IMT

Kolega je dosta puta dovezao torpeda kuci pod blokadom kad je otkinuo poluosovinu. Ide bez brige.

Znam da ce sve biti sporije samo 5. ostaje kakva jeste jer ona ide direkt na spojnicku. Mene je zanimalo samo koji zupcanici se mjenjaju i koji je standardni broj zubi i koji se sad stavlja.

Bila je prica da je prva serija ova sa standardnim K/T parom i obicnim mjenjacem koji je u pravilu kvarljiva roba i nepouzdana bas zbog koristenja reduktora u jako puno poslova.

Druga serija je navodno imala 10% usporen mjenjac na ulazu i K/T par od 577 koji je 9% sporiji od standardnog tako da se dobije znacajno usporenje.

Treca i zadnja serija je opet imala standardni K/T par i zupcanike koji su mjenjac usporavali 20% i da je to onda TO. dobijes prvu za oranje u 95% slucajeva...


Ovo su samo price koje sam cuo i nisu provjerene. Druga serija je valjda izbacena izproizvidnje jer traktor sa sporijim K/T parom je i sporiji na cesti pa su onda radili trecu verziju koja radi kako treba.

Samo me zanima kakvi su standardni zupcanici unutra, i kakvi se mecu i koji to uopce jesu zupcanici da znam i ja posto breni jos nisam imao prilike ceprkati po mjenjacu da znam sta i mene ceka. ovdje koga god sam pitao rekli su da nema nikakvog usporavanja na ulazu, samo sporiji K/T par i da je to TO...
 
Samo me zanima kakvi su standardni zupcanici unutra, i kakvi se mecu i koji to uopce jesu zupcanici da znam i ja posto breni jos nisam imao prilike ceprkati po mjenjacu da znam sta i mene ceka. ovdje koga god sam pitao rekli su da nema nikakvog usporavanja na ulazu, samo sporiji K/T par i da je to TO...

Samo da malo pojasnim šta se tu dešava.

K/T par sa većim prenosnim odnosom tj. sporiji kako ti kažeš imaće za rezultat da traktor može da ore u 1. brzoj tj. direktnoj brzini, bez reduktora. Dakle, zupčanici će se brže okretati. Snaga se ne mijenja (još uvijek je aktuelna vječita zabluda oko toga) sem gubitaka a snaga je proizvod obrtnog momenta kojeg isporučuje motor i ugaone brzine, dakle P=M*Omega. Ugaona brzina Omega se računa kao (PI*n)/30 gdje je "n" broj obrtaja. Jasno je da ako povećamo broj obrtaja povećamo i ugaonu brzinu a proizvod ugaone brzine i momenta mora da ostane isti. Dakle, ugradimo li sporiji K/T par, mjenjač može da radi u prvoj brzoj gdje će se zupčanici vrtiti brže ali sa manjim obrtnim moment. Manji obrtni momenat odmah za sobom povlači i manje opterećenje zupčanika koji taj moment prenose a to bi bio par zupčanika koji čine prvu brzu. Dakle, dobijamo rasterećenje mjenjača a to i jeste cilj. Tu ima jedan problem koji se obavezno mora riješiti a to je hladjenje i podmazivanje tog zupčastog para. Kada se zupčanii vrte jako brzo oni se mnogo griju a koliko sam upoznat, kod IMT5106 podmazivanje tog zupčastog para nije najbolje riješeno. Jedino ispravno rješenje ubrzavanja mjenjača preko usporavanja K/T para jeste da se zupčastom paru prve brze (ona je interesantna za oranje pa o njoj govorim) jeste da se tom par zupčanika obezbijedi prisilno podmazivanje. IMT5106 ima dodatnu pumpu za podmazivanje mjenjača koliko ja znam i prema tome, obavezno je dovesti jedan vod iz te pumpe na taj zupčasti par i polivati ga uljem svo vrijeme. Bez prisilnog podmazivanja zupčasti parovi sa velikim brojem obrtaja ne mogu dugo funkcionisati, posebno kod velikog i trajnog opterećenja kakvo nastaje pri oranju.

Nemam iskustva sa IMT5106 i njegovim mjenjačem, samo sam ovim objašenjenjem htio da pojasnim "nauku" iza rada zupčanika pri povećanim brzinama.
 
IMT 5106 i njemu slicni imaju hladjenje ulja mjenjaca i hladjenje ulja motora. Nikakvog prisilnog podmazivanja u mjenjacu nema i to je ono sto "prca nase kokosi" kako bi se reklo u mom kraju...

