Soja 2015.g.

Tacka pod rednim br. 2 i 3 se nestu ne uklapaju u realnost!!! Dakle pod rednim br. 2 napisani prvi deo je apsolutno ispravan sto se tice djubrenja ali treba se jako cuvati od toga da se u jesen baca stajnjak a potom poseje u prolece soju! Radi se o tome da bi na prolece krenuli neverovatni sirokolisni korovi koji bi nikli u kontinuitetu skoro nakon svakog prskanja. Dakle to pod tackom br. 3 je sigurno neostvarljivo. Nikako ne moze biti cista ta njiva, vec ces imati tesku borbu za korovima i to ne bi ti preporucio kao pocetniku u setvi soje!
Sigurno imas mnogo vise iskustva od mene,ali evo ti njiva nadjubrena stajnjakom,doduse 2013 u jesen je djubrena stajnjakom,pa je iso ovas pa nakon vrse total 2x 8 pa 6l/ha http://poljoinfo.com/showthread.php?12342-Soja-2015-g&p=1024875&viewfull=1#post1024875...
 
Kada bi vremenske prilike išle na ruku rešili bi lako problem sa širokolisnim korovima putem zemljišnih herbicida ali uvek ima ono ali.

Maticu mi smo imali nekih 15 l m2 nakon setve i nesto nisam odusevljen tim Dankorom, koristio sam 250 gr/kj. Niklo je stira, ambrozije, pepeljuge, tatule... skoro svega je bilo.
Nikad nisam bio pristalica zemljisnih herbicida jer uvek nakon njih morao sam uraditi kompletnu zastitu kao kad nisam ni prskao zemljiste. Ove godine sam radio soju nakon mozda i 15 godina pauze samo zbog te ambrozije i stira a nista narocito nisam postigao.
 
Gledam ove vaše soje pa budem malo i ljubomoran.Kakva li je moja,moraču je uslikati ali nikako da odem u selo.Pre neki dan nije bila kao ove vaše.A sve sam joj dao sem špartanja.Jedino ako Galicije ima šestoredni špartač pa da dogovorimo za iduću godinu.
 
Sigurno imas mnogo vise iskustva od mene,ali evo ti njiva nadjubrena stajnjakom,doduse 2013 u jesen je djubrena stajnjakom,pa je iso ovas pa nakon vrse total 2x 8 pa 6l/ha http://poljoinfo.com/showthread.php?12342-Soja-2015-g&p=1024875&viewfull=1#post1024875...

Odlicno nema sta ali si unistio korove totalnim posle ovsa. Bilo bi sasvim drugacije sto opet kazem da nije nemoguce ali uz veliku upornost i malo vise godina iskustva da se resis korova u soji ako je bacen u jesen stajnjak.

- - - - - - - - - -

@peet
Probaj dogodine Gamit (rampa) 0.4 + Dankor/Lord 0.4. Sve po ha:ppozdrav:

Nesto Dankora mi je preostalo i verovatno cu probati u kombinaciji sa tim Gamitom.
 
Zbog toga sam i napisao ono ali.Isti slučaj i ovde mada je na jednoj parceli Sencor Plus odradio posao štogod.

Ja nekoliko godina prskam samo dubinsko i posle dva kopanja ali su moje njive inače čiste.Radim 2l Acetohlora i pola litre Senkor plus po ha i prezadovoljan.Čujem da više neće boti Acetohlora(zabranili ga) pa će biti neki novi preparat,malo skuplji i malo bolji,tako kažu zaštitari.Samo treba da padne bar neka mala kiša posle prskanja,a to je lutrija.mada puno znači jer u startu ubije dosta korova,naročito širokolisnih.Gledao sam prošle nedelje na danima polja u SM soje koje su prskane dubinski pa posle površinski mnogo su čistije nego one što su prskane samo površinski.A i tu ima razlike.Čini mi se da se Dinox i Promoni pokazao bolje od Koruma i Promonia.Još ko je dodao Galbenona ili nešto slično,taj ima asfalt.
 
Dobra ti soja Minđušar,moraće se sa tim složiti i Badrljica,samo još ako je tvoja...?Jel to počela da podgoreva skroz ili si to možda uslikao na Badrljicinoj njivi?
Isključivo slikam tuđe njive,nemoj se iznenaditi ako u svom postu okačim sliku tvoje njive :ppozdrav: a inače bavim se stolarijom,fotografisanje mi je hobi :ppozdrav:
 
Isključivo slikam tuđe njive,nemoj se iznenaditi ako u svom postu okačim sliku tvoje njive :ppozdrav: a inače bavim se stolarijom,fotografisanje mi je hobi :ppozdrav:

Nisu ti drugar moje njive baš za slikanje.Živim u SM a dedovina je preko Save u Mačvi,hajdučko selo Noćaj, gde je zemlja lošijeg kvaliteta pa time i prinos.Ulažem ja dosta, kopam soju dva puta,još kad mi dva moja studenta dođu u pomoć...Samo me tada košta mnogo više nego da sam platio četiri žene ali tu je majka da časti sinove,pa iz mog novčanika,a ja šta ću ćutim zbog mira u kući.Kad budem bio u prilici slikaću je da se i ja malo šepurim,Ako moja bude loša slikaću komšijinu,samo ne vredi, kad je moja skoro najbolja u selu.
 
@peet
Ja sto sam video rade bez inkorporacije. Cekas trecu trolisku i onda ako treba korekcija sa pola doze Coruma.
 
Bio na soji pa uslikao.U pitanju je Galeb a kiše nema pa nema.Pukotine se već pojavile.Po neki donji list počeo da žuti.Ako uskoro ne padne kiše,nema ništa od roda.
q99BQCW.jpg
Ovo je slika od pre dve nedelje.Kažu mi da je sad tri puta gušća i veća,cenim da će biti 5 tona po ha.Ovde na 2 ha ću znači morati kamionku da angažujem na jjesen.Uslikaću je ponovo ovih dana.Šteta što nisam blizu NS sreza da uslika i soju od jednog viđenijeg našeg forumaša..
 
Dali je neko koristio metribuzin (Sencor ili kopije) kada je soja već nikla???

Zakacio sam ja red soje Senkorom (Velton) dok sam prskao krompir. Bila je u trecoj troliski, osurila se dobro, ali ne svuda, tj ima stabljika skroz zdravih a neke su iscezle, a neke i sada imaju suve liske. Sad, posto sam video da ce je kaciti zadnja dizna stavio sam najlon, pa je moguce da je kapljalo i tako da je ispalo sareno. Pretpostavljam da bi izgurala ona to da nisam stavljao najlon i tako negde ostavio velike doze po nekim biljkama. Inace soju prskam samo Trefgalom i jedno spartanje. Kultura sa najmanje imputa, definitivno :)
 
Ja sam al u krompiru......:osmeh: Mislim (ali samo mislim) da bi moglo i u soji do recimo prve troliske sa manjom dozom kao što preporučuju u krompiru.
 
Nazad
Vrh