Vršalica - pomoć

Ministarka

Novajlija
Učlanjen(a)
28 Jan 2015
Poruka
8
Ćao drugari :cool:

Treba mi mala pomoć oko vršalice (dreša), tačnije trebaju mi informacije o poljakinji MZC - 4B.

Htela bih da je prodam, stara je nekoliko decenija i zauzima mi mesto u garaži pa rekoh da se malo informišem. Ne bih znala ni koja je da srećom ne piše na njoj (pusto žensko, šta ćeš :osmeh:) pa ako neko zna nešto više - bila bih zahvalna da to podeli sa mnom :ppozdrav:

Pozdrav i dobro došla :ppozdrav: Kakva ti je pomoć potrebna?Postavi slike od te vršalice,da ljudi pogledaju o čemu se radi :osmeh:

Rado bih postavila nego je trista čuda natrpano preko nje, trebaće mi ceo dan samo da raščistim lom :) Zanimalo me je kako se radi sa njom, kači se za traktor jel'? Kako da proverim kad je rođena, znam samo da je stara minimum 3 decenije, da li to uopšte neko danas kupuje i tako te stvari.

Pitam verovatno glupe stvari, ali stvarno ne znam ništa.

Ovo je slika sa neta, izgleda ovako:

mlockarnia-maszyna-do-mlocenia-mzc-4b-2-mlockarnia-maszyna-do-mlocenia-mzc-4b-1.jpg

Ok,ja znam kako izgleda i radi ta mašina,ali većina nezna.Vršalica dobija pogon od traktora,parne mašine(kazana) ili nekog stabilnog motora.Pogonska mašina se postavlja iza vršalice,i preko ravnog kaiša pogoni vršalicu.Vršalica je negde iz 1985-90 godine,spada u male vršalice.Po rangu je na dnu lestvice,u odnosu na ostale marke.Možda može da je kupi neki proizvođač pasulja.Povećanjem remenice smanjuju brzinu doba na 400-500 O/min da ne rzbija pasulj.Sada to rade kombajni,ali poneko i sa vršalicom.Kao kolekcionarski eksponat,takođe je na dnu,ali možda je neko i kupi,nikad se nezna.

Ako te još nešto zanima,pitaj pozdrav :osmeh:

Poslednja izmena:
Sve si mi rekao. :osmeh:

Da, našla sam neke podatke da je koriste i za pasulj (što mi je bilo čudno jer znam da su je moji koristili za žito).

Hvala Boro :ppozdrav:

Vršalica je za žito,ali uz promenu rešeta,vrše i pasulj,detelinu itd. :ppozdrav:

U komsiluku imamo slicnu,postavljenu i poneko vrse djetelinu a vecina ih je sasjecena i odvucena na otpad...Sad su lose cijene pa ti je otpad zadnja solucija,

Nazad
Vrh