PDA

View Full Version : Kazan za pečenje rakije


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Strane : [1] 2

draganpan
26-11-09, 09:29
Kakav kazan za pečenje rakije je najbolji?
Šta mislite o ovom kazanu ima li neko iskustva sa ovim?
http://i47.tinypic.com/2d1tk43.jpg

Karalic
26-11-09, 11:05
A dali je tezi od bakarnog? ili laksi?

Zajcev
26-11-09, 12:03
Bakarni kazani su najbolji za pecenje rakije Odlično provode toplotu, ne rdjaju (istina ni prohrom ne rdja) ali imaju jednu vaznu osobinu koju prohrom nema a to je da u procesu pečenja rakije bakar za sebe vezuje cijanovodoničnu kiselinu iz koma i tako smanjuje njen udeo u rakiji.
Mana Bakra je što dugim stajanjem bakar se prevlači zelenom patinom baznih soli bakra ali se to da očistiti. A druga mana je što ga kradu. Kod mene u selu su za proteklih godinu dana maznuli tri- četiri kazana. Kazani su uglavnom namontirani na točkove pa ih samo izvuku uveče i ode veseli stroj. A pre neku noć su čoveku maznuli samo kazan (izvukli ga iz kazaništa, pa preko žice i ćao) koji nije baš lagan.Vezati kera za kazan- nema druge.

jhon dere
26-11-09, 12:36
jedno pitanje za iskusnije "kazandžije" dali mora kazan da bude napunjen do vrha ? naprimer ako je kazan od 200l i sad zadnja tura koma je 120l dali se mora dodati voda do vrha ili nemora ? radi se o bakarnom kazanu , a rekli su mi da to mora zato što će bakar iznad nivoa koma da "gori" , kao ako nema koma nema šta da ga hladi , jel ima tu neke istine ili ne?

draganpan
26-11-09, 12:54
jedno pitanje za iskusnije "kazandžije" dali mora kazan da bude napunjen do vrha ? naprimer ako je kazan od 200l i sad zadnja tura koma je 120l dali se mora dodati voda do vrha ili nemora ? radi se o bakarnom kazanu , a rekli su mi da to mora zato što će bakar iznad nivoa koma da "gori" , kao ako nema koma nema šta da ga hladi , jel ima tu neke istine ili ne?

Odlicno pitanje.
Ja to neznam ali razmisljam... ^-^
Od kada rakija potece kazan pocinje da se prazni tako da do kraja istekne 25 do 35 procenata, pa znaci da je na kraju toliko i prazan, a pri prepeku se isprazni i do 55% Znaci pun je samo na pocetku kada je hladan. ::namigivanje::

Bećarina pusta
26-11-09, 13:35
Kazan se nikada nepuni do 100% kapaciteta.

Vezano za pitanje. Pekao sam i sa 50 % kapciteta (recimo kazan 100 l, a koma je bilo 50 l) i nisam imao nikakvih problema.

jhon dere
26-11-09, 13:45
Kazan se nikada nepuni do 100% kapaciteta.

Da ok to, nemislim do vrha baš , normalno ga napuniš , al to što si reko 50% kapaciteta to me interesuje , da nemoram naprimer da sipam pola vode i grejem bezveze ako nemora >:D

možda to ima veze sa prepekom ako je samo pola kazana prepeke da onda neostane prazan kazan , mada nema šanse da sve ispari mora ostati nešto ako se uzima samo rakija , teoretski postoji mogućnost da sve ispari al to više nije rakija nego destilovana voda

draganpan
26-11-09, 13:59
Mene zanima sta mislite o prohrom kapaku...
Da li je u redu ili je kapak, kao jedna vrsta deflagmtora, gde se lose isparljive materije kondenzuju i ponovo vracaju u kazan. Bakar je za to, kao bolji provodnik toplote, valjda bolji. ^-^

Zajcev
26-11-09, 14:45
Kazan možeš napuniti i sa 30 posto i neće biti nikakvih problema Tebi je najveći plamen od dole a kad rakija procuri i vatra je slabija pa neaš šta da brineš. Ono što se desi kad napuniš kazan do pola je da se određeni sastojci koma prilepe za zid i osuše pa moraš da ih očistiš (čišćenje, svejedno radiš, zar ne) ali nema nikakvih posledica po rakiju jer to i ne miriše na zagorelo, a i jako je malo tih ostataka. Iskreno, imam kazan od 160l i sipao sam u njega od 50 do 160 litara nikada mi nije zagorela rakija, a do sad sam ispekao preko 10 000l što sebi što drugima.

Kad je kapak u pitanju tu ti provodljivost toplote nije važna ali je bakar bolji jer zadržava loše sastojke pa ih manje pređe u rakiju.

Post je spojen: 1259243747________________________________________ _________
Zaboravih ako sipaš manje koma uvek dodaj malo vode (da prekrije lanac) da bi ostao dovoljno redak. kao i kad je kom gust moraš dodati malo vode jer ako ima jačinu izgubie dosta tečnosti i onda moraš non-stop mešati da ne zagori.

Aleksa
26-11-09, 16:22
Bitno je sta se pece,koje voce. Recimo za sljivu nije potrebno mnogo vode dovoljno je 5l dok za recimo krusku ili jabuku mora da se sipa bar dvadeset litara na kazan od 100.
To naravno ne utice na kvalitet rakije jer voda ispari ,tj. moze s da sipas i 60% vode a 40 komine pa ce rakija biti ista osim sto trosis vise energenta pre poticanja rakije.
Bitno je i u kakvom je stanju komina ,tj kako dolazi do kazana da li se zahvata ili istice u njega.

Poenta uspeha je samo u laganom prelaganju tj. kada se prelaze kazan se razlozi da ne bi zapekao i drzi se osrednja vatra sve do poticanja rakije a onda se moze pojacati vatra .
Sledece sto je bitno je da u Tabarci voda uvek bude hladna .Moze se tolerisati samo 20 cm tople vode od vrha tabarke. To skracuje vreme procesa i poboljsava kvalitet rakije.

Voda nije potrebna za siru pa se pazi da na kraju ne ostane samo gustina ili ti meso voca.

Inace malo krompira,sira i komsija ti je sve sto tije potrebno. >:({

North ARMY
26-11-09, 16:29
. Recimo za sljivu nije potrebno mnogo vode dovoljno je 5l dok za recimo krusku ili jabuku mora da se sipa bar dvadeset litara na kazan od 100.


e ovo prvi put cujem da neko siopa vodu u gotov kom dok pece rakiju,moji i ne samo moji nego svi po preporuci kazandzije na jedan kazan stave kasiku masti da ne zagoti i to je to >:D

farmil
26-11-09, 16:49
NA , em je jaka , em masna , tako da ti slanina uz rakiju netreba >:({ :lol:

Post je spojen: 1259250834________________________________________ _________
evo kako izgledea moj kazan za rakiju , 120 l plitak( u mom kraju ga zovu TEPSIJAR) i kazandzije deda, sin i cerka
http://i47.tinypic.com/2r7lcpc.jpg

jhon dere
26-11-09, 17:55
moji i ne samo moji nego svi po preporuci kazandzije na jedan kazan stave kasiku masti da ne zagoti i to je to
NA grešiš mislim ovako mast se stavlja al ne da ne zagori nego da neiskipi komimina


Iskreno, imam kazan od 160l i sipao sam u njega od 50 do 160 litara nikada mi nije zagorela rakija, a do sad sam ispekao preko 10 000l što sebi što drugima.

Nisam mislio na to da ako se sipa 50% kazana zagori rakija ona može da zagori i da sipaš do vrha , ako nemešaš , nego je meni reko čovek da bakar gori tj greje se i ono inad nivoa komine u kazanu a nema šta da ga hladi i tako bakar propada ^-^ tako je on meni objasnio


kada se prelaze kazan se razlozi da ne bi zapekao i drzi se osrednja vatra sve do poticanja rakije a onda se moze pojacati vatra

a jel nije da kad poteče rakija onda malo smanjiš vatru da ide polako , da bude lagana vatra ?

a vodu dodam ako je baš gusta masa i teško se meša onda sipam dok neide lagano , to je obično sa dna bureta kad pokupim

ivanhoe
26-11-09, 20:37
Voda pogotovu kod prepeka se dodaje zbog inertnosti,posti mnogo sporije reaguje na promenu vatre od (gotovo cistiog) alkohola

kiraj
26-11-09, 22:27
Evo i mog kazana iz 70 godine.Nezna ni on koliko je ispekao dok je bio mladji.Kapacitet 250 lit,otvor za sipanje (neskida se kalpak kad se sipa kom) cev se zatvara sa navojem ,ladionica 400litara cilindar za hladjenje rakije(nije spirala)Ove godine su sinovi pekli i ostavili na 26 gradi oko50 lit,Kasnije sam je razblazio sa destilovanom na 20 gradi a nesto je ostalo i tako .Ko bi da proba neka navrati.http://poljoinfo.com/caffe/sta-ste-radili-danas-2-(drugi-deo)/390/:

draganpan
27-11-09, 06:28
Sećam se nekad davno... kod kazana se pila šljivovica - takozvana parna
Pa onda ljuta, prepečenica...
Mezio se krompir, sir, salata paradajz i lučana paprika...
A sada se pije pivo mezi kobasica i drugo sa roštilja...
Najnovije kod mog komšije, jagnjetina ispod sača...

Zaključio sam da su ljudi naučili da je bolje kad rakija odstoji malo u buretu... pa onda da se MERAČI...

Post je spojen: 1259303181
_________________________________________________
http://www.youtube.com/watch?v=gFK7tR6FtLE

Zajcev
27-11-09, 08:04
Par krompira kad se gurne u žar- nema ništa bolje

ivanhoe
27-11-09, 21:26
lučana paprika...

^-^ Nikad cuo

slavonac
27-11-09, 21:36
kod nas a i ja sam kad nema dosta koma (za zadnji kazan) dospemo vrući kom koji je ispušten iz prethodnog kazana-tako da kazan ne gori a i brže prokuha

draganpan
30-11-09, 13:52
lučana paprika...

^-^ Nikad cuo

Pa to ti je nesto kao lucani krompiri ili krompir salata.
Sa belim lukom i sircetom ali je najbolja ona sita sto ostane na basti kao losa klasa...
Odlicna stvar uz rakiju...

Igorius76
30-12-09, 18:57
E pa i ja da se umrsim u raspravu..... to jest imam priupitanje.
U komšiluku imam kazan za rakiju ali kako mi je čiča kazao da je zovu sa destilatorom. Probaću da je opišem:
Kazan ko kazan ima sve samo između kazana i hladnjaka ima još jedan dodatni deo to jest rakija iz kazana ulazi u kako bih rekao burence pa ide na gore e sad oko izlaznih cevi ima dva ili tri puta kao lavor gde mora da bude vruća ili bolje rečeno voda određene temp. koja ustvari odvaja rakiju od (ispravite me ako grešim) metanola jer kako sam jednom čuo od čiče ovo što se odvaja ima višu tačku ključanja pa se ranije kondenzuje i zato treba da je voda u "lavorima" određene temp da bi zaustavila met. a rakiju propustila. Ovo je dobro jer sa jednom vatrom uradi se i prepeka pa se štedi i vreme a i ogrev.
Nadam se da sam uspeo da dočaram šta je to e a pitanje u vezi ovoga je :
Ako je nekome poznat princip mene bi interesovalo burence -Da li u njemu ima nešto neka pregrada ili šta već..........

draganpan
31-12-09, 06:24
To burence se strucno zove DEFLAGMATOR i cica ti je dobro objasnio. Moze biti raznih konstrukcija ali uvek sa ciljem da lose supstance vrati u kazan na ponovno isparavanje

jhon dere
31-12-09, 12:27
Igorius76 daj sliku "toga"

torpedo
31-12-09, 14:35
Kod mene je kazan kao kod farmila. Nemam slika al dogodine kad se bude peklo uslikaću. Inače to je dedovina, star je preko 70 godina. Četvrta je tabarka uz njega, bile su dve drvene, pa jedna metalna i sada druga metalna. Inače je deda pekao baš mnogo i prodavao rakiju. Kolica nema i ćale neće da ih pravi jer kazan iz dvorišta ne izlazi. Kada se završi sa pečenjem rakije, unesemo sve u šupu i čeka sl. godinu >:({

ivanhoe
31-12-09, 14:53
Ovo je dobro jer sa jednom vatrom uradi se i prepeka pa se štedi i vreme a i ogrev.

Prepek se radi zbog ukusa.
Metila bude i u prepeku

Igorius76
31-12-09, 20:44
E onda je dobro za odvajanje metila koliko se sećam reče čiča da ono što se odvoji je plavičaste boje a negde posle Nove godine ću da uslikan kazanče
pooozzzz....

Igorius76
27-01-10, 12:49
Nisam uslikao kazanče kod čiču ali sam ikopao na net sliku isto je ali je ovaj lepši ipak je nov
http://i50.tinypic.com/2q3nlug.gif

torpedo
29-01-10, 20:24
Ovo je već hemijska industrija :lol: >:({

talianu
08-02-10, 12:44
Kazan je strava a i cena mu je bila pre par godina ako se ne varam 5000 eura.
Dobra starana što možeš odvajati frakcije destilata( u njemu možež da odvajaš i eterična ulja itd..).
Da nije tako skup bio bi moj izbor a ovako... :

draganpan
02-08-10, 09:39
Ajmo ljudi
Vetar duva sljive opadaju
spremimo se

codexnox
02-08-10, 11:33
evo jedan 300litarski....izraden 2007 u eislingenu,i od tada je kod mene u pecari :)

http://img831.imageshack.us/img831/1917/picture060b.jpg
sljive otpadaju,jos malo pa cemo ga potpalit :)

draganpan
02-08-10, 11:54
Au :D ;D}
bravo za prostoriju
Samo punjenje izgleda da vrsis nosenjem kofe... :<<> i jos da li je vrucina pored njega?

marko d
02-08-10, 12:03
Evo moje vesele masine od 80 kg

http://thumbnails4.imagebam.com/8863/89e86a88626624.jpg (http://www.imagebam.com/image/89e86a88626624)

codexnox
02-08-10, 22:24
Au :D ;D}
bravo za prostoriju
Samo punjenje izgleda da vrsis nosenjem kofe... :<<> i jos da li je vrucina pored njega?


Kako mislis za punjenje? mislis da nosimo u kantama u njega?da to je tocno,dok nebudemo nabavili pumpu za kom,a bit ce nadam se uskoro.

Dali je vruce? nebi vjerovao.....skoro da ni nema vatre u njemu,eto toliko je vruce.
Zbilja zna biti i hladno nekada u kasnu jesen,jer slabo grije.I nije prostorija nego samo jedan kut,odnosno prostorija je 6-7 puta veca nego li taj dio gdje je destilerija.
:)

marko d
02-08-10, 22:28
Koliko moze da ispece po satu? >:({

codexnox
02-08-10, 22:32
Nebih ti znao dati tocan odgovor ali pokusat cu pojasnit.
Kapacitete je 300L,i ima duplo dno odnosno komina se zagrijava na paru.
E sada inace radim na tlaku od 0.2-0.3 bara,i recimo tih 300L destiliram nekih 90min,nekada i vise.
A sa vecim tlakom ide brze jer bude vise zagrijana voda,a tlak ide sve do 1 bar,a onda bi to bilo jako jako brzo samo sto to nezelim.

