Kukuruz 2015

Pre ove kise sam uradio sve kukuruze 11% vlaga bila sve pionir,a79 pola pola akvamax (ne znam koji zaboravio sam)3400kg prosek ja zadovoljan za moj reon.
 
Pozdrav kolege ! Juče sam merio vlagu , AS 57 trenutno 24 % , hteo sam da ovršem i u zrnu smestim u drvenu magazu , pretpostavljam da moram sačekati da padne ispod 20% , šta mi preporučujete ? Doduše nemam mnogo, možda 3-4 tone i neće biti u sloju debljem od 1 metar ?
 
Ni slučajno tako. I 20 posto je mnogo. Opekao sam se prošle godine toliko da sam poželeo da nije ni rodio nimalo. I 30 cm debljine je previše. Bacio sam 2 tone iz drvene magaze gde je debljina sloja bila 30cm! Čekaj da vlaga padne do 15%, tad si miran. Ne žuri!
 
I ja sam imao lošeg iskustva sa skladištenjem kukuruza u zrnu ove godine. Prošle jeseni sam obrao u klipu i tako stajao u salašu- kotarci kako je zovete, do marta i onda mi bilo dosadno i okrunim sve to. Nisam imao čime da izmerim vlagu ali računam osušio se dobro. pola sam odmah rasprodao a još oko 4tone smestim u drvene preseke gde se pšenica nekada čuvala. Računam kukuruz suv, drvo, ništa ne prokišnjava biće odlično. I pratio sam stalno i prodavao po malo i ništa mu nije falilo sve do vrše pšenice letos kad osetim da nešto smrducka. kad ono neka je sa srećom on se ubudjao u sred leta na 30+ stepeni. i što je interesantno nije se upalio iz sredine nego odozgo sa vrha. Naravno ubudjala se ona strana gde je bilo više, ovamo gde je tanje bilo ništa mu nije falilo. Odbacio sam oko 400-500 kg i u sredini ništa kao da je zdrav ali se i on malo oseća povukao miris.
 
Znaš šta, pešut, neko je ovde iznosio tablicu (na engleskom) sa dozvoljenim vremenom trajanja skladištenja kukuruza (u zrnu) prema procentu vlažnosti sa kojim je skidan. I tačna je. Ono što si ti opisao je logično i to se dešava. Čitava zima prođe normalno, jer je hladnije ali čim počnu da rastu temperature na proleće kreću problemi. Jer hladna temperatura je donekle ''držala'' kukuruz da ne počne da se pali ali veća temp sa većom vlažnosti u vazduhu ''aktivira'' kukuruz. Bilo je o tome priča na stranicama o kukuruzu prošle godine.
 
2012 vgod. sav kukuruz sam skinuo u zrnu i skladišen je na betonsku ploču iznad šupa,na mestima je bio i preko 1,5m debljine...
Kukuruz je trošen za stoku do avgusta naredne godine i nije bilo apsolutno nikakvih problema
Tako ostavljam svake godine ali ranije ga potrošim,uglavnom u maju
 
Danas završio parcelu od 10kj i lepo se nabralo na njoj (eh da su sve ko ova), prosek po kj klipa 8500kg (mereno pošto se iznosila arenda u klipu), hibrid zp 606, taj deo atara je malo niži i možda je malo više kiše bilo (količinski) te je to rezultiralo ovakvim prinosom a normalno i malo agrotehnika.
 
Tako je Montoya. 2012. je bila sušna godina tako da pretpostavljam da si skinuo kukuruz koji je bio veoma suv. I evo našao sam neku tabelu:

corn-storage-time.jpg


Koja kaže da ako si skidao kukuruz sa 14% vlage, na temperaturi od 60 F ( 16 stepeni celzijusa) može se skladištiti 19 meseci. A obrati pažnju koja je razlika ako je 13% vlage (znači samo jedan stepen manje).
 
Danas smo obrali 1 jutro ZP-a 427 sejan na 22,5 u jesen dobio 150kg NPK od prilike 8/24/16 i u prolece 150kg/kj ureje. Na jednom jutru je bilo 2 uzvrsene cetvorotonke,mada su bile ravne jer je svaka produbljena za 10-15cm.
 
Kakve su vam te mere kojekakve prikolice sa nastavcima al četvorotonka koja je šira od fabričke i dublja je za ovoliko ili onoliko,koja sam bog zna koliko ima kg zrna u sebi.:osmeh:

Sad jel to dobar kukuruz ili nije neće mi biti jasno nikad a u ovom poslu sam od malih nogu...:haha:
 
Nazad
Vrh