ZMAJ kombajni

Djed ima problem na Zmaju 133..

Kad remenica od varijatora,koja se nalazi na mjenjaču dođe do kraja nutra počinje nešto lupat u getribi,šta bi to moglo biti??
Čim se odpusti 2-3cm,lupkanje prestaje i radi normalno..
Skinuli sve dolje do lamele,sve izgleda dobro,sad dali bi koji ležaj otišao u getribi nutra,ili ima netko savjet ??
 
Jeste li rastavljeli sam varijator "na proste faktore" mozda je jedan od 3 vijka sto pritiscu oprugu pukao pa on struze po kucistu. Unutra da je nesto otislo, zvonilo bi stalno, bez obzira na sirenje ili skupljanje remenice. Jedino sto se mjenja u cjeloj prici je sam varijator, njega rastavljaj i pregledaj, drugo nema sta biti ako kombajn ide normalno.
 
Varijator nismo dirali...
Al ovo je dost jako lupanje,cjela getriba skače,i motor osjeti lagano opterečenje,i remen jako oštečuje..
Baš kao da negdje zapinje,i onda remen strada..

Sumnjano na neki ležaj u getribi..
 
Kolega, skini remen i okreci rucno. kad je kombajn u brzini mozes ga pomicati okretanjem remenice mjenjaca. saltaj brzine redom i cimaj varijator, nesto se mora pokazat.

Lane je biser iz susjednog sela jedan od 3 sarafa zamjenio s komadom navojne sipke koja je virila 5cm iz glavcine varijatora prema mjenjacu. Sav sretan me zove da mi pokaze da se ne mora stavljati onaj vijak s cetvrtastom glavom i da se ne mora rastavljati varijator. Kad sam mu objasnio da ta remenica seta po osovini i kad se da pun varijator da ce taj komad navojne sipke strugat po kucistu mjenjaca, sta ce onda biti?

Pogleda on i ne vjeruje kako je na to zaboravio a 30 godina radio na malom zmaju. Obrusio je glavu na tom vijku i nema problema, sve radi kako treba.

Zato te i pitam da nije koji od 3 sarafa pukao ili da nije djed isto mjenjao saraf tako da viri komad prema mjenjacu i da struze po kucistu? Ako su ti sarafi ok, skidaj mjenjac i rastavljaj, bar on nije kompliciran. Prije dvije godine sam doterao kombajn 3km kuci s njive u 2 brzini, odvojili u dvoristu heder i za 4 sata sam bio na njivi s remontovanim mjenjacem ;)
 
Ma nije dirano ništa oko mjenjača..Kombajn kako je spremljen lane,tako smo ga upalili..
Krene on kombajnirat i na pola puta,stane.prvo mu je remen okrenulo kontra i izbacilo van remenica..

Varijator je moguče koristit,znači radi sve do tog zadnjeg položaja gdje dođe skoro do kraja,e tu počne lupkanje,čim se malo odvoji varijator,to je kojih 2-3cm lupkanje prestaje,i dalje sve normalno..
Mjenjač če sutra bit dolje,i potraga za problemom kreče..
 
Ma nije dirano ništa oko mjenjača..Kombajn kako je spremljen lane,tako smo ga upalili..
Krene on kombajnirat i na pola puta,stane.prvo mu je remen okrenulo kontra i izbacilo van remenica..

Varijator je moguče koristit,znači radi sve do tog zadnjeg položaja gdje dođe skoro do kraja,e tu počne lupkanje,čim se malo odvoji varijator,to je kojih 2-3cm lupkanje prestaje,i dalje sve normalno..
Mjenjač če sutra bit dolje,i potraga za problemom kreče..

ovo su simptomi gde je moguce da je remen vise naspanovan pa remen uvlaci dole u remenice i okrene ga ili pokida isti slucaj sam imao kada sam imao zmaj 133
popusti remen odnosno spaner menjaca pa probaj voziti
 
Ja opet imam pitanje ::sramota::
Kad zakacim heder,ne mogu da isteram kombajn unazad,jer heder zakacuje za kolica,nego kolica moram da izguram rucno unazad.Unapred ne mogu da ih vucem,jer bih ostetio branik na njima.Fali nekih 7-8 cm,da heder ne zakaci kolica.Ovo zakacivanje hedera je radjeno na ravnoj povrsini,na betonu.
Uvlacno grlo ne moze vise da se podigne

a gume na kolicima su (mislim) standardne-fabricke.

Koliko se secam,svi koji su radli kod mene psenicu sa kombajnima Z142,143,161 nije im se ovo desavalo.
Ovo je bilo veoma nezgodno i na betonu,a tek na njivi,na neravnom...Mogu da zamislim. Zakaciti heder je jos nezgodnije.
Moze li se nesto preduzeti ili ne?
 
Kod mene problem u varijatoru,Bobo je bio u pravu..
Skinuli varijator sa zvonom sa drugog kombajna,stavili na ovaj i radi dobro..

Po nekom zapažanju,stari varijator nekako ide previše nutra po osovini..Rastavili smo ga al nista se nutra ne vidi,ni potrgano,ni ostrugano..Čudan kvar..
Dobro da imamo drugoi varijator u rezervi..
 
Jel ima neko sliku ili moze da objasni kakav to pinjon ili puž ide u menjacu da bi merio brzinu? Kod mene bas taj deo u menjacu fali sto se navija na onoj matici za ključ 36. U radnji sam objašnjavao i gledali katalog ali nemaju, biti znaju kako izgleda.
 
Brankoviću, hoće da se desi kad otkačuješ i hoćeš da izađeš unazad da grlo sa svojim ušicama gde se kači hidro. klip zapne za gumu od kolica !!! Malo kad se izvežbaš shvatićeš da čim otkačiš heder i kreneš unazad odma moraš podizati grlo da ti ne zapinje za gumu.....

Drugi razlog što ne možeš otkačiti-zakačiti što nisi pravilno spustio heder u ležište kolica pa se heder "navije" napred i onda izgleda kao što si opisao da grlo ne možeš višlje dignuti....
Ne znam kako da ti drugačije objasnim ali je jako jednostavno i prosto i sam vozač to uradi bez ičije pomoći !


john


Mislim da nije naopako zakačio jer i ja kačim sa te strane... jedino ako je fabrika šarala pa pravila različite serije kolica....
 
Bas tako,to je naopako,i meni je obrnuto. Probaj ga sa druge strane otkaciti i zakaciti :)

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
 
Ja se ne secam kako kod mene kombajner stavlja heder na kolica(sa koje strane). Uglavnom bez problema otkaci i zakaci heder. Mislim da cim okaci heder za grlo odmah dize i izmice kombajn unazad.
 
Ja na moja kolica kad bih ga stavio sa druge strane mnogo bi mi virio u levo kad idem putem pa bih imao problem u saobraćaju tako da neznam da li je do kolica
 
Kod mene ide obrnuto otkad imam kombajn i nemam problema sa otkacivanjem i zakacivanjem

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
 
Nazad
Vrh