Pec je vrlo jaka,i brzo postignes predgrijavanje do nekih 55c pa onda dalje polako,sto sporije to bolje.

marko d
02-08-10, 22:34
Koliko kosta to sokocalo?Naravno ako nije tajna.... >:({

codexnox
02-08-10, 22:38
Sa prijevozom me kostalo 30eura(sa carinom,odnosno pdv-om),znaci samo destilerija bez dimnjaka,dovoda vode i slicno...

marko d
02-08-10, 22:39
30 evra? ^-^
3000 dinara....Ocigledno je greska u pisanju....

codexnox
02-08-10, 22:44
30.000evra.
btw da reklamiram proizvodaća:
http://www.kothe-distilling.com/

marko d
02-08-10, 22:57
Uh ovo mi se svidja! :D Aj ako mozes malo uslikaj iz vise uglova.Ovo prvi put vidim.. >:({

codexnox
02-08-10, 23:03
budem poslikao narednih dana pa cu postaviti,a mozda i neki mali video ako budem uhvati vremena.

marko d
02-08-10, 23:04
Ok :D Ovo je stvarno za svaku pohvalu..... >:({ A jel se sa drvima greje ili plinom.cuo sam da ovo skupi idu na plin... ^-^

codexnox
02-08-10, 23:07
skoro zaboravih na video na yt:
Yy5DjZta1Kg
drva..po mojoj zelji.

marko d
03-08-10, 01:17
A za sta mu sluzi elektro-motor? ^-^

codexnox
03-08-10, 07:20
Mjesalica.

meeker
06-08-10, 23:38
@codexnox

Ova sprava sjajno izgleda ::svaka cast::. Kada budeš imao vremena pojasni malo način funkcionisanja. Kakve su prednosti u odnosu na obični kazan.
>:({

marko d
06-08-10, 23:42
Cim je 30.000 evra ima nesto sto nijedan nema....... >:({

codexnox
07-08-10, 19:39
Cim je 30.000 evra ima nesto sto nijedan nema....... >:({


Skup je jer tezi preko 1000kg,a gledajuci samu cijenu sirovine (bakar,inox),dobije se zavidna cifra,a plus izrada svih dijelova tako da se nakupi.
Ali isplati se,jer stvarno su ga prekrasno napravili,i bakar je vrlo kvalitetan,inox također.

marko d
15-08-10, 23:29
Sta mislite o ovoj pumpi? http://www.kupujemprodajem.com/Ekscentar-Pumpa-za-kominu--213006-oglas.htm?filter_id=4436

Jedna strana da ide u kacu a druga u kazan.....i cist posao... >:({

North ARMY
17-08-10, 05:21
Mislim da je preskupa za nas obicne smrtnike.

codexnox
17-08-10, 06:30
Skupa je ali korisna je. Lako je pretovariti par tona sljiva ali ako slucajno urodi malo vise,onda se isplati.

marko d
19-08-10, 00:09
Ovo bi meni odlicno znacilo.....godisnje imam oko 80-140 kazana........Ovo je veooooma korisno....

Kosjerac
26-08-10, 23:02
evo slika naprave za prečišćavane rakije tj odvajanje metil alkohola, ovo se stavi na izlaznu cev od tabarke (hladnjaka) i naspe se 1cm nepuno vode alkohol prolazi kroz vodu i tu se prečiščava. http://img2.imagetitan.com/img2/small/40/40_p8260018.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=40_p8260018.jpg)

codexnox
03-09-10, 21:57
Sta mislite o ovoj pumpi? http://www.kupujemprodajem.com/Ekscentar-Pumpa-za-kominu--213006-oglas.htm?filter_id=4436

Jedna strana da ide u kacu a druga u kazan.....i cist posao... >:({


Nabavio sam takvu pumpu sa slike,strasna stvar.
I imam jos jednu koja bi isla za prodaju.
Kapacitet je 3x veci od te na slici,cijena bi bila relna odnosno po dogovoru.
Ako je tko zainteresiran neka me kontaktira.

mladen_m
28-10-10, 21:59
Cime se moze ocistiti kada kazan zagori.

codexnox
07-11-10, 12:17
Evo par slika od pumpe:


http://img233.imageshack.us/img233/4598/dsc02611f.jpg
http://img100.imageshack.us/img100/9968/dsc02610800x600.jpg
http://img573.imageshack.us/img573/2300/dsc02614800x600.jpg

prezalj
20-12-10, 15:54
Evo da i ja okacim nekoliko slika kazana,posto mi je otac bio kazandzija da vidite kako izgleda nas kazan.


http://i52.tinypic.com/1f8cvm.jpg

http://i55.tinypic.com/n4tmo5.jpg

http://i53.tinypic.com/24zazpw.jpg

http://i55.tinypic.com/nwfrqr.jpg

http://i54.tinypic.com/4sy70n.jpg

http://i55.tinypic.com/2akbjvo.jpg

http://i56.tinypic.com/rad8it.jpg

Bosonoga
20-12-10, 18:58
Vidim da kod vas koristite ovaj tip kazna. Kod mene nema ovakvih i mi koristimo ovaj tip. Odnosno one što imaju utvor za uljevanje, izljevanje koma i mješalicu.
http://i52.tinypic.com/2due4hf.jpg
Slika je posuđen s interneta, ali i moj je kazan sličan ovome. Nažalost ove godine voće nije rodilo pa se nema što da peče

prezalj
20-12-10, 19:33
Radili smo ranije i takve kazane,ali zadnjih 20-ak godina primat su preuzeli ovakvi prevrtaci,bar sto se tice juzno od Beograda.


http://i56.tinypic.com/244zcxi.jpg

A sto se tice voca,ove godine ni ja nisam imao sta da ispecem,ako ti je za utehu ::lose::

sasa1
27-01-11, 20:50
dali neko moze da postavi sliku ili crtez cilindra(u tabarki) kako izgleda iznutra

prezalj
28-01-11, 18:19
Evo slike aparata za destilaciju

http://i54.tinypic.com/2hwtmo.jpg

http://i54.tinypic.com/2dqu93q.jpg

sasa1
28-01-11, 20:31
hvala.deluje jednostavno.staro pravilo sto jednostavnije to bolje.jos jedno pitanje-dali su svi istog promera ili se prave prema kazanu ili tabarci?

prezalj
28-01-11, 20:36
Veci kazan-veci aparat
manji kazan - manji aparat,
znaci srazmerno velicini

sasa1
28-01-11, 20:43
da budem jos malo dosadan.da neznas kako se izracunava odnos velicine ili zapremine cilindra?dali prema kazanu(moj je 100l.)ili tabarci?

prezalj
28-01-11, 20:53
Tabarka mora biti srazmerna kazanu,takodje i aparat i lula,sve se racuna prema zapremini kazana

sasa1
28-01-11, 20:59
hvala jos jednom.probacu na prolece da napravim.

prezalj
29-01-11, 11:36
Srecno sa izradom,ali nije nimalo jednostavno,svi spojevi moraju biti nepropusni,kalaj mora biti visoke cistoce i sve mora da se perfektno ocisti od necistoca.

meeker
29-01-11, 11:54
Vesele mašine :lol: :lol: za proizvodnju dobrog raspoloženja. 8) 8)

prezalj kod mene dosta drugačije rešenje spoja dihtovanja kapak - kazan ^-^ Stavim crtež kasnije.

prezalj
29-01-11, 13:08
Da,postoje vise resenja dihtovanja.Moze da bude dihtovanje vodom,dihtovanje mazanjem brasnom i vodom i postoji jos i dihtovanje na kazanima gde je kapak zasrafljen za posudu pa postoje vrata za sipanje komine u kazan i vrata za ispustanje komine.

meeker
29-01-11, 13:27
Otprilike ovako uprošćeno, u kanal se sipa voda, i samo napred >:({

http://i56.tinypic.com/35n34hj.jpg

sasa1
01-02-11, 18:36
meeker jel ovo presek cilindra ili meni lici na gornji kapak od kazana?

Matkee
14-02-11, 03:35
Nisam video do sada da postoji ova tema na forumu, pre dve godine smo kupili bakarni kazan u Malom Iđošu i prezadovoljni smo. Kazan je od 120 l, destilaciju vodimo sporo jer nam je kvalitet rakije jako bitan, imamo prohromski cilindar jer bakar prilikom destilacije ispušta štetne materija, fotografisaću ga danas u "rasklopljenom" stanju pa ću objaviti slike.... :D >:({

prezalj
14-02-11, 12:10
Po cemu si zakljucio da bakar ispusta stetne materije?
Ako je tako onda bi trebalo da ti je i kazan i lula od prohroma.
Ta tvrdnja nije tacna

Matkee
14-02-11, 22:33
Druže nisam to zaključio ja :<<>, gledao sam studiju evropske unije :D, i jasno se precizira da destilator/cilindar ili retko spirala ne smeju biti od bakra, proverio sam navode kod jednog tatinog prijatelja i saznao da nije dozvoljen izvoz brendiranih domaćih rakija na prostor EU ako kazan ima bakarni destilator, tako da sam sa kazandžijom lako našao zajednički interes ! :D

prezalj
15-02-11, 17:03
Bakarni kazani imaju jednu vaznu osobinu koju prohrom nema a to je da u procesu pečenja rakije bakar za sebe vezuje cijanovodoničnu kiselinu iz koma i tako smanjuje njen udeo u rakiji.
Voleo bih da mi kazes zbog cega destilator mora biti od prohroma,jer ja tu studiju nisam gledao,a svaki dan se nesto novo nauci. :D

Matkee
16-02-11, 00:53
Slažem se sa tobom i znam da bakar vezuje za sebe cijanovodoničnu kiselinu HCN, ali zar nije dovoljno bakra u kazanu, kapu, cevi ^-^, zato što se prilikom destilacije kod bakarnih destilatora ispuštaju štetne materije u rakiju.... ::namigivanje::

prezalj
16-02-11, 18:25
Bas zato mi i nije jasno,jer je sve ostalo od bakra,a samo destilator pravi problem.Interesuje me koje su to stetne materije.

Matkee
16-02-11, 19:39
E to zaista ne bih znao da ti kažem, ali ako je zabranjen izvoz rakije u EU, zbog toga sigurno nije nešto malo štetno, bar je to moje mišljenje, uglavnom da rezimiram ista je cena bila cilindra bio od bakra ili prohroma, odlučio sam se za prohrom jer sam to sve čuo, a i kazandžija me je posavetovao i mislim da se nisam pokajao, a i inžinjer Miša mi je posle rekao da sam napravio pravu stvar..... :D
p.s. ne mogu da uhvatim ćaleta da mi pošalje slike, čim ih dobijem objaviću na forumu ::namigivanje::

Matkee
10-03-11, 20:33
Konačno sam uhvatio vremena da slikam moju veselu mašinu :D. Izvinjavam se svim članovima zbog slika, nisam mogao da pomeram sve da bi slike bile bolje i da bi se sve videlo, kada počne sezona pečenja biće još slika ! :D

http://i51.tinypic.com/2dgtbv7.jpg

http://i51.tinypic.com/t3l.jpg

http://i53.tinypic.com/15qogg8.jpg

http://i55.tinypic.com/34fb0qu.jpg

North ARMY
17-09-11, 00:58
Jedan od boljih kazana u selu.Zasto ?
Tehnicki je dobar nije nigde truo,velik deo za kom oko 150litara,kapak se lako skida,stabarka velika tako da ima odlicno hladjenje,sve dihtuje znaci ne mora nigde da se lepi,mesac na dobrom mestu,sistem za pustanje koma dobro resen jedino sto je deo za sipanje visok kada se stavi nadogradnja zbog manjeg prosipanja i sto je lula na koju izlazi rakija na malo nezgodnom mestu,ali to pokriva cug koji ima na dimnjaku pa se moze nabacati dosta ogreva i onda se samo on odvrce ili ako krene jako da curi ne mora se gasiti vatra nego se zavrne.Sve u svemu ocena cista petica.
http://i54.tinypic.com/dxigde.jpg
http://i53.tinypic.com/novmlt.jpg
http://i52.tinypic.com/21kw02b.jpg
http://i52.tinypic.com/24qn7ld.jpg
http://i56.tinypic.com/312h6vm.jpg

Dzogi_89
17-09-11, 09:22
treba mi broj od kazandzije iz Osecine ? Cebic Sreten iz Valjeva mi je daleko .......ima li ko njegove kazane i kako ste zadovoljni ?

velja imt 540
26-09-11, 21:28
ja imam tri kazana jedan duboki 100l neki slovenacki ,serpas 80l stari 21 godiste, i 120 l serpas 55godina ,svi rade ali samo za vlastite potrebe imo sam jos jedam na kolicima 100l po sto je i po selu malo popili nisu ispustli vodu iz tabarke i prevrnuli ga posle smo ga sredili i prodali nikad vise nije radio kao pre.

Dzogi_89
27-09-11, 14:27
nema od davanja nista,kad te pita ne mozes da budes da ne das a vidis i sam sta se desava.....

ZICAPROM
21-07-12, 10:02
Ajde da probam da postavim pitanje ovde pošto nema teme vezane za pumpe za pretakanje komine, mada se tu i tamo spominjala. Naime, pošto mi je grad malo zakačio šljive, moraću sve u rakiju. Potrebna mi je muljna pumpa za pretakanje komine(kljuka). Slikao sam kod nekog čoveka kako izgleda, postavljena je na kolica, postaviću sliku. Na kolicima je elektromotor i radno kolo u koje sa jedane strane dovlaći kominu, pa je onda pomoću nekih gumenih đonova gura dalje kroz crevo. Crevo je negde 60mm i ima dobar protok. Povlači tako što se u crevo sipa malo vode dok povuče. Inače bi je koristio da posle iskoštičavanja šljive izbegnem kofe za sipanje u burad za vrenje, a kasnije iz tih buradi da njom punim kazan. Sve što sam video od muljnih pumpi su potapajuće, ali bih ja voleo da nađem ovu na kolicima sa usisnim crevom. Ako neko ima neku informaciju bio bih zahvalan.

Matkee
21-07-12, 13:03
Dugo sam trazio odgovarajucu muljnu pumpu ili su cene astronomske ili su u ocajnim stanjima, resio sam sve za oko 5 000 RSD, sa dve woma-ove pumpe, kada vrsim cedjenje radim to kantama do resetke jer bi vecina pumpi lomila kostice koje su krupne pogotovo kod stenlija i cacanke lepotice, iz posuda gde cedim, procedjen kljuk pretacem malom pumpom koja se postavlja na busilicu i ima sjajan protok, a kljuk jabuke, dunje i ostalih kasastih vocnih vrsta pretacem womax-ovom pumpom i crevom od 26 mm.
Nadam se da sam pomogao. >:({
Mogu postaviti slike kada se vratim u Srbiju ako bi vam znacilo.

bane30
21-07-12, 23:10
Znacilo bi!

Dzogi_89
23-07-12, 15:12
Mi smo kupili prosle godine kazan od Radovanovic Ranisava iz Valjeva,prohromska tabarka 600l vode kazan 100l,kvalitetno odradjeno svaku preporuku od mene ima...

Matkee
23-07-12, 23:23
Evo kolege, kao što sam obećao kombinacija dve Womax pumpe, potopne i male pumpe za pretakanje koja se postavlja na bušilicu, postavio sam dve brze spojnice i za nekoliko desetina sekundi postavim sistem za pretakanje.