Kompletan mjenjac skup s konusno tanjurastim parom se kupa u 60 litara transhidrola. Oranje pod reduktorom dovodi do pregrijavanja reduktora, sto za poslijedicu ima povecanu proizvodlju opiljaka. Ulje se zato treba mjenjati makar jednom u dvije godine ako traktor ne radi puno a ako je jako opterecen, svake godine ne bi bilo lose da se produlji radni vjek samog mjenjaca i svih njegovih sklopova. Takodjer je ogroman problem sto ti traktori nemaju nikakav efikasan filter ulja za mjenjac, nego samo filter koji cuva uljne pumpe i sklopove hidraulika a to je moj kolega rijesio na svojem traktoru tako da je od pumpe za kardan "ukrao" ulje i kad je kardan ukljucen, ulje ide kroz filter koji je postavljen izvan trupa samog mjenjaca i filter se jednostavno mjenja odvrtanjem starog i zavrtanjem novog. Kad se kardan uspori, to je znak da je filter prljav i da treba zamjenu.

Ovo cu takodjer ugraditi u moj mjenjac kad dodje vrijeme raskopavanja i remonta istog jer ovo uvelike pomaze u cjelom problemu.

Sto se tice usporavanja traktora tu nisam strucan ali cu ti reci da je 9% usporavanje koje se dobije samo zamjenom konusno tanjurastog para nedovoljno na 5106 da se moze normalno orati u 1. direktnoj brzini i zato se pribjegava usporenju cjelog mjenjaca na ulaznom paru zupcanika u kojima se i prica. Ako je traktor usporen na konusno-tanjurastom, ide za 10% usporen ulazni par a ako ima standardni "brzi" konusno tanjurasti par, cjeli mjenjac se na ulaznom paru usporava za 20%. Brzina u oranju u oba slucaja je ista ili slicna s time da slucaj sporijeg konusno tanjurastog usporava cjeli traktor ukljucujuc i 5. brzinu sto za poslijedicu ima sporu maksimalnu brzinu po cesti. U drugom slucaju se 5. brzina ne dira i ostaje ista kao i na standardnom traktoru.

Na standardnom mjenjacu u transportu 4. brzina ne igra skoro nikakvu ulogu i da je teret ne znam kakav, saltanje ide 1. 2. 3. 5. i to je to. Zasto ovo pisem? Zato sto su u standardnom mjenjacu 4. i 5. brzina mal te ne jednako brze, razlika je zanemariva. Usporavanjem cjelog mjenjaca se sve brzine "pomjeraju" za jedno mjesto tako da sad dobivamo veci raspon izmedju 3. i 5. (5. ne ide nikud posto je direktno na spojnickom vratilu) brzine gdje 4. savrseno uskace u pomoc pri ubrzanju pod teretom, dobiva se 1. brzina za oranje i dobiva se 2. brzina za tanjuranje strnja, rad sa sjetvospremacem i ne znam ja sta.

U pocetku sam se protivio ovim prepravkama ali mi je doslo iz dupeta u glavu i uvidio sam koje sve prednosti donosi usporavanje mjenjaca, pogotovo na tromom traktoru kao sto je 5106.
 
Znao sam da 5106 ima još jednu pumpu ali sam mislio da ona služi da podmazuje a on u stvari ima samo hladjenje. To je po meni jako loše riješnje za jedan prilično veliki traktor, da i ne govorimo o tome da nema filtera. U pravu si za problem usporavanja K/T para jer ta akcija usporava sve brzine, dakle jedno dobiješ a drugo izgubiš, pride što ni samo usporavanje nije veliko i dovoljno da može da se ore bez reduktora....
 
U mjenjacu imas tri pumpe. Prva je glavna koja podize i spusta podizne poluge, druga napaja uljem valjske potrosace (okretanje pluga, podizanje vucne tanjurace i sl) i treca pumpa koja upravlja kardanom. Nikakvog podmazivanja pod pritiskom nema i kao sto se i sam slazes, to je ogroman problem, jos kad se uzme u obzir da je u vecini tih traktora ulje staro 10 i vise godina puno razno raznih opiljaka i da se svi zupcanici podmazuju takvim prljavim uljem.

Ti traktori imaju jako puno mana od kojih je mjenjac naj veca. puno se gresaka uklanja usporavanjem mjenjaca ali i dalje je to stara krama od koje se ne treba ocekivati puno...
 
Trziste je pozicioniralo taj traktor da je cenovno kao i 577, od kojeg je za 50% jaci. Ima jako puno mana i samo je za one koji imaju zivce i koji ga sami voze. Dati radniku takav traktor mislim da ne bi izdrzao ni jednu sezonu oranja...

Isao na pumpu da naspem 533 do cepa, da bi znao potrosnju. Potrosio je na 96km 16.7l gasnog ulja. Napravio 6.3 radna sata. Tako da na 100km se moze reci da trosi 17l dizela. Vozen je sa setvospremacem okacenim nazad sto je minimalno uticalo na potrosnju u odnosu da je isao sam.
 
