Vrtna juka - Yucca

zvončica3

Član
Učlanjen(a)
28 Nov 2012
Poruka
312
Lokacija
Koprivnica
Osim sobnih, postoje i vrtne vrste juke. Juka potječe iz južnih dijelova SAD-a ili iz Srednje Amerike. Najčešća i najzastupljenija vrsta vrtne juke u našim krajevima jest Yucca filamentosa, vrsta koja je najotpornija na zimu. Ova biljka voli sunčan položaj, ima vrlo oštre listove. Razmnožava se izdancima. U ovo vrijeme cvate mliječno-bijelim cvjetićima koji su smješteni na stapki koja može biti visoka i do metra. Ako se želi da biljka raste u obliku stabla, potrebno je uklanjati donje listove, a također i izdanke da bi biljka izgledala urednije. 

Goran G.

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
2 Nov 2009
Poruka
5.701
Lokacija
sombor
da se hvalim:osmeh:
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.759
Lokacija
Apatin
Da skrenem pažnju da biljka u prvom postu se razlikuje dosta od one iz drugog posta u ovoj temi o baštenskoj juki. Postoji nekoliko razlika između ove dve vrste, ali dve najznačajnije su različita imana na latinskom jeziku i druga stvar su končići koji se vide na biljki u drugom postu. Zanimljivo je da im se cvetovi ne razlikuju.
 

zvončica3

Član
Učlanjen(a)
28 Nov 2012
Poruka
312
Lokacija
Koprivnica
Tako je, Goranova juka je tipični primjer filamentose ili končaste juke, najzastupljenije i najotporije vrste juke. Juka u prvom postu spada u gloriose, (veličanstvena ili drvenasta juka), koja raste u obliku stabla. Ovo je slika jednog mladog primjerka gloriose, koji još nije cvao, ali zato intenzivno raste.
 

skeb

Član
Učlanjen(a)
20 Feb 2011
Poruka
63
Lokacija
Beograd
"Indijanci juku smatraju najljepšom pustinjskom biljkom i već stoljećima je poštuju. Zbog njene velike iscjeliteljske moći nazivaju je "drvom života". Indijanci su stabljiku i gomolje juke sušili, mljeli u brašno i pekli kolače. Osim za prehranu, Indijanci su cijedili sok iz jukinog korijena i pripravljali sapun za tijelo. Koristili su je u ljekovite svrhe, za poboljšanje zgrušavanja krvi kod ranjavanja, za reumatske i kožne bolesti, liječenje čireva, bubuljica, za upale, te kao sredstvo za jačanje i poboljšanje imuniteta. Njeno najbitnije djelovanje je detoksikacija organizma. Njeni pripravci su posebno djelotvorni kod crijevnih bolesti, naročito kod problema s debelim crijevom. Tijekom tretmana treba uzimati dosta tekućine kako bi se poboljšalo izlučivanje toksina putem tjelesnih tekućina. Za napomenuti je da osobe osjetljivijeg zdravlja trebaju pripaziti kod uzimanja pripravaka juke, jer zbog jakog diuretskog učinka može doći do hipoglikemije (pad razine šećera u krvi). Ekstrakt juke sadrži antioksidanse, klorofil, brojne enzime, saponine i dr. ljekovite sastojke. Ova biljka izuzetnih ljekovitih svojstava poboljšava duhovno-tjelesnu ravnotežu, osigurava bolje opće stanje organizma, s obzirom da pojačava imunitet od raznih infekcija i bolesti. Nakon tretmana jukom od nekoliko tjedana, organizam se jednostavno preporodi i pomladi."

Ja našao na netu recept za šampon, izgnječio listove, iscedio, oprao kosu...možda prija temenu, ali sam izgledao toliko slepljeno da sam posle par sati ponovo prao kosu, ali kupovnim šamponom :)
 
Vrh