Womax W-VP 34

http://www.dodaj.rs/t/o/BZ/16mnkaLy/img20120723224654.jpg (http://www.dodaj.rs/?o/BZ/16mnkaLy/img20120723224654.jpg) http://www.dodaj.rs/t/45/Qd/236VjV4H/img20120723224715.jpg

(http://www.dodaj.rs/?45/Qd/236VjV4H/img20120723224715.jpg)Crevo je klasično od pola cola, sa njom pretačem skoro sve, imam nekoliko, od rakije koja se cedi kroz filter papire, proceđenog kljuka od šljive, kajsije, višnje, trešnje, vrele vode iz rezervoara koja ide iz tabarke....

Drugu pumpu nisam slikao, oznaka je Womax W-SWP 750
Ovo su njene karakteristike:
- Napon: 230 V - 50 Hz
- Snaga: 750 W
- Kućište pumpe: plastično
- Protok vode: 13000 l/h max
- Dostava vode: 7 m max
- Maksimalna potopljenost: 5 m max
- Strana tela: Ø 15 mm max
- Temperatura vode: 35 °C max
- Priključak za crevo: 1“ (5/4“ Adapter)
- Dužina kabla: 10 m
Slika ima dosta na raznim sajtovima pa možete da pogledate, eto nadam se da sam vam pomogao. >:({

bane30
24-07-12, 06:32
Hvala na slikama i trudu al caka je jedino u "procedjenom" kjuku, ja trazim ako moze nesto jeftino a da pretace kominu bez cedjenja!

Matkee
24-07-12, 09:48
Kolega bane30 (http://poljoinfo.com/member.php?2299-bane30) pa koliko vi toga imate kada vam je problem da pretačete ne proceđen kljuk ?

kololgas
24-07-12, 10:51
Za petakanje komine uglavnom mozete naci tri tipa pumpe, vijcane f30 - f100, volumetrijske (fleksibilnim rotorom) od f50 pa navise i klipne pumpe. Obavezno sa reduktorom jer su kapaciteti veliki (od 200l/min, naravno to vazi za kapacitet pretakanje tecnosti). Nove nisu uopste jeftine!!! A sigurno ni polovne nemaju simbolicnu cenu..

sljivar
24-07-12, 15:34
Imali neko iskustava sa ovom pumpom. Da li može da pretače kom kruške.

Potapajuća pumpa za prljavu vodu Womax W-SWP 400/1

Karakteristike


Potapajuća pumpa za prljavu vodu Womax W-SWP 400/1
Napon: 230 V - 50 Hz
Snaga: 400 W
Kućište pumpe: plastično
Protok vode: 8000 l/h max
Dostava vode: 5 m max
Maksimalna potopljenost: 5 m max
Strana tela: Ø 15 mm max
Temperatura vode: 35 °C max
Priključak za crevo: 1inch (5/4inch Adapter)
Dužina kabla: 10 m
Prekidač u plovku: da
Garancija: 12 meseci
Cijena: 4,390 din

A evo i link prodavnice: http://www.nonstopshop.rs/i-3737/potapajuca-pumpa-za-prljavu-vodu-womax-w-swp-4001

bane30
24-07-12, 17:07
Kolega bane30 (http://poljoinfo.com/member.php?2299-bane30) pa koliko vi toga imate kada vam je problem da pretačete ne proceđen kljuk ?
Nemam ne znam koliko, prosle godine sam imao 2500 kg komine od viljamovke koju sam prethodno ispasirao ali je vrila u podrumu zbog kontrolisane temperature. Prilicno je bilo zamorno sve to sneti i izneti napolje, ne vidim zasto je bitna kolicina, meni samo treba pumpa koja to moze da zavrsi ne vezano za kolicinu?

---------- Poruka napisana u 17:07 ---------- Prethodna poruka je at 17:04 ----------

A moze li ova pumpa da pretace i da tera u visinu 2-3 metra? http://www.kupujemprodajem.com/Pumpa-za-guste-mase-INOX-2501600-oglas.htm

Pedja1
24-07-12, 17:34
Imali neko iskustava sa ovom pumpom. Da li može da pretače kom kruške.

Potapajuća pumpa za prljavu vodu Womax W-SWP 400/1


гледао сам кутију неки дан било их је у агромеханици ... али и поред ознаке свп мислим да то није нека превелика величина зрна . http://www.nonstopshop.rs/i-314/pumpa-za-vodu-varo-pow-67822 док код ове лепо пише 35мм .. не видим с решетком зашто неби могло али нисам претакао ништа !!

Matkee
24-07-12, 23:13
Kolega bane30 (http://poljoinfo.com/member.php?2299-bane30) po mom mišljenju najbitnije je koliko će ta pumpa raditi, jer je mašina najskuplja kada stoji.

Za sve što kupim napravim "poslovni plan" to su me učili na fakultetu i od mnogih stvari sam odustao jer bih ih kupio koristio par puta i onda bi sakupljale prašinu. Nije problem dati za pravu muljnu pumpu velike snage sa trofaznim motorom 40 - 50 000 RSD, pretočiti sa njom 2t komine godišnje i ostaviti je do sledeće godine.
Ne hvalim ni jednog proizvođača, ali mislim da je taj womax dobar izbor za ne previše para, ali to nije mašina za profesionalnu upotrebu, garancija od 2 godine je lepo vreme da se pumpa testira. Treba samo pripaziti gde se kupuje jer u mnogim prodavnicama garancija važi samo do vrata. >:({

zlajo
25-07-12, 14:13
Nemam ne znam koliko, prosle godine sam imao 2500 kg komine od viljamovke koju sam prethodno ispasirao ali je vrila u podrumu zbog kontrolisane temperature. Prilicno je bilo zamorno sve to sneti i izneti napolje, ne vidim zasto je bitna kolicina, meni samo treba pumpa koja to moze da zavrsi ne vezano za kolicinu?

---------- Poruka napisana u 17:07 ---------- Prethodna poruka je at 17:04 ----------

A moze li ova pumpa da pretace i da tera u visinu 2-3 metra? http://www.kupujemprodajem.com/Pumpa-za-guste-mase-INOX-2501600-oglas.htm

Neće moći ova pumpa da tera kominu,može da tera jako gusto-kašasto ali svaki košturac ili semenku će da zdrobi,ova pumpa je ipak za neke finije stvari:kaše,jogurt,želatin pa možda čak i za ređa testa ali za kominu ...?!

kololgas
25-07-12, 15:41
http://www.revin.co.rs/category/pumpe/

ZICAPROM
29-07-12, 17:19
http://www.dodaj.rs/f/T/VY/4QUgeQuT/copy-of-img2012062311283.jpg

Ovo je italijanska pumpa koja je idealna za pretakanje komine tj kljuka, a ja sam je slikao kod poznanika iz okoline čačka i on je prezadovoljan njome. U radnom kolu ima neke gumene đonove pa mi se čini da radi na nekom vakumu. Motor je izdvojen, prenos je na kaiš, tako da ne može da izgori motor šta god da se desi.Creva su 60 mm i to je optimalno. Inače ja ću sada imati svega oko 10 tona šljive za rakiju ali hoću da se na vreme obezbedim. Kominu bi transportovao od mašine za vađenje koštica, to je već ispasiran kljuk, do buradi za vrenje, i što je još važnije kasnije iz tih buradi direktno u kazan kad pečem. Možda bi tu završila posao i neka potapajuća pumpa za prljavu vodu iz pre nekog posta pošto je moja komina već samlevena ali bih voleo da čujem praktična iskustva s obzirom da takve pumpe imaju protok creva oko 25 mm a radno kolo su ustvari plastična peraja. Inače pumpa sa slike je po svim prilikama dosta skupa mada još nisam dobio ponude.

Matkee
29-07-12, 18:48
Kolega ZICAPROM (http://poljoinfo.com/member.php?9005-ZICAPROM) da li znate koja je cena ovakvih pumpi ?

sljivar
29-07-12, 19:14
I ako može naziv modela.

ZICAPROM
30-07-12, 11:38
Ovo je pumpa LIVERANI 60, sa prečnikom creva 60mm, ima i sa 40mm. Cenu još nisam dobio, zvaću sutra, ali sam nešto načuo oko 1000 eura nova. Mislim da one Womax pumpe sa plastičnim perajima nema šanse da guraju kominu koja nije iskoštičena, koske će garant da izlome peraja. Slično će po mom mišljenju da prođu i pumpe sa aluminijumskim perajima. E sad ova LIVERANI ima radno kolo od gume, a ne peraja, tako i kad zaglavi možda će proklizati kaiš, a kod Womaxa ako zaglavi izgoreće pumpa jer su peraja direktno vezana za rotor motora. Uopšte kod svih sličnih pumpi, Womax nije jedini koji prave slične potapajuće muljne pumpe. Ako se komina ispasira i odvoji koska onda bi možda i gurala ali ostaje problem prečnika creva od samo 25 mm.

---------- Poruka napisana 30-07-12 u 11:38 ---------- Prethodna poruka je 29-07-12 at 20:45 ----------

http://www.portal-srbija.com/prehrambena-industrija/zestoka-alkoholna-pica-proizvodnja/avd-trade/

O (http://www.portal-srbija.com/prehrambena-industrija/zestoka-alkoholna-pica-proizvodnja/avd-trade/)vo je firma iz Topole koja u ponudi ima ove pumpe, samo ih proizvodi firma ZAMBELI ili sl.Ponuda će stići u toku dana ali je cena oko 1480 eura plus PDV. Protok je 12 ooo litara na sat a creva su 50mm. Pumpa je verovatno jako dobra ali je cena zaista visoka za nekog ko radi manje količine.
Kad sam ih već zvao pitao sam i za onaj kazan sa kolonama i deflegmatorom. To je kopija onih nemačkih i austrijskih kazana a pravi neka naša firma. Od 150 litara košta oko 11 000 eura plus PDV okvirno.Na njemu se ne vrši pečenje meke rakije i prepeka nego se odmah izvlači rakija jačine kakvu želite, bar su mi tako rekli. Nema tabarke nego koristi vodu iz sistema i može da radi i na čvrsta goriva.Kad stignu ponude okačiću tačne cene i uslove.

Matkee
30-07-12, 14:15
Kolega ZICAPROM (http://poljoinfo.com/member.php?9005-ZICAPROM) zar ima smisla porediti Womax hoby pumpu koja je oko 50e i ovakvu zver koja je 1000e ?
Sve opet ostaje na onome koliko godišnje pretočimo komine, ko ima ozbiljno prouzvodnju ne može ni da razmišlja o nekoj hoby pumpi za pretakanje.
Kolega hvala na detaljnim informacijama ! >:({

ZICAPROM
30-07-12, 18:03
Nisam imao nameru da poredim ove dve pumpe na taj način što ću objašnjavati koja je bolja, jer se to zna, ali imam nedoumicu oko toga da li će potapajuća pumpa, kao npr. ova womax-ova, uopšte moći da vuče kominu zbog svog principa rada i malog prečnika creva. Znači nije pitanje da li će da traje nego da li će uopšte da proradi. U tom smislu bih voleo da čujemo od nekog ko već ima takvu pumpu njegova iskustva. Što se tiče ponude gore pokazane firme iz Topole stigla je:muljna pumpa koju sam opisao košta 1480 eura plus PDV, što je skoro pa bezobrazno skupo, a kazan sa kolonama domaće proizvodnje od 150 litara je 11200 eura plus PDV.
Pozdrav

Matkee
31-07-12, 00:20
Poznanik mi je rekao da je nekoliko puta menjao plastična peraja, uvek se u kljuku od šljive provuče po neka koštica, na deklaraciji piše da je omogućen protok stranih tela do 15 mm, nisam iskušavao sreću, nikad pumpu nisam spuštao do dna čak i ako je kljuk "proceđen" jer koštice obično padnu na dno.
Moje mišljenje je da pomenutoj pumpi nikako ne prija bliski susret sa većom količinom koštica.
Kolega ZICAPROM (http://poljoinfo.com/member.php?9005-ZICAPROM) da li je moguće prepravljanje običnog kazana u kazan sa kolonama ?

ZICAPROM
31-07-12, 13:11
Pa nisam video da je neko to prepravljao ali verujem da može, smo će cena otprilike da bude ista. Inače ovakav kazan ali nemačke proizvodnje je duplo skuplji, dok takođe taj nemački ali od 500 litara košta negde oko 70 000 eura. Mi smo daleko od toga, a ja koristim neke naše pravljene tzv. kolone, koje montiram između kazana i batarke.Taj dodatak spolja izgleda kao umanjena batarka, samo što je voda na vrhu u jednoj posudi a ne unutra. Inače služi za izdvajanje metil alkohola jer se u njemu vrši destilacija na manjim temperaturama, što se prati na ugrađenim satovima za temperaturu, a s obzirom da metil alkohol počinje da destiliše od nekih 64 stepeni cilj je da u tom srednjem destilatoru temperatura ne pređe nekih 75 do 78 stepeni kad otprilike počinje da destiliše etil alkohol ili rakija, u tom slučaju bi na srednjem destilatoru tekla i rakija a na tabarci ne bi. Inače kad se malo obrati pažnja na temperaturu na srednjem destilatoru, dok se vrši prepek, isteče nekih 7 do 8 litara i kad ga probate bas je gorko, tako da se može reći da se dosta toga lošeg izdvaja. Inače takav dodatni destilator po mom mišljenju menja jedan deo kolone u ovim skupljim kazanima, a pravio ga je kazandžija iz mog grada, Svrljiga, i mislim da je koštalo 1000 eura.<br>Inače ove godine ću prvi put da izdvajam kosku iz sljive, pošto do sada nisam imao mašinu, pa sam skoro pravio.Mišljenja sam da se može napraviti reprezentativna rakija i sa običnim kazanima, eventualno uz dodatak ovog ili sličnog dodatnog destilatora ali uz obavezno izdvajanje koštica i korišćenje kvalitetnih i dobro uzrelih šljiva, koje ja obično otresem na zemlju pa tu odstoje još par dana. Za rakiju kasnije koristim hrastovu burad koju kupujem svake godine po malo, sad sam uzeo 2 komada od po 500 litara. Jedino u šta nisam upućen to je dodatno aromatizovanje i doterivanje rakije kad se već sipa u bure, da bi dobila što jači miris i ukus šljive, jer mislim da joj fali jo malo tih sitnih doterivanja i mogla bi da bude u rangu skupljih rakija kod kojih čovek zna za šta se muči. Takođe sam mišljenja da se dobra rakija ne pravi isključivo od stenleja. Toliko za sada.&nbsp;<br><br>

---------- Poruka napisana u 13:11 ---------- Prethodna poruka je at 08:23 ----------

http://www.kupujemprodajem.com/muljna-pumpa-1602596-oglas.htm?filter_id=7130108

O (http://www.kupujemprodajem.com/muljna-pumpa-1602596-oglas.htm?filter_id=7130108)vaj oglas sam našao na kupujem-prodajem. Zvao sam čoveka i on tvrdi da je prodao dosta tih pumpi, između ostalog i za kominu. Pumpe su po njegovoj priči dosta masivne, jedna je teška oko 13kg. Izlaz je 43mm, što je onako na granici, ali pumpa ima dosta snage tj 2,8kw, što nije malo. Na dnu pumpe, gde uvlači postoji neka sečka za dodatno usitnjavanje mulj, komine ili šta već vuče. Prodavac traži 75 eura ili oko 9000din, plus brza pošta još oko 500 din. Mislim da bi i ovo moglo da prođe.

sasabogic1
13-08-12, 19:29
http://t.imgbox.com/abnvmNvs.jpg (http://imgbox.com/abnvmNvs) http://t.imgbox.com/abvSOdjd.jpg (http://imgbox.com/abvSOdjd) http://t.imgbox.com/aboquEtz.jpg (http://imgbox.com/aboquEtz) http://t.imgbox.com/acnxowze.jpg (http://imgbox.com/acnxowze) http://t.imgbox.com/adnzmJfW.jpg (http://imgbox.com/adnzmJfW) http://t.imgbox.com/acxa6MtA.jpg (http://imgbox.com/acxa6MtA)

Ovako je izgledao kada sam ga kupio,a ovako izgleda sa novom furunom i opravkom. kazan je 100L,ako je neko zainteresovan moguca je i prodaja jer meni treba veci.

