Krompir

Ajde mala pomoć ili savet, u bašti imam dezire posađen krajem marta, polegla je cima i kreće da žuti, mada ima je još zelene, s obzirom da dezire spada valjda u kasnu sortu kad bilo pametno da se vadi?
 
Ajde mala pomoć ili savet, u bašti imam dezire posađen krajem marta, polegla je cima i kreće da žuti, mada ima je još zelene, s obzirom da dezire spada valjda u kasnu sortu kad bilo pametno da se vadi?

Prijatelju, daj sliku ako mozes, ali valjda sam znas kad izvadis kucu da ocenis dal da vadis ili ne. Dezire jeste pozni, i ti si kasnije posadio tako da i bez slika ja to ne bih vadio. Ako mozes navodnjavaj, jer ces prinos izgubiti. Otrembesio se od vrucine, slicno kao kukuruz i krompir se potpaljuje i brani od suse kako zna.
 
Evo slike

rli3aq.jpg
 
Tako u mene izgledaju rane i polu rane sorte a sadio sam cini mi se 19-22. april. Ovo je jako lose, u smislu, tesko da ce tu biti vise ikakve vajde od zaliva. Ovde ima i ozegotina od sunca kada upekne po rosi, ali vise mi se cini da je dotrajao, ipak je mesec dana duze u vegetaciji od mog krompira, pogresno sam procitao tvoje pitanje. Mislio sam da si u Maju sadio. Recimo, meni je agrija, koja je pozna sorta, trenutno zelena, nema niceg sasusenog sem poneka ozegotina. Jel si ti zalivao ovo uopste?
 
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: j21
@ Strucker, Jesam i to na 3-4 dana, sa baštenskim crevom do pre 15ak dan sve bilo ok, visoka cima, zelena i onda ovo.
@Deda Lala, u pravu ste južne padine Avale, koliko god da zalijem nakon dva dana ko barut
p.s.
Otišao sam večeras i raskopao jedan red, nekih 10ak kućica i našao ovo, suvlja cima je u pitanju, mislim da će sve napolje za vikend :-(

2hdv08z.jpg


U proseku 2-3 veća kao u mojoj ruci i par sitnih.
 
Ako ne moras da ga vadis ti nemoj (mislim, ako nemas neke podzemne gamadi koja mu preti da narusi kvalitet) i zalij jos jednom ako te ne kosta mnogo. Fino to sve izgleda usput budi receno.
 
Ev i slika od danas, malo proveravao vlagu u agriji, a izvadio i jednu belarosu. Belarosa vodi sa 2.6 kg naspram agrije koja ima 2.1 kg. Ali, trka josuvek traje, agrija je jos zelena, belarose skoro nema! Opet je ova najveca belarosa nalila 800 grama! Ne znam ko uopste kupuje tolke krompircine, licno mi se ne svidja, ko neka kamencina je.

IMG_6283.jpg
 
Da, da, ovo su sve po kuca. Naravno, ne gajim iluzije da mi je svaka kuca takva. :D Zacudilo me je recimo to, jer je ova belarosa bukvalno prva kuca uvratinama. Bilo par krompira virilo gore, ja reko da se ne peku na suncu. Jedva sam kuci doneo u rukama.
 
Danas sa vadio,elitu kleopatre i belarose,primetio sam da je na okcima krompira nešto ušlo i buši krompir ispod same kore krompira vredi li to sačim prskati sada kada je izvadjen, kazu da je to napravila kukuruzna sovica
 
Ta ima svacega, ne znam vise ni sam... I sovica i zicnjaka i miseva, puzeva, sve zivo napada krompir... Ja sam bacio onaj goldor bait pa ako ce sta spasti, mada vidim opet ponegde naidjem na rupicu. Nisam pametan.
 
Pade dobra kisa kod mene. Ne znam da li da se kockam ili ne sa plamenjacom sutra. Do sada sam imao dva prskanja, temperatura je bila jaka. A bas mi se ne dize cena proizvodnje, trenutno kila na veliko kod mene 18. dinara.
 
I, kockao sam se. Sve je okej. Plamena nigde, znacajno sam ustedeo. Sad ce da cvrkne i polu rani, a za agriju videcemo.
 
U unutrasnjosti krtole krompira se pojavio neki beli crv tacnije vise njih, a meso krtole se pretvara u belu penu. Zna li neko o cemu se radi?
 
Da nije neka trulez od crne noge ili plamenjace, a crv se pojavljuje kao posledica? Mislim, obicno su ti beli crvi nastali u trulezi. Jel to masovno?
 
Poslednja izmena:
Nema nikakvih promena na spoljasnosti krtole(izgleda lepo, glatko), i onda se postane meka na jednom mestu i to se polako siri. Primetio sam da je skoro svaki onaj koji je malo zasecen pri vadjenju poceo da truli. Da nije zbog ovih vrucina posto smo ostavili krompir u supi da se prosusi?
 
Koja je to sorta krompira? Da nije slucajno Faluka? Koliko dugo vremena je krompir proveo na ovom vrelom vremenu, hocu reci, na njivi?
 
Kenebek i Dezira. Ako mislis koliko se susio, mozda 5-6 dana kad sam primetio prve znake truljenja.
 
Nazad
Vrh