesu) ogranicen na 2l/ha. Kod nas nije ogranicen i treba da ga koristimo zbog rezistencije pojedinih korova. Najbolji nacin suzbijanja korova i kontrole rezistencij je da sa dva mehanizma delovanja gadjate neku travku.
 
Jel ima neka tablica sa a.m, gdje pise koja ubija koju travu pa da imamo pregled ? Mislim da bi to bilo jako korisno svima pa nek okači netko ako ima.
 
Kako se zove korov na slici i čime ga tući u soji?

x1k4ld.jpg


24ozyav.jpg


2rfdhrs.jpg
 
Juče su me zvali da idem da vidim kakvu hemiju da kupe.... Ja se sa ovim korovom u svojim njivama nisam sretao dosad...
 
Ne verujem da ti je njiva baš toliko čista pa da ti je dosta samo savazon. Pre će biti da može da se provuče pulsar bez savazona. Obrnuto ne verujem.
Ako ti je skupo, pazari nešto jeftinije od pulsara a sa istom aktivnom materijom (ikarus, pasat)
 
Ne verujem da ti je njiva baš toliko čista pa da ti je dosta samo savazon. Pre će biti da može da se provuče pulsar bez savazona. Obrnuto ne verujem.
Ako ti je skupo, pazari nešto jeftinije od pulsara a sa istom aktivnom materijom (ikarus, pasat)
Posto je Ikarus?Pasat je 5300rsd.A sta mislis o dynox+soyasan ili ikaruso+simfoni+humi super plus
 



Sa čime dejstvovati protiv Xanthiuma? Soja je u fazi kotiledona. Rađeno je već sa Wing P ali se Boca provukla. Sutra ili prekosutra bih prskao, da korov ne preraste.
 
Nije mi toliko bitna cena,bitno da uspe prskanje,savetuju me da ne uzmem pulsar kazu samo je skup a nije ono sto je bio,komsija kaze koristio je pasat nije nesto.jbg:sta:
 
Kupio sam danas u Rumi dva herbicida: Savazon (Hemical Agrosava) i Piano u granulama istog proizvođača, imam dosta mišovkinje i mrtve koprive na njivi u soji i onaj korov što se zove hoću-neću, kao i palamide, tek što niče...
Interesantno da nema još uvek uskolisnih korova, ili tek što niču ili ima sporadično zubače, pa planiram u drugom tretmanu da i njih desetkujem...
Interesuje me u kojoj meri ova kombinacija sređuje širokolisne korove, i da li da ovoj smeši dodam još neki preparat (koji je dozvoljen da se meša sa ova dva pomenuta), a proširiću spektar delovanja još na koju vrstu korova, a koju sam izostavio ovom kombinacijom)?
Naravno iz nekog srednjeg cenovnog ranga...
 
Nazad
Vrh