Matkee
13-08-12, 23:29
Ako se ne varam ovo je Subotički kazan, tako je izgledao naš prvi, kupili smo ga za 500 e, pekli 1 sezonu i prodali za 550 e.
Lepo ste rešili kotlanku, čekam majstora da mi napravi dno kotlanke od 5 mm debelog vatrostalnog lima, ima par prepravki koje smo odradili drugaru na ovakvom kazanu, ako vas zanima kolega sasabogic1 (http://poljoinfo.com/member.php?10862-sasabogic1) mogu vam reći na prvo oko šta mi se ne dopada. >:({

sasabogic1
15-08-12, 15:26
ovaj kazan nije suboticki.krsteno ime po papirima(nevredjam nikog)mu je Bosanac.a gde se tacno proizvodio sam zaboravio,a nije ni vazno.kazancic ce biti fino sredjen i bice jos nekih prepravki.kad zavrsim loziste onda bi hteo da radim tabarku.hteo bi da stavim cilindar ili kondenzator kako ko vec zove.dali neko hoce da kaze koliki je razmak(medjuprostor) izmedju spoljnog i unutrasnjeg zida cilindra.imam prijatelja koji ima sav alat i znanje,ali nije to radio pa nezna mere.ako neko hoce da pomogne hvala unapred.kolega Matkee slobodno napisite sve sto mislite da moze bolje.zato postoji forum.sve dobronamerno prihvatam kao savet.

pajapatak
15-08-12, 15:46
Kazan je slovenacki tip "Bosna"
http://www.agromex.si/proizvodni_program/kotli_zganje.htm
Odlican kazan za kucnu upotrebu.Jedina mana mu je tabarka(mala je spirala)Kod nas je bio 25 godina sve dok ga "palestinci" nisu ukrali na kumovoj vikendici :P{
Ako je zza prodaju posalji pp sa cenom@->--

Matic
15-08-12, 16:11
Dejo jel to meraklijski kazan?Komšija ima 0d 8 litara i kaže meraklijski jer ne može da ispeče koliko danas mogu da popiju. :lol:

pajapatak
15-08-12, 16:37
Dejo jel to meraklijski kazan?Komšija ima 0d 8 litara i kaže meraklijski jer ne može da ispeče koliko danas mogu da popiju. :lol:
jel ti to mene malo.....
Mislio sam na to da je kazan od 100l za vocnjak koji je na okucnici.Nama je bio idealan. 50 jabuka i krusaka na spaliru i 100 cokota loze.Ono sto se ne pojede ide u rakiju!Iako smo bez kazana 8 godina i dalje ima rakije na zalihama.Kad te put nanese na banatsku stranu dodji da testiras!>:({

Matic
15-08-12, 21:13
Nema problema ratni druže. >:({

Matkee
16-08-12, 08:38
ovaj kazan nije suboticki.krsteno ime po papirima(nevredjam nikog)mu je Bosanac.a gde se tacno proizvodio sam zaboravio,a nije ni vazno.kazancic ce biti fino sredjen i bice jos nekih prepravki.kad zavrsim loziste onda bi hteo da radim tabarku.hteo bi da stavim cilindar ili kondenzator kako ko vec zove.dali neko hoce da kaze koliki je razmak(medjuprostor) izmedju spoljnog i unutrasnjeg zida cilindra.imam prijatelja koji ima sav alat i znanje,ali nije to radio pa nezna mere.ako neko hoce da pomogne hvala unapred.kolega Matkee slobodno napisite sve sto mislite da moze bolje.zato postoji forum.sve dobronamerno prihvatam kao savet.

Onda je verovatno subotički DES pravio slične kazane oko 1985 god.
Razmislite o plastičnom buretu kada budete pravili tabarku, kod našeg kazana je tabarka više od 3x veća od zapremine kazana, kazan je 120l, a tabarka oko 400 l.
Sada sam bio da vidim, ne mogu da izmerim, ali mislim da je oko 50 mm, kod mene je prohromski i zadovoljan sam kako je odrađen, sa ugradnjom je oko 120e kod majstora kod koga sam radio.
Ako imate manje količine voća i nemate nameru da radite uslužno, razmislite o sabijanju spirale, dodavanju cevi u tabarku i tim načinom povećavanje površine "hladnjaka", jeftinija varijanta, a radi posao.
Namera mi je da pomognem, uvek dobronamerno. >:({

1. napravite nešto ovako kod mešača da bi ga fiksirali.
2. ventil za vrelu vodu postavite od 40~50 mm od gornje ivice tabarke i neka bude izlaz 3/4'' ili 1''.
3. pregledajte i zamenite teflone na svim spojevima na kojima ih ima.
4. ugradio bih veliki mesingani ventil na ispust za kljuk sa usmerivačem, nema prskanja okolo, nema opekotina a sve se radi u košulji.
Nadam se da sam uspeo da vam pomognem

http://www.dodaj.rs/t/3q/ZJ/10Tg1zcY/31504kk.jpg (http://www.dodaj.rs/?3q/ZJ/10Tg1zcY/31504kk.jpg)

sasabogic1
16-08-12, 12:16
nije mi jasno ovo oko 50mm?jel to mislis na razliku u cilindru-unutrasnji-spoljasnji.ako je to onda je u redu.

Matkee
16-08-12, 23:04
Da, zatvoren je sa svih strana, postoje sa gornje strane cilindra dve male cevčice koje omogućavaju vodi da dopre do unutrašnjih zidova cilindra, kroz njih mislim da je oko 50 mm.

ZICAPROM
22-08-12, 12:12
Evo još jednog pitanja za iskusnije od mene. Dakle pošto ove godine prvi put pasiram šljivu za pečenje, tj. vadim joj kosku, strah me je da mi kazan ne zagori. Imam običan kazan od 160 litara ali nema mešač, doduše pravio mi ga je dobar prijatelj tako da me je uveravao da je dno kazana napravljeno od bakra velike debljine, 5 ili 6 mm ali nisam siguran pitaću, tako da ne bi trebalo da zagori. Ove godine sam ga ubedio da za narednu sezonu prepravimo kazan tako da bude sa 2 dna, sa uljem između njih. Negde sam čitao da komina zagoreva ako na dnu bude više od 300 stepeni, a da se sa 2 dna ta temperatura nikad ne dobija da bude višlja od 180 stepeni. E sad postoji problem da mora da se postavi dobar sigurnosni ventil jer je veoma opasno ako dodje do pregrevanja a nema ventila da ispusti višak pritiska. Ali dok to sve ne napravimo ima li neko praktičan savet da ne zeznem ovih 100 tinak kazana od ove godine, greota je.

North ARMY
22-08-12, 12:18
Pesak su ljudi stavljali na dno kazana da ne zagori,ali lep cist,prosejan.

ZICAPROM
23-08-12, 21:27
Evo da postavim i ja sliku moje skromne "vesele mašine".
Kazan je od 160 litara, nema mešač i kiper je, dno je bakarno debljine 6mm, pravljen je prošle godine, ovo će mu biti 2. sezona. Ovaj uređaj između je pokušaj da se napravi jedan deo deflagmatora i služi prvenstveno za izdvajanje jednog dela metil alkohola, za drugo nisam siguran ali planiram da na zimu odnesem na ispitivanje rakiju koju sam peko sa njim i prošlogodišnju koju sam pekao bez tog dodatka. Laboratorija će nam reći razliku i da li se isplati jer na njemu ode jedna znatna količina tj. ima rashoda, inače ga koristim samo na prepeku. Izvinite što lule stoje krivo ali nisam stigao da podravnim a hteo sam da ih postavim da se vidi koja gde ide.
http://www.dodaj.rs/t/E/L4/2eI6wKlQ/dsci0115.jpg (http://www.dodaj.rs/?E/L4/2eI6wKlQ/dsci0115.jpg)

Matkee
23-08-12, 21:39
Pesak su ljudi stavljali na dno kazana da ne zagori,ali lep cist,prosejan.

Posle svinjske masti kolega North ARMY (http://poljoinfo.com/member.php?131-North-ARMY) pesak je bio nešto što se moglo očekivati kao rešenje od vas, mogu samo da zamislim šta se desi sa dnom kazana koji ima mešač i ugrađen elektro pogon mešača, da je debeo i 10 mm teško da bi izdržao jednu sezonu.
Koja je svrha peska i kako on može da spreči zagorevanje ?

ZICAPROM
23-08-12, 21:50
Ja još uvek nisam čuo neki pravi savet za sprečavanje zagorevanja pasirane komine u kazanu bez mešača. Za 3 ili 4 dana ću peći nešto malo iz podbira pa ćemo probati ali nešto me ne greje sunce.

Matkee
23-08-12, 22:04
Najbolji način da se spreči zagorevanje komine je ugradnja mešača, naravno gde to omogućava konstrukcija kazana. Ko nije u prilici da ugradi mešač treba da odredi koliko vode treba da doda u kljuk pre samog pečenja i da polako loži vatru i nema čega da se boji, dodavanje pepela, svinjske masti, peska, piljevine, frakcije je po meni mlaćenje prazne slame.
Pekli smo i na jedan i na drugi način dok je deda bio živ i dok nismo imali naš kazan, mislim da se za tih stotinak evra isplati ugraditi mešač.

ZICAPROM
23-08-12, 22:22
Mislim da ne može kod kipera

ironman
23-08-12, 22:27
Koja je svrha peska i kako on može da spreči zagorevanje ?
Moze, moze pesak da spreci zagorevanje.
Jednostavno tako sto sprecava da se na bakru stvori talog. Pesak je u kontaktu sa bakrom, a ne komina, a pesak ne moze da zagori. Naravno da se pesak stavlja u kazane bez mesaca, ako postoji mesac i ako dobro funkcionise onda nista ne treba stavljati.
Problem sa peskom jetaj sto se prilikom prosipanja komine prospe i pesak (kod prevrtaca) pa se za svaki kazan mora stavljati novi pesak.
Postoji dosta improvizacija kako da se spreci zagoravanje.
Mozda je najprakticnije da se preko resetke stavi platno od lana, provereno funkcionise. Moze se koristiti, cesto se koristi, platno od vreca u koje se pakuje sirova kafa npr.

North ARMY
23-08-12, 22:33
Posle svinjske masti kolega North ARMY (http://poljoinfo.com/member.php?131-North-ARMY) pesak je bio nešto što se moglo očekivati kao rešenje od vas, mogu samo da zamislim šta se desi sa dnom kazana koji ima mešač i ugrađen elektro pogon mešača, da je debeo i 10 mm teško da bi izdržao jednu sezonu.
Koja je svrha peska i kako on može da spreči zagorevanje ?
Kolega Matke treba Vama jos dosta mleka da popijete da bi dosli do rakije.
Mast je ipak stavljana u svrhu da kom ne krene,a pesak ide na dno kazana BEZ mesaca jer covek ima takav. I molio bih Vas da ne zamisljate puno sta bi bilo kad bi bilo jer kao sto vidite ne ide vam od ruke ni mastanje,a ni praksa Vam nije jaca strana.

Matkee
23-08-12, 22:38
Kolega moderatoru nećete u životu preplivati koliko sam do sada ispekao, a sve govori vaših 12278 komentara, u sve se razumete i u svakoj rubrici pišete, sa vaših dvadesetak godina imate verovatno bogato iskustvo kao malo ko na forumu pa ga prenosite na sve.
Kazan bez mešača nigde nisam pomenuo, pitao sam prosto šta se dešava sa kazanom u koji se dodaje pesak, a ima mešač.
Mast i dalje ne bih komentarisao. :lol:
To je učinio po meni jedan od najvećih znalaca proizvodnje rakije i čovek od koga su mnogi na forumu mnogo naučili, a koga su takvi kao vi svojim stavom oterali sa ovog foruma.
Prvo bi mogli da me udostojite i odgovorite na pitanja koja sam vam postavio, a moje maštanje ostavite po strani.
Koliko treba da se stavi peska da bi se sprečilo zagorevanje kolega ironman (http://poljoinfo.com/member.php?6210-ironman) ?

North ARMY
23-08-12, 22:41
Usta moja hvalite me.
Svrha peska je da se ponasa kao izolator izmedju bakra i komine,sprecava zagorevanje tako da pesak padne na dno kazana i ne dozvoljava direktan kontakt izmedju bakarnog dna i koma.

idklecin
24-08-12, 17:11
Juce ispecena jedna tura rakije,ko je u blizini neka naidje na degustaciju>:({ jer ove godine nema bas mnogo materijala za peci pa ce izgleda sve to u prodaji otici brze nego sto se mislilo

sljivar
24-08-12, 17:12
Ako se misli praviti dobra rakija onda ništa bez mješača. Greota je peći rakiju bez mješača, pogotovo kad su odvojene košpe i napravljen dobar kom.

idklecin
24-08-12, 17:17
Obavezno sa mesacem jos nismo imali kazan bez mesaca

sljivar
30-09-12, 11:12
Evo kazna na koji ja pečem rakiju. Kazan ima dno debljine 10 mm, sa mješačem od mesinga. Bakar od koga je izrađen kazan nosi oznaku za kvalitet 4x10. Kazan je zapremine od 120 l.

Na prvoj slici se peče meka rakija, cijev je nagnuta prema kaznu.

http://imageshack.us/a/img822/9399/p1040026h.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/p1040026h.jpg/)http://imageshack.us/a/img641/8892/p1040027o.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/641/p1040027o.jpg/)

A na poslednjoj slici se peče ljuta rakija preko, ajde da kažemo filtra koji izdvaja metil alkohol i druge razne kiseline.

http://imageshack.us/a/img90/2671/p1040031u.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/90/p1040031u.jpg/)

Samo još da napomenem da je kazan kupljen prema preporuci Prof. Ninoslava Nikićevića.

nnumf
30-09-12, 14:00
ja sam zagorevanje riješio ovako na dno kotla stavim jednu pripremu napravljenu od bakra debljine 2mm koja je slična ljevku znaći na dno dođe šira površina koja prima gore ide u konus na to sam zakovicama priheftao cijev koja ide do vrha kotla i po cijevi i po konusu su izbušene rupe 8mm tako da samo tekućina iz koma može doči do dna kotla najteže je bilo peći rakiju od vinogradarskih breskvi jako su zagarale odkada imam ovu stvar nemam više briga sa zagaranjem

meeker
30-09-12, 21:49
ja sam zagorevanje riješio ovako na dno kotla stavim jednu pripremu napravljenu od bakra debljine 2mm koja je slična ljevku znaći na dno dođe šira površina koja prima gore ide u konus na to sam zakovicama priheftao cijev koja ide do vrha kotla i po cijevi i po konusu su izbušene rupe 8mm tako da samo tekućina iz koma može doči do dna kotla najteže je bilo peći rakiju od vinogradarskih breskvi jako su zagarale odkada imam ovu stvar nemam više briga sa zagaranjem

Koliko znam u mojim krajevima svi kazani za pečenje rakije imaju opisani deo koji zovemo rešetka. Inače je to odlično rešenje u poređenju sa koje -kakvim tricama od lanaca i raznih kurbli. Debljina dna kazana se podrazumeva.

ironman
30-09-12, 22:12
Pa skoro svi.
Uzice, Valjevo, Cacak i ti krajevi centralne i zapadne Srbije uglavnom rade sa resetkama kad su u pitanju prevrtaci.
Veci moraju da imaju mesac.
Ali treba pripaziti i kada se pece u kazanu sa resetkom ako se pasira (ili samelje) voce (dunja, kruska, jabuka........) pre stavljanja u kacu. Tada moze da se istalozi i kroz resetku i da zagori.