Za Bojcetica . Postovani kolega vidim da stepostali vlasnik 533 . Odmah da vam kazem nemojte ocekivati od tog traktora nesto mnogo. U odnosu na 558 on je kao igracka jako lenj na gasu i nije za neke ozbiljnije radove. Procitao sam da ce biti trceci traktor i on je samo za to. Kod mene baca djubar ciklon od 500 l prska 440l sparta 4 redni imt sa kutijama i on mu je malo potezi i zna nekada malo da se pocne ukopavati ako ide dublje. Da i kosa bocna ide na njega al vec godinama se nekaci. Transport samo nesto malo do 4-5 tona preko toga retko bas kada mora ali onda samo 2 bh. Veliki minus je paljenje ( startovanje ) na hladnom vremenu. Ako znas kako to da se resi javi nama neukima .
 
Znam da nije kadar ni za 539, a za 558 pogotovo. Ono sto je jos cinjenica je da kod mene ce raditi samo ono sto moze a to je upravo teret oko 5t (2 konjarice i u svakoj 1.5-2t tereta). Prskace sa atomizerom od 440l, bacace vestak i tako to svrckanje. Lenj jeste na gasu ali i trosi vidno manje od 539. 539 je zilav, brzo prima gas. Imamo pored ovoga jos 2 533 u familiji. Zato sam se i odlucio za 533 jer su nam se pokazali jako pouzdani, mali potrosaci, a na trzistu su cenovno pristupacni. Kako je ovaj bio u odlicnom stanju resio sam da ga pazarim. Pravice 200-250 sati godisnje i planiram da se zadrzi kod mene 4-5 godina, osim ako za 5g mu na trzistu cena padne na 1000e, onda ostaje dok ide. Jer daleko mi vise znaci jos jedan traktor nego tako neka sitna para u dzepu.

Za palenje drug je resio na njegovom 533 tako sto mu je lokalni elektrican stavio drugaciji (brzi) alnaser. Sad pali kao i 539. Poduhvat je kostao 7000din, sav materijal i ruke su uracunate u to. I moj 533 pali kilavo ujutru, ali akumulator je nov pa upali.

Imam jos jednu ideju, kad ovaj motor bude za generalnu na njemu, da li moze od 539 da se stavi motor? Da li pase to ili moraju neke prepravke znacajnije?
 
Kod ubrzavanja alnasera na 533 se menja četkonosač sa debljim četkicama i jeste osetno brži.četkonosač pasuje činimi se od fapa i fapove četkice.

Za palenje drug je resio na njegovom 533 tako sto mu je lokalni elektrican stavio drugaciji (brzi) alnaser

Ajde ako imaš mogućnosti slikaj to:bravo:


Imam jos jednu ideju, kad ovaj motor bude za generalnu na njemu, da li moze od 539 da se stavi motor? Da li pase to ili moraju neke prepravke znacajnije?

pasuje sve u gram.:ppozdrav:
 
Pitanje za clana bojcetic, a i sve koji znaju odgovor :)

Kakav je 558 za oranje? I generalno kao traktor... hvala


Pretrazujem temu, ali nista ne nalazim pod "558"
 
Stari vuk. U mom kraju, kao i u mnogim drugim, je legendaran orac(naravno, treba imati u vidu da je status legende stekao u borbi protiv IMTa 533 i ponekog Ursusa C..., tako da...). Za oranje je dobar, mada mu je zadnji kraj lak, ako se uporedi sa 560 npr, tako da, proklizavanje nije tako strano. Mislim da mu je IMT 756 plug prava merka. Hidraulika klasicna, kao na svakom IMT-u, sa kontrolom otpora. Vozio sam i radio sa vise komada, i na svakom, ali na svakom je volan tezak kao tuc. Diferencijal ,,peva'' kao lud, tako da je prilicno bucan, posebno ako ima kabinu. Treba gledati primerke novijeg godista, zbog poluosovina, ako kupujes. Mislim da traktor nije bas za povrsinske radove. Nije preterano okretan, i kao sto rekoh, tezak je na volanu, mada, traju ljudi balirke kod nas s njim, posebno u brdu. Generalno, to su sve masine od 35+ godina, izradjene, preradjene, ali, moguce je naci jos dobrih, koji ce napraviti jos dosta sati.
 
Jedno vreme su ga proglasili za najboljeg oraca. Stari dobri pretkomorasi.
Ako sam dobro informisan ima 2 tipa menjaca ("spori" i "brzi"). U teskoj zemlji je problem kad je brzi menjac, pa ne moze da ore 1. brzom, ali uglavnom (pod normalim uslovima) moze. Brzi menjac je problematican i za prolecne radove (napr. setvospremacu je potrebna veca brzina, ali ako je brzi menjac, pa ne moze 2 brzom...).
Cak vuce i 757 (ali mu je prava "mera" 756, t.j. plug manjeg zahvata od 757).

https://www.youtube.com/watch?v=W6zkG0DMGuo

Evo i koleg Pesut, i njega mozes kontaktirati, on takodje poseduje 558:

https://www.youtube.com/watch?v=Niw5df39T8M
 
Nazad
Vrh