Cena malih prasića na tržištu

Danas malo isao u nabavku za slavu. Prasici uredjeni po marketima i mesarama se krecu od 300-330din po kilogramu.
 
Nekad uzmem u radnji, nekad domace. Razlike nema. I Matijevicevi prasici su domaci, samo ih je otkupio od nekog proizvodjaca ili su farmski njegovi. Sustina je u sledecem. Proizvodjaci kad prodaju na komad traze jacu cenu, nego sto mogu dobiti od otkupljivaca. Ok to razumem jos jer jedan komad je naravno skuplji nego kolicina. Drugi problem je klanje. I ono je trosak, pregled na trihinelu je 300din. E sada najveca zezancija je prevoz tog praseta od proizvodjaca do mesara. Da ga vozim u autu u dzaku, izvrsi nuzdu i posle treba da perem gepek. Da kacim kavez za fegusona, treba sipati vrucu vodu kaciti kavez, prljati se, posle kad dodjem kuci otkaci kavez, ispusti vodu. Pola dana imam zezanciju oko jednog praseta i u najboljem slucaju cu ustedeti 1000din na celom prasetu, a po ceni od 300din/kg iz marketa, mislim da ustede nema a imam posla.

Ono sto preporucujem proizvodjacima je da uvrste redjenje kod njih. I naravno da bih platio 300din/kg kao i u radnji pre kog proizvodjaca direktno nego kod trgovaca, medjutim ne mogu da nadjem tu varijantu. Svi hoce samo da izmere x cena i da nemaju posle zezancije sa time. Tako da, svako bira sta mu vise odgovara.
 
@SAMA
Nisam to rekao,necu ni ja da ih koljem,ni prodajem(za sad ne),ali nekako se bas ne nadam nekoj solidnoj ceni...
Inace,kod nas su 150-160.Potraznja na pijacama nikakva.
 
Jel je ta cena u tvom kraju ili je to samo za tvoju prasad?. Zapazio sam kuka da obicno izvuces bolju cenu, sto je dokaz da se kvalitet ipak bolje plati ili si dobar trgovac. Mislim da je ovo prvo presudnije.:ppozdrav:
 
Nazad
Vrh