ZICAPROM
03-10-12, 23:57
Moje iskustvo od ove godine, mada još uvek pečemo, je da se na rešetku koja je na dnu kazana i koja ima baš velike rupe, obavezno ušije tankom bakarnom žicom jedan džak, naravno nekorišćen. Naime moja komina je iskoštičena, i vrlo je retka ali na ovaj način ne zagoreva a pečena na prebrtaču bez mešača. Jedino što se sporije peče jer mu gust džak izgleda smanjuje kuvanje tako da se kazan od 160 litara peče skoro 4 sata.

kololgas
03-12-12, 23:25
Dal' neko zna nekog majstpra koji popravlja/pravi kazane? Trebao bi mi neki br. telefona.. Moram da kupim poklopac i lulu jer su mi ih ukrali, a rakiju nisam siperko..

cira92
04-12-12, 00:11
Kod mene u selu ima majstor koji pravi kazane i sve za njih ali neznam dali ti odgovara posto smo daleko...

kololgas
04-12-12, 15:54
Nekih 150 km... Nije to nikakav problem ukoliko se dogovorim sa covekom.

Iron ex stefanvoce
06-12-12, 15:13
Pozdrav koleZe .Da li je neko uzimao kazene od ovog majstora i kakvi su ? I inace kakav je ovaj kazan?


http://kazanigoja.rs/gal1.html


Odgov moze i na pm.

Sve najbolje!

aca123
14-12-12, 09:10
Ide li neko na rakija fest u Belexekspocentru 15- 16.12.2012.?

vranjanac
23-12-12, 19:32
pozdrav svima!treba mi jedna informacija:kako spreciti zagorevanje prilikom pecenja dunjevace?cuo sam da postoji neko sredstvo pa ako neko nesto zna...

panonac
23-12-12, 19:35
@Vranjanac,a da razblazis malo materju da nebude gusta.

idklecin
23-12-12, 19:38
Najbolje je sto kaze clan panonac malo razblaziti vodom prilikom pecenja,bolje jedan kazan vise nego da ti zagori

vranjanac
23-12-12, 19:45
ne radim to ja,zvao me jedan drugar,pitam u njegovo ime,cuo da ima neka hemija(verovatno je na to mislio),pa pita sta je to i gde ima,ja sam inace daleko od pecenja rakije...

milanristicks
23-12-12, 19:52
Kod mne u kraju kljuk sipju u dzak od kafe a ne plasticni tako da sva gustina ostane u dzaku atecnostu kazanu i samo lozi

Strahinja kv
28-01-13, 16:14
Evo ga kazan od strica za pecenje rakije http://i48.tinypic.com/2ni8x1h.jpg na njega pecem u selu od nekoliko sljiva koih imam sto mladih sto starih i to imam mozda u vrh glave 15ak kazana ,e sad posto cu saditi novi vocnjak u drugom selu i imace bogami podosta ako to pocne da rodjeva i kad pocne pa me interesuje kakiv su suboticki kazani,ovako izgledaju lepo na oko,jer ga ima neko i kakva su mu iskustva sa njim?

rista
28-01-13, 22:57
Dunjevaca bez mesaca i dosta vode u kljuku jako tesko ide :

BozoA
14-02-13, 21:55
Islaba vatra da mačka može ležat pod kazanom

Sapcanin
27-02-13, 15:24
Imam pitanje za iskusne ljude u pecenju rakije. Ove godine prvi put pecem rakiju. Nisam nikada pekao, ali imacu pomocnike koji , navodno znaju, dobro verovatno znaju. Ali bih i ja voleo da imam znanje koje moze u necemu pomoci. Rakiju pecem od dzenarike ruske zute, krupne. Dali neko ima iskustvo u tome, dali i ona hoce da zagore, dali je neophodan mesac, koliko dobijem prepeka od jednog kazana 100l.
Eto za sada toliko , pozdrav svima i unapred hvala......

pešut
27-02-13, 18:40
ako ne paziš i dobro lozis sve osim prepeka moze da zagori :)
imas li onu resetku u tom kazanu?u mom kraju peku rakiju od te dzanarike bez mesaca na klasičnom kazanu samo obavezno i ta resetka i dodavati vode prvo ako je dosta gusto i ako je materija raspadnuta,kao dzem.bolje dodavati vode i ispeći jedan dva kazana više nego da ribaš i da baciš rakiju jer se oseća na zagorelo.
ta ruska kod nas i ne daje nesto posebno rakije ako se ne doda šećera.ukus ima odličan rekao bih da podseća na kajsiju recimo ako se lepo ispece ali količinu slabo daje

Neško
05-03-13, 14:06
Kod nas ako kazan nema mješač, ili onu bakarnu rešetnu da gustina ne može da dođe do dna stavljaju "vijenac" od vijehe, e sad ne znam kako se to kod vas kaže.
Vijeha je ono zimzeleno rastinje što raste po brdu uza zidove, pruža se i po 1-2m a ima kao sitne iglice, mislim da je još zovu i koštrika ali nisam siguran. Ona ne daje nikakvog mirisa ni ukusa i kod ljudi koji imaju stare kazane vidio sam milion puta da to stavljaju. Opletu gusto (sa rukavicama jer bode kao đavo) vijenac i utegne ga kanapom i to ide na dno kazana, prilikom pražnjenja izvadi se opere i stavlja se po više puta ista.
Ja to ne radim jer kazan ima mješač, ali eto možda nekom zatreba.

Sapcanin
06-03-13, 15:32
ako ne paziš i dobro lozis sve osim prepeka moze da zagori :)
imas li onu resetku u tom kazanu?u mom kraju peku rakiju od te dzanarike bez mesaca na klasičnom kazanu samo obavezno i ta resetka i dodavati vode prvo ako je dosta gusto i ako je materija raspadnuta,kao dzem.bolje dodavati vode i ispeći jedan dva kazana više nego da ribaš i da baciš rakiju jer se oseća na zagorelo.
ta ruska kod nas i ne daje nesto posebno rakije ako se ne doda šećera.ukus ima odličan rekao bih da podseća na kajsiju recimo ako se lepo ispece ali količinu slabo daje

Da hvala ti na lepom objasnjenju, ali nisi mi bas sve rekao, ako znas. interesuje me naprimer ako sve preduzmem kako treba koliko moze da bude od jednog kazana 100kg.
Dali moze 8 litara, ili 6 litara prepeke, manje vise?

pešut
11-03-13, 00:09
nisam nikada lično pekao tu rusku jer je nemam preneo sam samo utiske sa degustacije.e sad koliko tačno može da se izvuče prepeka to zavisi od godine do godine,količine šećera(mislim onog u voću)količine vode kao i jačine na koju ostavljaš prepek(neko voli 20 a neko ostavlja i 25 gradi).ali ja mislim da je to minimum 6-8 nemoze niko precizno da ti kaze.mozda neki tehnolog ako mu izmeriš jačinu komine.

ja sam od oko 1500 kg stenleja napekao 17 kazana džibre,kazan je 120 litara pa ti vidi koliko sam vode morao da dodajem da ne bi zagorelo i uvek sam bio na granici zagorevanja.prošla godina je bila sušna pa sam vodu dodavao i u kace a i u kazan kod pečenja.ali je zato bilo i dobrog šećera pa sam na kraju dobio 170 litara "ljute" na 21 grad računam da će spasti na 20 dok odleži malo

Sapcanin
13-03-13, 12:54
nisam nikada lično pekao tu rusku jer je nemam preneo sam samo utiske sa degustacije.e sad koliko tačno može da se izvuče prepeka to zavisi od godine do godine,količine šećera(mislim onog u voću)količine vode kao i jačine na koju ostavljaš prepek(neko voli 20 a neko ostavlja i 25 gradi).ali ja mislim da je to minimum 6-8 nemoze niko precizno da ti kaze.mozda neki tehnolog ako mu izmeriš jačinu komine.

ja sam od oko 1500 kg stenleja napekao 17 kazana džibre,kazan je 120 litara pa ti vidi koliko sam vode morao da dodajem da ne bi zagorelo i uvek sam bio na granici zagorevanja.prošla godina je bila sušna pa sam vodu dodavao i u kace a i u kazan kod pečenja.ali je zato bilo i dobrog šećera pa sam na kraju dobio 170 litara "ljute" na 21 grad računam da će spasti na 20 dok odleži malo

Aaaa ok sve sam razumeo, imao sam jos jedan razgovor juce slican ovom tvom odgovoru.
Hvala ti jos jednom sada sam razumeo dosta stvari. Pozdrav

Acaaa
17-03-13, 23:29
Koliko se krece cena polovnog,ocuvanog kazana...oko 100-120 litara???

Arandjel
05-04-13, 08:31
Pitanje za Sapcanina

Ako nije tajna,kako je protekao proces?

ilija_čvorović
24-04-13, 00:38
Ja prije mjesec dana dunju pekao s kazanom bez onog miješanja :9 i neću nikada više. Maksimalno razblažio kom i opet mi zagorio svaki kazan i sa blagom vatrom. Ali sve sam svakako i namjeravao prepeći tako da nije pokvarilo rakiju ali od sad ništa bez miješanja.

jagnjilac
24-04-13, 20:31
Tako je Ilija, najsigurnije je sa mesanjem. Zanima me koliko si ispekao rakije. Prijateljski savet, nemoj da se tesis da rakija nema manu. Svaki, degustator ce osetiti tu manu rakije, koju je prouzrokovalo zagorevanje koma. Nema sanse da se ne oseti!

pešut
25-04-13, 09:21
I meni su stari pričali da se sve ostalo leči samo zagorela džibra ne.šta god radio oseća se.ili tebi to nije dobro zagorelo.
ako se samo negde negde uhvatilo tanko po neka tačkica i lako si ga oprao krpom samo to nije ništa.a ako si strugao špahlom e to se ne leči
jesi li imao rešetku onu bakarnu?

Sapcanin
30-05-13, 19:11
Pitanje za Sapcanina

Ako nije tajna,kako je protekao proces?

Pa Arandjele nisam jos pekao.
Evo sad cekam krajem juna berem, pa za mesec dana od prilike pecem.
videcemo.

bosko1981
05-06-13, 18:42
koji je ovo kazan i koliko kosta

kanački
26-08-13, 19:40
zamolio bih iskusnije kolege za par saveta oko kazana,
sad gledam ponudu novih kazana na internetu i naisao sam na dva proizvodjaca iz subotice, kazan je od 120l koji planiram da kupim ,a razlika u ceni je nekih 10000 dinara, sad mene muci jedno , oba kazana imaju spojeve sa cevi sa vodinem zaptivanjem, dok jedan kod jednog proizvodjaca i kapak ima spoj sa vodenim zaptivanjem ? nemam iskustva sa kazanima, zanima me koja je bolja varijanta , da li i da kapak bude sa vodenim zaptivanjem ili ne ?
jos par stvari me zanima , jedan proizvodjac ugradjuje i termometar u kapak, koliko je to potrebna svar za kazan i ono najbitnije po specifikacijama jedan kazan je od debljine bakra 0.8 - 1,5mm, a drugi od 1-2mm, jasno mi je da je bolje deblji bakar, ali da li je to velika razlika?
kazanisu destilator i des , ako neko ima iskustva sa ovim proizvodjacima neka prenese utiske i isto tako bih zamolio kolege za neki kontakt od drugih proizvodjaca neka mi posalje na PP

nisam planirao ove godine kazan, ali sam vec ispekao 10 kazana od 200l po 1000din mi naplacuju , a imacu jos 30ak sigurno , resio sam na brzinu da kupim novi , isplaticu pola samo za ovu godinu... svaki savet je dobrodosao , na sta da obratim paznju i ako moze i neki savet za litrazu , ja sam gledam ove od 120l , po savetima nekih prijatelja , kazu da su gubici manji na manjim kazanima i da bi ovaj za moju kolicinu voca bio sasvim dovoljan, sta vi kazete ?

hvala ,pa da probate i moju rakiju iz mog kazana Lkl{{

YT1RDI
26-08-13, 20:17
jedan kazan je od debljine bakra 0.8 - 1,5mm, a drugi od 1-2mm, jasno mi je da je bolje deblji bakar, ali da li je to velika razlika?
Дебљина зида 3мм, данце 5мм!

kanački
26-08-13, 20:46
ovo su dimenzije duplo vece od ovih sto sam ja nasao ... sad sam u jos vecoj dilemi ..

sljivar
26-08-13, 20:58
kanački (http://poljoinfo.com/member.php?8717-kana%C4%8Dki) to je neki minimu što reče YT1RDI (http://poljoinfo.com/member.php?7925-YT1RDI), ako ti je tanji nije dobro pogotovo dno kazna nebi smjelo biti ispod 5mm jer postoji velika mogućnost od zagorjevanja., a debljina gornjeg dijela takođe nebi smjela biti manja od 2mm debljine. Naravno tanji jeftini a loši, deblji skuplji a bolji. Povedi računa o kvalitetu ne kupuje se kazan svaki dan.

kanački
26-08-13, 21:06
hvala , skrenuli ste mi paznju na jako bitan detalj, koliko vidim iz vasih odgovora. moracu jos da se raspitam , kod drugih proizvodjaca, ako moze jos pomoc oko vodenog zaptivanja kapka i cevi, sta je tu bolje ?

rista
26-08-13, 21:15
Moj se maze nema vodeno zaptivanje i ja sam zadovoljan kupljen u Vranju100 l placen 650 e posle cenkanja i kafane nov.Dance 5 mmzid 3 mm

kanački
26-08-13, 21:26
Risto, da li mozda imate neki kontakt? posalji te PP ako imate ,hvala

rista
26-08-13, 21:33
uf imao sam vizit kartu ali sam je dao nekom inace je radnja u samom centru vranja i tu se i prave kazani

geber
26-08-13, 21:47
Da, to su najvažnije debljine bakra na kazanu zbog direktne izloženosti plamenu. Kanački, ovi koje pominješ ne zadovoljavaju taj minimum, da ne govorimo o ostalim jako važnim razlozima, pa ni ja ne mogu reći ništa dobro za njih, osim da sam isključivo naklonjen onim ručno kovanim sa propisnim debljinama materijala, oblika i ostalih bitnih parametara.
Možda malo pomogne odgovor na ostala pitanja.

zanima me koja je bolja varijanta , da li i da kapak bude sa vodenim zaptivanjem ili ne ?
U principu je vodeno zaptivanje zadovoljavajuće rješenje, isto kao i ono sa popunjavanjem smjesom mekinja i brašna, mada je ovo prvo više zavisno od konkretnog kvaliteta izrade. Najpraktičnije i najpouzdanije je ipak ono sa navojima na oba mjesta.

jedan proizvodjac ugradjuje i termometar u kapak, koliko je to potrebna svar za kazan
Totalno nepotrebna igračka.

i ono najbitnije po specifikacijama jedan kazan je od debljine bakra 0.8 - 1,5mm, a drugi od 1-2mm, jasno mi je da je bolje deblji bakar, ali da li je to velika razlika?
Slobodno se može reći da i nema razlike, jer su sve debljine bakra znatno ispod poželjnih.

ako moze i neki savet za litrazu , ja sam gledam ove od 120l , po savetima nekih prijatelja , kazu da su gubici manji na manjim kazanima i da bi ovaj za moju kolicinu voca bio sasvim dovoljan, sta vi kazete ?
To ti je idealna litraža za neku solidnu količinu voća. Inače gubitci u destilaciji su skroz zanemarivi i ne zavise od veličine kazana. Ako prekidaš destilaciju kada na luli ide 5%-tni alkohol onda u kazanu ostane smjesa sa cca 0,6% alkohola. Nešto malo etanola se zbog temperature razloži na aldehide, tako da je nakon dvostruke destilacije procenat gubitka alkohola na nivou 2%. Praktično ne bi bio ni ovoliki da si htio rakiju gurati do nule na luli.

talianu
26-08-13, 22:33
Baš me zanima kako proveravate debljinu bakra na vašim kazanima.Još nisam čuo da je neko kupio Kazan a da sa gazdom nije "dogovorio" deblji lim nego standardni. Baš pre neki dan drugar kupio destilatorov,ista priča dogovorio deblji lim.Ja mislim da je to šarena laža ili ionako radi deblji lim samo ima razlog da podigne cenu.Još bolju ideju za proverite izmerite kilažu svog "podebljanog " kazana I idite kod majstora izmerite standardan,verujem da je u 99% slučajeva ista težina.

