Suncokret 2025

Arkadije

Član
Učlanjen(a)
11 Jul 2010
Poruka
10.339
Ne vidim novu temu suncokret za ovu year ?.
Svejedno hteo sam pitati koje bi preporucili visokooleinske hibride ?.Nisam ih pre sejao,jel zaostaju sa prinosom od express,clearfield hibrida ?.

Ja da pitam ima li kakvog uticaja na setvu (da nešto sejalica brlja ili da seje više nego što treba, da se preliva u bateriju) ako je seme izuzetno sitno? I da li ima uticaja dalje na nicanje i razvoj?

Jeste, ali manjem semenu treba manje vlage da klija.
Tako da, tu smo di smo, ne gledam previse na tezinu sj (bilo je i 5.5kg tezina sj kukuruza, ko kokicar pa niklo), otvorim svaku partiju semena, uzmem i posejem u case od pavlake i na toplo, cisto da se ja uverim u nicanje vizuelno. Ppnekad trazim i veliku deklàraciju , al vidim da je ovima u zadruzi to cimanje, a i papir trpi sve.

Narucio za ovu godinu ns 8002 5 jutara i za 7 jutara sy nebraska, pa sta mi Bog da...

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Prošle godine sam imao problem sa nicanjem Neome, ne samo ja doduše već dosta njih u okolini, al opet je dala odličan prinos tako da i ove godine samo Neoma.

Sta vam se dobro pokazalo od LG suncokreta ? Mozda preskocim Syngentu ove godine i posejem Pionir i eventualno LG ili nesto trece.

Pitanje u vezi tretiranja semena suncokreta.
Zbog velikih susa u subotickom ataru od nekih preostalih mogucnosti kao prolecna kultura jedino vidim suncokret.
Pre dve godine sam nadrljao sa setvom suncokreta, jer nije bilo tretirano seme i od sada moram tretirati. Konkretno veliki problem mi je napravio zicar, mada ima i dosta ptica.
Od insekticida imam Semefor (bifentrin) i razmisljam jos da uzmem neki imidakloprid.
Da li je moguce kombinovati ova dva insekticida bez stetnog dejstva na klijanje?

Zašto hoćeš dva insekticida?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Ako sam dobro razumeo semafor deluje dobro na podzemne stetocine, a imidakloprid ima i odredjeno dejstvo na nadzemne stetocine. Zbog toga sam mislio.

Nazad
Vrh