- - - - - - - - - -

Još bi se nadovezao na Geberov post oko "idealne" veličine kazana. U principu kada kupuješ voće kupiš okruglu kilažu npr 100,200 ...500 kg. Moj pomenuti drugar je kupio od 160 l I odma sam ga iskritikovao koliko će voća da kupuje 320 kg šljiva ili ...? U principu se slažem da se Kazan ne puni do 100 kapaciteta.Radio sam dosta sa kazanom od 50 l I sa kaznom od 220 l .Ovaj mali je moj I vise služi kada se nakupi voća da ne propadne nikako za neko ozbiljnije pečenje a ovaj od 220 lit je od prijatelja I uvek se uklapa lepo kada kupim 400-800-1000 kg šljiva.

kanački
26-08-13, 23:05
drugu Geberu veliko hvala za detaljno objasnjenje , hvala i ostalima koji su se ukljucili u temu.
na trenutak sam pomislio da se dogovorim sa njima da naprave kazan od debljeg bakra ,ali sto kaze Talianu ,kako izmeriti debljinu dna..

tacno da nisam dobio odgovore ovde , porucio bih ovaj iz destilatora od 1.5mm i bacio pare...

kanački
26-08-13, 23:25
ako slucajno znate nekoga da prodaje kazan od 120l , dobro ocuva , javite mi na pp

hvala

geber
26-08-13, 23:41
Baš me zanima kako proveravate debljinu bakra na vašim kazanima.Još nisam čuo da je neko kupio Kazan a da sa gazdom nije "dogovorio" deblji lim nego standardni. Baš pre neki dan drugar kupio destilatorov,ista priča dogovorio deblji lim.Ja mislim da je to šarena laža ili ionako radi deblji lim samo ima razlog da podigne cenu.Još bolju ideju za proverite izmerite kilažu svog "podebljanog " kazana I idite kod majstora izmerite standardan,verujem da je u 99% slučajeva ista težina.
Mada postoje i modernije metode za takve stvari nije nikakav problem kod ručno rađenih kazana provjeriti sve debljine bakra. Svi dijelovi se spajaju i ako nisu otvoreno vidljivi onda su lako dostupni sitnom i kasnije neprimjetnom intervencijom. Dno se uvijek zavrće izvana na bočnu stranicu, bočna stranica se zajedno sa poklopcem zavrće u noseću obrvu kazana, kapak ima vidljiv nezavrnut završetak prema unutrašnjosti kazana ....i tako sve do lule kazana. Taman posla da platim kazan i nekoliko hiljada eura a onda sebi dozvolim da me neki levat pravi još većim levatom. Kada znaš šta hoćeš, i na vrijeme to definišeš, onda se igra korektno, ili nikako.

Ja isto volim zaokružene veličine ali one ovdje ne koriste. Tamo gdje se rade kvalitetni ručno kovani kazani onda plaćena i nazivna mjera zapremine kazana mora značiti veličinu koja se sipa u njega, a to je do obrve lonca ili samo izuzetno, malo iznad toga. Kazan ima mjeru zapremine, u litrama, a šljiva se kupuje po težini, na kilograme, tako da ništa od okruglih brojki zapremine kazana. Mora se preračunavati jer litra kljuka ne nastaje iz kilograma šljive. 100 kg je cca. 90 litara.

sljivar
28-08-13, 19:55
Što se tiče veličine kazna ja sam za 120 l.

balansero
10-09-13, 11:45
U temi je neko vec postavio pitanje na koje nema odgovora,pa cu ga ja ponoviti jer se mozda u medjuvremenu pojavio neko kompetentan da ga da. Naime,ima li neko suboticke DES kazane i koliko je zadovoljan sa njima, s'obzirom da im na sajtu stoji da je debljina bakra na kazanu 1-2mm,sto je zaista smejurija, a sa druge strane tih kazana je mnogo u upotrebi,narocito po Vojvodini(logicno).

Strahinja kv
10-09-13, 12:53
nDruze ja sam pitao za te kazane na forumu,kao sto kazes ima ih mnogo ali debljina bakra je smesna za kazan..Ja moram kupiti neki kazan sledece godine,tatin ujak ima onaj valjevski kazan i ja pecem dugi niz godina rakiju na tim kazanu i stvarno sam prezadovoljan,a ima neki lik u carapanima sto pravi kazane po tvojoj narudzbini,a i ima i ovako..jer ljudi kod mene u kraju pricaju da bez carapanskog kazana nema rakije...

Pedja1
10-09-13, 13:24
Мерење дебљине -
- доступна места шублером или микрометарским завртњем
- комплет - правилан облик - на вагу па прерачун са површине
- недоступнија места - ултразвуком или ако неко има прецизан мултиметар мерењем отпорности ..
- опасније технике прескачемо Lkl{{

balansero
10-09-13, 13:42
Pa bas zato sto ih ima puno voleo bih da cujem kako su vlasnici tih kazana zadovoljni njima i ako su tako tanki.

Strahinja kv
10-09-13, 13:57
Ja sam zvao i pitao vlasnika tih subotickih kazana,on ga nahvali a i nisu mnogo skupi ovaj od 100l je bio 98000din..Pa sam zato i ja pitao kakvi su,ali slaba vajda niko nije odg..

geber
10-09-13, 15:47
Nisam ga nikada koristio a ne bi to radio ni da mi ga neko pokloni besplatno. Koristili su ih neki moji prijatelji koje sam upoznao na forumima, prodali i kupili drugačije. I prije toga su kukali na njih, a sada kažu da je nemjerljiva razlika.

talianu
15-09-13, 21:26
Kod nas u selu su uglavnom DES-ovi kazani standardne izvedbe znači 2 mm, I vidim da se niko ne žali. Jedan drugar ima dva komada I godišnje ispeče što se bi što uslužno bar 200 kazana ,rade već godinama. Ja sam bio u Subotici ( tamo mi žive roditelji) I otišao do DES-a da se raspitam debljina lima u st. izvedbi je 2 mm naravno po želji može I deblji da se uradi kao I mesto po želji za ulaz,izlaz,ložište I odžak cena od 200 l je 156000 din sa PDV bez ložišta je nekih 12-15 hilj. manje (ako neko hoće ugradni da napravi). I informacija iz drugog izvora da je bakar iz Kine pošto vlasnik euro gas uvozi gvožđuriju iz kine. Ostala dva proizvođača nisam posetio pošto sam saznao da je jedan bivši radik osnovao firmu a druga je bivša direktorica .E sad vidite ko je konkurentniji kada material uzimaju na istom mestu tj kod vlasnika DES-a.

geber
15-09-13, 22:55
Ni 80% rakija ne zadovoljava osnovne standarde kvaliteta, pa se mnogi ne žale. Lkl{{ Ova debljina bakra na dnu i bočnim stranicama jednostavno mora dati rakiju sa manom. Na zagorjelo, dimljivo, pušljivo, i sa povećanom količinom furfurala-gorko, pa mnogi za to optužuju košpicu. Nije u pitanju samo taj aromatski uticaj i debljina bakra na dnu, iako se to najčešće ističe. U pitanju je sveukupna razlika u kvalitetu, dobra paralela je nekadašnji Trabant i Mercedes.

talianu
16-09-13, 20:40
Pošto preferiram Mercedes a ne trambant ,daj neku preporuku za Kazan ili broj gde se može raspitati.A to si potpuno u pravu kada je rakija u pitanju 80% vise voli da ona udara a od čega je nije ni bitno. Jesi probao od bobica zove da praviš rakiju?

geber
16-09-13, 22:42
Na žalost ne mogu ti odgovoriti jer više ne želim ućestvovati u radu ovog foruma. Veliki pozdrav svima sa podforuma voćarstvo i hvala za jako ugodno i izuzetno prijatno druženje. Ako neko želi može me naći na sveovinu.com.

geber
21-09-13, 23:56
Sada ponovno želim. Očito da kvalitet foruma ne zavisi samo od stručnosti njegovih članova i priče koja se na njemu vodi nego i od preduslova koje za nju stvaraju njegovi urednici, administratori i sl., pa makar i zakašnjelom intervencijom.

Po meni su dvije daleko najbolje kazandžijske radnje u Srbiji one koje prave kazane sa ovih slika.
http://www.dodaj.rs/t/o/4h/45bFkeHJ/1/kazan-a.jpg (http://www.dodaj.rs/?o/4h/45bFkeHJ/1/kazan-a.jpg) http://www.dodaj.rs/t/j/13u/2pMumZTO/1/kazani-b.jpg (http://www.dodaj.rs/?j/13u/2pMumZTO/1/kazani-b.jpg)

Telefone ću na PP.
Od zove lično nisam.

jelnik
25-09-13, 02:14
Pozdrav imam jedno pitanje.na prepeku rakije sam gurao veliku vatru,interesuje me da li to sta moze da promeni rakiju po ukusu itd?ili je nebitna vatra moze i jaka jedino se izgubi malo na rakiji.....?

geber
25-09-13, 10:43
Što je vatra jača brže je isparavanje, odnosno destilacija. Destilacija mora da bude spora i ravnomjerna, i bez velikih oscilacija. Postoje dva razloga za to. Vrijeme zagrijavanja kazana je bitno zbog odvijanja hemijskih reakcija u njemu, jer tako se stvaraju nove ili uvećavaju postojeće arome. Bitna je još i zbog ravnomjernog rasporeda aromatskih materija po frakcijama koje odvajamo: prvenac, rakija i patoka. Tako da je važno i početno grijanje prije kretanja destilacije, kao i njeno trajanje. Ako bi destilacija uz jaču vatru trajala kraće dobit ćemo manje rakije sa manjom jačinom. U toj situaciji se alkohol neće izgubiti nego je drugačije raspoređen. Više ga je ostalo u kazanu u džibri, a manje prešlo u rakiju.

Kako sve aromatske materije u destilaciji direktno zavise od brzine isparavanja alkohola tako utičemo i na njihovu brzinu isparavanja i raspored po frakcijama. Kod njih je to još više izraženo nego kod alkohola. Ovo važi kako za one materije od negativnog tako i one od pozitivnog uticaja na aromu i kvalitet rakije.

Dakle, bržom destilacijom ne samo da dobivamo manje rakije sa manjom jačinom nego je to još izraženije kod umanjenja aroma, a uvećanja negativnih uticaja na kvalitet.
Ovo je jedan od važnijih razloga zašto je rakija na klasičnom kazanu kvalitetnija od one dobivene na rektifikacionoj koloni.

jelnik
25-09-13, 13:27
Geber ako sam te razumeo u prepeku sam dobio i manje rakije i izgubio aromu dosta...?inace ovako rakija je za degustaciju dobra ne hvali joj nista?

geber
25-09-13, 17:27
Nije to tako puno rakije koju si izgubio ali je ipak očigledno manje. Ovo za arome sam pisao iz svog ugla posmatranja, jer to smatram značajnim gubitkom. Mogu ja tu činjenicu i preformulisati, odnosno napisati je iz ugla nekoga ko radi bržu destilaciju:“ Arome u rakiji dobivenoj brzom destilacijom nisu izgubljene, nego je ona tako ostala uskraćena za one arome koje je mogla dobiti sporijom destilacijom“. Lkl{{
Drugačije rečeno, što si dobio dobio si, a zamisli tek šta si mogao dobiti.

jelnik
25-09-13, 22:46
A znas, kad pijem jednu sto sam prepekao kako treba i ovu,imam osecaj da ovu sto sam gurao(gurao vatru) kao da je malo jaca ustine za grlo a ona druga ko ulje samo sklizne...i ko da mi je malo zuckasta ova sto sam preterao sa vatrom.mozda sam umislio nznm ^-^

geber
26-09-13, 10:05
Ne umišljaš, to je to. ::super:: Posljedica progorjevanja, kao puno blažeg oblika zagorjevanja kazana, je upravo previsoka koncentracija furfurala. U normalnim koncentracijama daje ugodnu aromu na badem, a u povišenim je to neugodno gorko, i kada ta rakija dobije malo kiseonika onda je to i nijansirano žuto. Zavisi od njegove koncentracije.

jelnik
26-09-13, 10:14
jel ima leka za to....dal bi valjalo opet je prepeci ? il u bure i to mu je....
^-^

geber
26-09-13, 10:27
Samo ako je u previsokim koncentracijama, jer se ne može ukloniti taj uticaj nego samo ublažiti. Nije sam furfural u igri, a neke bi arome tako i izgubio. Takva redestilacija bi ti bila skroz neobična i podrazumijevala bi bacanje trećine rakije. Ovako kako navodiš samo je stavi u bure. Nakon odležavanja ako to bure nije istrošeno samo će se pobrinuti za njegovu neutralizaciju. Ako ne uspije onda možeš uraditi nešto što ja ne volim raditi ni osjetiti u rakiji, ali se radi i zakonom je dozvoljeno u okviru korekcije boje rakije. Dodatak karameliziranog šećera koji će neutralisati ovakav uticaj.

Pedja1
26-09-13, 13:29
Јел то онда значи да би тањи казан бућнут у водено (уљно) купатило радио свој посао (да занемаримо колко то економски има смисла) ^-^

geber
26-09-13, 13:46
Nije bitan ekonomski smisao nego kvalitet rakije. On se u najvećoj mjeri postiže direktnim zagrijavanjem otvorenim plamenom. Sa duplim dnom bi taj aromatski efekat debelo izostao.

Pedja1
26-09-13, 13:52
Nije bitan ekonomski smisao nego kvalitet rakije. On se u najvećoj mjeri postiže direktnim zagrijavanjem otvorenim plamenom. Sa duplim dnom bi taj aromatski efekat debelo izostao.


То онда значи да хоћу да имам унутрашњу страну зида суда на 100 оC < x < y oC (а "у" ми смета због загоревања, "прогоревања" и нежељених хем реакција )
колко је онда х и у ?
Не види комина пламен све што она види је температурна дистрибуција на унутрашњем зиду суда чиме ћу је ја постићи моја ствар (проблем ) Lkl{{

geber
26-09-13, 14:41
Не види комина пламен све што она види је температурна дистрибуција на унутрашњем зиду суда чиме ћу је ја постићи моја ствар (проблем )
Već sam na grbači imao jednog takvog stručnjaka koji isto kao i ti ne može ni približno da dokuči suštinu dešavanja kod alkoholne destilacije i način stvaranja aroma na standardnom kazanu, jer se i ne bavi pravljenjem rakije niti se potrudio da se razumije u to. Ne želim iznova pričati istu priču jer je isuviše obimna i ozbiljna, a pogotovo što znam da od toga nema ništa. Ne bi bio problem da pitaš ono što ne razumiješ ili ti je zanimljivo, nego je problem kada bez ikakvog predznanja stvaraš kvazi konstrukciju koja nema veze ni sa čim, a onda bih ja kao trebao osporavati takvu glupost i dokazivati kako je dva više dva četiri. Ovakav stav me prije svega nervira, pa zbog toga postanem sklon uzvratiti istom mjerom a to je nešto što ni u kom slučaju ne želimo ni ti ni ja. Stavi tačku na ovu glupost i idemo dalje. Prošli put sam ti nešto slično tolerisao i namjerno te pustio da se jeftino izvučeš, ovaj put ne bih bio toliko uviđavan nego bih te nastojao odvratiti od ovakvih stvari za sva vremena, bar kada sam ja u pitanju. Vjeruj da tako nešto nije nimalo lijepo.

pedja81
27-09-13, 20:36
sta mislite o prohronskim kazanima?

geber
27-09-13, 21:24
Bakar je nezamjenjiv materijal za kazane. Pored ostalih karakteristika koje mogu imati i drugi materijali on stupa u reakcije sa sumpornim jedinjenjima i masnim kiselina (jedinjenjima koja imaju jako neugodan miris i okus) i tako presudno smanjuje njihovu količinu u rakiji. Pored toga je dobar katalizator važnih hemijskih reakcija koje se dešavaju u kazanu pa direktno utiče na povećanu aromatičnost. Rađene su ozbiljne analize u kojima je ustanovljeno da prohrom, i ne samo on, upravo to ne može. Kvalitet takve rakije je vidljivo lošiji i prosječnom degustatoru.

kanački
28-09-13, 22:00
zamolio bih nekoh od kolega da mi posalje na PP "recept" za ovaj karamelizovani secer koji se dodaje u rakiju...

hvala :beer:

nenad 80
30-09-13, 09:18
Zaobidjite kazane iz Subotice tzv. slovenacke kazane,govorim iz licnog iskustva.>:({

Mikes
30-09-13, 13:45
Nije bitan ekonomski smisao nego kvalitet rakije. On se u najvećoj mjeri postiže direktnim zagrijavanjem otvorenim plamenom. Sa duplim dnom bi taj aromatski efekat debelo izostao.

Zašto je direktni plamen bolji od npr. duplog dna posude?
Ima li kakav link, literatura, dokaz da je tako?

Šta se dešava u kazanu pri destilaciji?
Kako ja zamišljam to sve vri kao u šerpi (ono kada neko ženi pravi ručak - ne ja - pričali su mi oni koji to rade), ono što je na dnu kazana miješa se sa onim na vrhu i to sve ključa a nešto i isparava pa to hvatamo na luli.

geber
30-09-13, 20:51
Daj molim te je li to stvarno misliš da ču ti nakon svega što se dešavalo odgovoriti na ovo pitanje.
Nakon višegodišnjeg boravka na forumima uspio sam primjetiti samo jednu osobu, doduše u više kloniranih izdanja, koja ovako nešto nije smatrala neumjesnim. Je li se to neke stvari ponavljaju ili svako od nas ima svog dvojnika?
Uostalom znaš gdje sam već napisao odgovor na ova pitanja i sve ostalo što se na tako argumentovan način ne može pročitati na drugim mjestima. Ne kažem da o tome ne pišu i oni najpriznatiji u svjetskim okvirima, ali oni to rade u jednoj rečenici bez obrazloženja, i ne idu dalje jer dalje je temelj u nauci koja se mora izučavati godinama. Kasno je da sada krećeš.
Povrh svega ponižavajuče mi djeluje da nakon sumporne kiseline u rakiji, gubitku i troškovima, brzine destilacije i gradimjera, pa i ove zadnje neumjesnosti, da ti još podastirem tuđe dokaze za svoje tvrdnje. Ili je maksimalno korektna priča sa obostranim uvažavanjem ili ja ne učestvujem u njoj.

Mikes
01-10-13, 09:08
Daj molim te je li to stvarno misliš da ču ti nakon svega što se dešavalo odgovoriti na ovo pitanje.

Nakon čega? Toga što si odbrusio Pedji?!?! (Nemoj samo pitati: "koji Pedja?" Lkl{{)
Pročitao sam svoje postove do sada, nisam nikome ništa ružno rekao ni pokušao uvrijediti. Niti sam dvojnik niti trol.

Ne moraš odgovoriti, niko te ne tjera. Stavio sam tvoj citat da se zna na šta se misli, ako ti se ne odgovara, nemaš vremana ili nisi siguran samo preskočiš možda će neko drugi odgovoriti.
Nema potrebe da se živčiraš, ja priznajem da sam amater u ovoj oblasti pa mogu uvijek samo nešto pitati a malo kome mogu dati odgovore.::sramota::
Bar sada za sada, još sam u cvijetu mladosti Lkl{{


Druže, i ja sam po internetu odavno, dok ljudi na ovim prostorima još nisu ni znali šta je to. Od davne 1995. I svakakvih sam sretao i komunicirao, ali nikada se ne bih ulizivao nikome ma koliko on bio sujetan i umisljen. Ako neko želi autoritet ima svoje učenike(studente) ili pacijente pa neka njima dokazuje "koliko je važan i pametan".Nisam našao nigdje zašto je bolji otvoren plamen za destilaciju! Nisam našao ni tamo "gdje bi trebalo biti sve". Zato sam i pitao ovdje, uopšte me interesuje taj proces kada sve kuva u kazanu i nisam našao opis. To je važno i za npr. pitanje da li treba miješati rakiju pri prepjecanju ili ne treba.

geber
01-10-13, 11:08
Nisam ja odbrusio Pedji i tebi nego vam samo odgovorio istom i zasluženom mjerom. Ne nerviraš me ni ti ni on, nego me nervira upravo ono što bez razloga pripisuješ meni. Prepotencija, nadmenost i glumljenje pameti u situacijama u kojima se u stvari lupaju gluposti i onda neko na njih treba da odgovara. I to još po izričito propisanoj direktivi, argumentovanim obrazloženjima i podastiranjem linkova i dokaza relevantnih autora. Jer bože moj toliko si stručan da ti je ispod časti razmatrati argumente ili povjerovati kojekakvim likovima koji pišu po forumima. Ne treba nikakav ulizivački odnos nego samo normalna i korektna komunikacija uz obostrano uvažavanje. Sujeta vam obojici ne dozvoljava tako nešto pa onda kao posljedica nastaje kuršus.

Već sam ti rekao da oni najveći ne pišu obrazloženja. Tako nešto možeš dobiti samo od nekolicine rijetkih. E sada da li je ovo prepotencija ili argumentovana konstatacija? Vjerujem da znaš odgovor jer si od 95-te imao priliku prečešljati internet i sam se uvjeriti. Lkl{{

Konkretno, ovako to kaže jedan od najvećih živih svjetskih autoriteta u ovoj oblasti, Robert Leaute:“Ispod kazana temperatura dostiže 760°C do 870°C. Ova visoka temperatura direktnog zagrijavanja je neophodna za stvaranje aroma“.

Mikes
01-10-13, 12:20
Prepotencija, nadmenost i glumljenje pameti u situacijama u kojima se u stvari lupaju gluposti i onda neko na njih treba da odgovara. I to još po izričito propisanoj direktivi, argumentovanim obrazloženjima i podastiranjem linkova i dokaza relevantnih autora. .

Baš mi je drago da sam postao nadmen, sujetan i prepotentan, to sam oduvjek želio postati kada odrastem.::suncanje::
Jer bože moj toliko si stručan da ti je ispod časti razmatrati argumente ili povjerovati kojekakvim likovima koji pišu po forumima. .
Ne treba biti mnogo stručan pa shvatiti da ne treba vjerovati svakom liku na forumu. Vjeruješ li ti?Već sam ti rekao da oni najveći ne pišu obrazloženja..
Ako su stvarno veliki - imaju obrazloženje. Ako ne znaju, ako nisu sigurni, onda ne pišu.
Nije to filozofija pa može ovako, onako, ako je nešto tako onda neko to mora i dokazati. I vjerovatno je i dokazao samo treba da se predoči.
Vjerujem da znaš odgovor jer si od 95-te imao priliku prečešljati internet i sam se uvjeriti. .
He, he. Češljam ga i dalje ali češljaj ga i ti, sigurno ti je interesantnije jer od ADSL-a nije prošlo dugo.
Konkretno, ovako to kaže jedan od najvećih živih svjetskih autoriteta u ovoj oblasti, Robert Leaute:“Ispod kazana temperatura dostiže 760°C do 870°C. Ova visoka temperatura direktnog zagrijavanja je neophodna za stvaranje aroma“.

Hvala na podacima.
Ja bih sada pitao šta je to aroma rakije (koje tvari je čine)? Osim etila, ostalih alkohola, aldehida, SUMPORNE KISELINE, i slicno, sta joj daje miris i ukus? Ne bih da ispane prepotentno i nadmeno, ali jbg, ja ću pitati pa šta bude.Lkl{{

mikavuk
01-10-13, 15:52
zamolio bih nekoh od kolega da mi posalje na PP "recept" za ovaj karamelizovani secer koji se dodaje u rakiju...

hvala :beer:

evo kako je moj ujak dobijao lepu boju rakije

dva tri komada kore, koja je vec pocela da se odvaja od stabla, od neke stare sljive,
skine se sa drveta , ocisti se sve ono sto bi moglo da se kruni
veze se tankom pocinkovanom zicom ili paljenom zicom i postavi na ulaz tabarke, tamo gde se postavlja lula , tako da kada se postavi lula isparenja idu preko tog drveta
naravno zica se savije tako da ne upadne u cev
komadi kore su ,tako, duzine 15 - 20 cm a sirine koliko moze da stane u cev

Mikes
01-10-13, 18:20
evo kako je moj ujak dobijao lepu boju rakije

dva tri komada kore, koja je vec pocela da se odvaja od stabla, od neke stare sljive,


Nemoj to ti druže raditi.
Znam za taj način bojenja rakije preko šljivove kore, ali šta se dobija time?!??

Lažna rakija koja nije odstojala u buretu a sa žutom bojom?

Bolje je bijela rakija, samo neka odleži pola godine i eto.

geber
01-10-13, 22:16
Ako su stvarno veliki - imaju obrazloženje. Ako ne znaju, ako nisu sigurni, onda ne pišu.
Daj molim te mani se onog što nema nikakve logike.
Itekako su sigurni i razumiju ono o čemu pišu, nego ne gube vrijeme i ne bakću se sa nečim što je ionako razumljivo onima koji su u tim vodama. U suprotnom bi se morali spuštati na nivo obrazlaganja tablice množenja u svakom stručnom radu i analizi.

Ja bih sada pitao šta je to aroma rakije (koje tvari je čine)? Osim etila, ostalih alkohola, aldehida, SUMPORNE KISELINE, i slicno, sta joj daje miris i ukus? Ne bih da ispane prepotentno i nadmeno, ali jbg, ja ću pitati pa šta bude
I šta ćeš sada dobiti odgovorom ako ti se navede još nekoliko grupa hemijskih jedinjenja koje uostalom možeš i izguglati. Ili možda želiš da ti neko ispiše dvjestotinjak pojedinačnih naziva važnijih aromatskih jedinjenja. Priča je mnogo kompleksnija nego što je njihovo puko nabrajanje. Ne znam šta uopšte misliš da ćeš dobiti sa tim i čemu vodi ovako nešto. Iskreno rečeno, mnogo toga što si napisao a naročito ovo na kraju liči mi samo na proseravanje. Teško da sa rakijom ima bilo kakve veze.

Pedja1
02-10-13, 21:48
^-^ ако ја ишта разумем шта се овде дешава ... мали технички курцшлус с везом а овде журка без мене .. да сам знао да ће банално питање типа која је температура на дну казана да изазове овакву реакцију ..
ево сад ћу ја "одговорно" да изјавим да је кафа најбоља на гасном шпорету јер испод џезве 1100оc ... ако неко упита колко је на дну џезве смртно ћу се увредим ..

geber
02-10-13, 22:39
Prvo sunčan dan, pa tehnički kuršlus, a onda odjednom i nevinašce! Lkl{{
Forum ne laže on vjerodostojno bilježi i pokazuje da nisi ništa pitao nego si pokušavao ispasti pametan, postavljao besmislene konstrukcije, i bahato mudrovao oko nečega čemu najblaže rečeno nisi dorastao.

Кукулеле .. таман си убедио људе да је прецизност битна а ту придев ...h

То онда значи да хоћу да имам унутрашњу страну зида суда на 100 оC < x < y oC (а "у" ми смета због загоревања, "прогоревања" и нежељених хем реакција )
колко је онда х и у ?
Не види комина пламен све што она види је температурна дистрибуција на унутрашњем зиду суда чиме ћу је ја постићи моја ствар (проблем )
Vrijeme je da se prekine sa ovim sujetnim glupostima, i lažnim navodima. Ili ćemo stvarno pričati o rakiji ili nećemo nikako. Opet ponavljam bar što se mene tiće.
Ako želiš da saznaš o rakiji nešto što ne možeš naći u bilo kakvom priručniku ili bilo gdje na internetu, bez obzira na jezik kojim se služiš, ti ili google prevodioc, možeš to uraditi samo na dva mjesta. Ovdje i na sveovinu.com. Hoćeš, nećeš, do tebe je. Možda ti baš ta činjenica smeta. Lkl{{

Zamisli samo koliko su smiješne i besmislene stvari koje pričaš nekome ko može i smije nešto ovako javno reći i napisati. ::namigivanje::

radashin
03-10-13, 08:10
Пријатељи, ја учествујем у расправама на поприличном броју форума (како домаћих, тако и страних), превасходно о мобилним телефонима и компјутерима (хардвер/софтвер) и оно што сам најпре приметио је да је ниво свести учесника у 99% случајева на врло високом нивоу. Тада, релативно брзо после ратова на овим нашим напаћеним просторима, изненадило ме је то што, Хрвати, Муслимани, Срби - без икаквих проблема и трунке сујете помажу једни другима у решавању неких проблема око програмирања и слично. Искрено сам се томе обрадовао тада. Зато, једна молба - немојте ме ви сада овде разочарати, молим вас. Није срамота нешто не знати, не можемо сви знати све (колико год интелигентни и вредни били). Ту на сцену ступају форуми, једна од хуманијих творевина новог доба, нешто што пружа ствар која је сада ретка - БЕСПЛАТНО учење и усавршавање у некој области! Немојте то кварити приземним стварима и личним сујетама, молим вас још једном. Хвала вам унапред.

ljubomir
03-10-13, 21:55
Neki dan sam video da peku rakiju na ulici ispred kuce ali mi je bilo cudno da cev koja vodi od kape do tabarke ima pad od nekih 20 cm. Po literaturi bi trebalo da cev ima blagi uspon prema tabarci.Posle sam video vlasnika kazana koji mi je rekao da je tako napravio jer mu je savetovao neki strucnjak.Voleo bi da mi neko ko zna kaze sta je pravilno.

ssasa
03-10-13, 22:26
Cev koja ide od kapka prema tabarci treba da ima blagi uspon.

geber
03-10-13, 22:43
Ako kazan ima dobar refluks kao što ga imaju ovi na slici sa linka, onda parovodnu cijev treba postaviti sa padom prema tabarci.
http://poljoinfo.com/showthread.php?1050-Kazan-za-pe%C4%8Denje-rakije&p=748328&viewfull=1#post748328
Refluks mu daje sama izvedba suženja poklopca lonca, oblik i površina, odnosno zapremina kape kazana.
Drugi slučaj je ovaj o kome ssasa govori. Ako kazan ima dosta slabiji refluks, kao što ga ima ovaj na slici sa linka, onda cijev treba postaviti sa usponom prema tabarci, kako bi se na taj način bar nešto povećao.
http://poljoinfo.com/showthread.php?1050-Kazan-za-pe%C4%8Denje-rakije&p=631477&viewfull=1#post631477
U oba slučaja visinska razlika je vrijednost prečnika parovodne cijevi uvećana za par centimetara. Ako je cijev 5 cm onda je to nekih 7-8.

smicko
31-10-13, 13:09
Dali neko prodaje kazan prevrtac od 100 i vise litara.

laki91
09-11-13, 15:25
Kupio bih kazan od 120litara pa navise, ako nekom prodaje ima zna nekog neka se javi, hvala

cika_jova
09-11-13, 19:24
ima li neko iskustva sa ovim kazanom

http://www.kazanigoja.rs/gal1.html (http://www.kazanigoja.rs/gal1.html)

izgleda mi ok, serpas, plitak a sirok, trebalo bi da se brzo zagreva, dobra debljina bakra, neznam samo kakva mu je furuna...

radashin
09-11-13, 20:53
Ja imam ovakav jedan (120l) već više od 20 godina i odličan je.
http://www.kazanzarakiju.com/index.htm

laki91
20-11-13, 21:16
Jos uvek kupujem kazan, ako neko zna za neki na prodaju, zamolio bih da javi. Hvala

frkani
29-11-13, 17:16
Ovih dana sam pekao rakiju od šljive i kruške. Odlučio sam da je prepečem pa sam išao do jačine od 8-10 gradi ispod lule i onda prekidao i ostavio da prepečem. U posudi, u koju se skuplja rakija kod nas je zovu vedrica, je bila oko12 gradi. Interesuje me dali bi bilo isplativo da sam išao na 8 gradi u vedrici? Ne uzimajući u obzir kakav ukus ću dobiti jer ljudi na neki ukus naviknu i nevrijedi ih ubjeđivati da može i bolje. Samo razmišljam da sam nastavio ložiti dalje vjerovatno bi ostao još 15-tak minuta duže kod svakog kotla kapaciteta 100 l. Dali bi dobio toliko više rakije da pokrijem trošak drva? I vrijeme je bitno jer bi na većoj količini ostao dan duže.

Isnogood
29-11-13, 18:41
Dobio bi malo vecu kolicinu ali manji kvalitet... Odlicno si odradio(i ja sam tako).... sad je prepeces... ja sam prvih oko 1-1.5% prepeka bacio(dakle na 100l meke-prvi litar-litar ipo) odbacis i onda prihvatas sve do jacine od 68-70 stepeni(podelis sa 2.46 i dobijes grade...kako ti lakse) i ostavis da odstoji 2 meseca i posle postepeno razblazujes sa destilivanom... do zeljene jacine...
Tako sam je radio i odlicno je sve...
Ovom prilikom cu se zahvaliti geberu na receptu...:)

frkani
02-12-13, 18:01
Nije za ovu temu ali nepostoji druga a zbog jednog pitanja nebi da je otvaram. Dali se može peći rakija od lubenica?

Isnogood
02-12-13, 18:06
frkani-da... sve sto ima secer moze.... dakli i dinje i korompir....

ssasa
02-12-13, 19:19
Nije bas tako jednostavno,da se moze peci od svega sto ima secer.Potrebni su i neki drugi uslovi,ne samo secer.Drugo krompir nema secer nego skrob,a u takvom obliku ga kvasci ne mogu preraditi,sto znaci da se mora prevesti na prostije secere upotrebom enzima....

Isnogood
02-12-13, 20:00
Kazem moze se peci... i to je bilo pitanje... skrob je slozeni secer.... Sto se tice secera ima ga i u travi(celuloza) ... krompir sam naveo jer sam cuo da su pekli ljudi... u pokusaju da ohrabrim dodatno coveka:):)

- - - - - - - - - -

Sad ce da naprave temu Alternativne rakije zbog nas:)

kanački
02-12-13, 20:07
Nije za ovu temu ali nepostoji druga a zbog jednog pitanja nebi da je otvaram. Dali se može peći rakija od lubenica?

probaj da nadjes detaljan odgovor na forumu sveovinu
tamo sam procitao u jednoj od tema da su ljudi probali da peku rakiju od lubenica , ali se samo zavrsilo na probi ..

Жиле
08-12-13, 20:39
Dali je moguće peći rakiju od mušmula i dali je iko probao ili čuo za išta slično?

mladja kg
08-12-13, 22:24
mooooooze od urme je peko covek alkos sa privremenim radom u emiratima.....

talianu
08-12-13, 23:41
Peko sam ja od lubenica ukus i miris su odlicni podsetilo me kada sam bio dete pa isao na ulcinjsku veliku plazu sve je smrdelo na TRULE lubenice tako i moja rakija.Vise nikada u kacu,lubenica je povrce.

Milos88_
10-12-13, 15:51
Je l moze da se popravi rakija ako ako, sad gotova prepecena ima malko smek na kominu? pitam je l sam pre dve god stavljao malko sode bikarbone u prepek, da unisti te mirise, a ove sam potpuno zaboravio pa se malko oseca :(

geber
11-12-13, 19:10
Nisam čuo da rakija može imati šmek na kominu, vjerovatno misliš na patočne tonove ili na one iz prvenca. Koja je rakija u pitanju? Opiši detaljnije postupak druge destilacije: količinu i jačinu meke rakije stavljene u kazan, jačinu i količinu dobivene rakije, jačinu i količinu uhvaćene patoke i količinu prvenca. Pa da pokušam dati odgovor.

Milos88_
12-12-13, 16:40
Hm....da moze, sad bih ti dao da probas Lkl{{ onako se oseca, kad se proguta malko na kominu, ne znam kako da objasnim, ima smek iz bureta kad sam vadio....u pitnaju je sljiva....a pekao sam u kazanu od 150l, prva, tj mekana je isla do 6gradi otprilike izaslo je oko 25 do 30l po kazanu....a prepek sam isao do 21grad (pricam u gradima sve, tako kod nas svi govore) to mu valjda dodje oko 52stepena ako se ne varam....a prepek je izlazilo i do 90l rakije.....e sad sta sam hteo poentu da kazem, neki stavljaju kukuruz u prepek bas zbog smeka nekog, pre dve god kad sam pekao kazandzjia je stavljao malo sode bikarbone zbog smeka, da se ne oseca na kominu, ne znam kako da opisem ukus :( i t arposla je super rakija! medjutim ove god nije on pekao, pa sam zaboravio ja da stavim, i kad se pije oseca se malko kao iz kaca gde je stojala sljiva pre prepeka...ako sam dobro objasnio miris :/

Isnogood
12-12-13, 17:27
Milos 88 -Po meni si gresku pravio kod meke... previse si spustao...nisam cuo da je iko isao ispod 8-9 meku... ja sam na 11-12 meku ostavljao...

Milos88_
12-12-13, 17:59
hehe a aj nisam cuo da neko ostavlja mekanu tako jaku....npr :/ kod nas svi u selu kazu kad krene da tece 5 onda prekidaj....a imamo nenormalno puno sljiva, mislim, peku ljudi dosta to htedoh reci

Isnogood
12-12-13, 20:06
Ja pricam o ukupnoj jacini u kanti,posudi za prihvatanje... ne znam ni kako bih izmerio kad je potekla ta od 5gradi na luli.... znaci kad u prihvatnoj posudi bude 9,10,11,12(kako koji domacin)... tad prekidaju... e sad ne znam kako kod vas...

Milos88_
12-12-13, 21:14
a to je onda druga stvar da....kod mene je bila 12 ta ukupna mekana, nisam te razumeo odmah :)

geber
12-12-13, 22:14
I koliko ti je sad jaka ta rakija, 28 gradi? Jesi li je probao prije stavljanja u bure?

Milos88_
13-12-13, 10:51
sad je jaka oko 20gradi....tako sam zeleo da bude....jesam, cim je izasla malko se osecala....ne znam, nisam pametan

geber
13-12-13, 19:23
Ne može se dobiti kvalitetna rakija ako je u prepeku ne odvojiš od prvenca i patoke. Sa rakijom uhvaćenom u prihvatnoj posudi na jačinu od cca. 22 grada (55 stepeni) nisi nikako ni imao patoke jer je sva prešla u rakiju. Ako si je stvarno radio na taj način onda je moraš prepeči, razblaži je vodom na 30 stepeni, stavi u kazan za destilaciju i hvataj je na jačinu veću od 65 stepeni (oko 27 gradi), prije toga odvoji prvenac ako to već nisi uradio.

ivann
16-12-13, 12:56
http://www.dodaj.rs/t/2j/eU/4Q9ESb1P/2013-12-16-095109.jpg (http://www.dodaj.rs/?2j/eU/4Q9ESb1P/2013-12-16-095109.jpg)

Kompaj
02-01-14, 20:18
Bakarni kazani su najbolji za pecenje rakije Odlično provode toplotu, ne rdjaju (istina ni prohrom ne rdja) ali imaju jednu vaznu osobinu koju prohrom nema a to je da u procesu pečenja rakije bakar za sebe vezuje cijanovodoničnu kiselinu iz koma i tako smanjuje njen udeo u rakiji.
Mana Bakra je što dugim stajanjem bakar se prevlači zelenom patinom baznih soli bakra ali se to da očistiti.
Bio bih zahvalan kad bi mi ovo neko malo razjasnio.
Kako to bakar vezuje kiselinu, da li je posle negde otpusti, ili napravi neko jedinjenje?Šta se desi sa tim jedinjenjem?Gde nestane ta cijavodonična kiselina?
Ja bih sebi napravio prohromski kazan ali se zbog ovoga dvoumum.
Hvala unapred na odgovoru.

geber
02-01-14, 23:43
Konkretno u hemijskoj reakciji sa cijanovodoničnom kiselinom bakar gradi cijanate, stabilna, nerastvorljiva i neisparljiva jedinjenja koja će ostati u kazanu nakon destilacije (đibra). Ako ne bi reagovao onda bi u destilat prešla veća količina cijanovodonične kiseline koja ne samo da je zdravstveno štetna pa je njena količina strogo ograničena zakonom, nego će u povišenim koncentracijama u rakiji graditi veću količinu etil karbamata koji je i kancerogen. Ova povišena koncentracija zajedno sa nekim drugim jedinjenjima istog porijekla i daje onaj gorki ukus i miris ka košpicu ili gorki badem. Nije prednost bakra jedino u tom, on isto tako reaguje sa sumpornim jedinjenjima i masnim kiselinama iz kljuka, sa njima gradi nerastvorljive sapune koji se lijepe i vidljivi su na bakarnim površinama kazana, parovodne cijevi i kondenzatora, zbog kojih se i radi čišćenje kazana. U protivnom bi i ova jedinjenja prešla u destilat dodatno gradeći merkaptane, tiole... i sva druga smrdljiva jedinjenja, a ove masne kiseline bi pored neugodnih mirisa koje daju svojim prisustvom u većim koncentracijama (u manjim su poželjni u destilatu) daju još neugodan ukus na ukuhano, užeglo, gorko...Ni tu se sva priča ne završava jer pored smanjenja ovih zdravstveno štetnih i aromatski neugodnih jedinjenja, kada se nađu u povišenim koncentracijama, bakar katalizira reakcije drugih jedinjenja iz kljuka i meke rakije i gradi poželjna aromatska jedinjenja i tako dodatno oplemenjuje rakiju. Ni inox ni bilo koji drugi neutralni materijal (staklo, keramika,..) nema ova svojstva pa se zbog toga vjekovima već jedino bakar smatra pogodnim materijalom za kazane za rakiju. Drugi metali se i ne uzimaju u obzir zbog svoje drugačije reaktivnosti, koja bi u kiselim i vrućim uslovima destilacije napravila haos u aromatskom i zdravstvenom pogledu.

predrag.l
21-01-14, 19:16
Evo kako izgleda moja vesela mašina.
http://www.dodaj.rs/t/38/l2/4wtKfRzS/012014-094.jpg (http://www.dodaj.rs/?38/l2/4wtKfRzS/012014-094.jpg)
http://www.dodaj.rs/t/3F/QF/2P1U1zQW/012014-097.jpg (http://www.dodaj.rs/?3F/QF/2P1U1zQW/012014-097.jpg)
http://www.dodaj.rs/t/i/VX/6KDu7sE/012014-100.jpg (http://www.dodaj.rs/?i/VX/6KDu7sE/012014-100.jpg)

geber
21-01-14, 23:17
Majstor Stanimir je legenda, a još bolje mu „leže“ kazani nešto veće zapremine.

predrag.l
22-01-14, 01:00
Jeste kolega Geberu, kazan je majstor Stanićev. Čini mi se da sam negde na forumu pročitao da i ti imaš njegov kazan? Ja sam sa ovim prezadovoljan. Zapremina mu je oko 160l. Inače, kazan nismo kupili nov od njega, već je kupljen polovan pre par godina.

smicko
25-01-14, 18:09
Forumasi, interesuje me gdje mogu kupiti polovan kazan prevrtac 100 lit.

geber
25-01-14, 21:43
Kod onih koji ga prodaju, a oni to najčešće rade putem oglasnika. Lkl{{

bane30
25-01-14, 21:50
[QUOTE=predrag.l;800909]Jeste kolega Geberu, kazan je majstor Stanićev. Čini mi se da sam negde na forumu pročitao da i ti imaš njegov kazan? Ja sam sa ovim prezadovoljan. Zapremina mu je oko 160l. Inače, kazan nismo kupili nov od njega, već je kupljen polovan pre par godina.[/QUOTEE]
Eto bas slucajno i ja ijam jedan od 120 litara!

German hunting terrier | Jagdterrier