Sušenje cveća radi aranžiranja

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.400
Lokacija
Apatin
Najčešće se može naići na rezano cveće koje se prodaje u svežem stanju, ali je njegovo sušenje i prodaja takvoga van sezone tehnika o kojoj se mora razmisliti. Nije nimalo komplikovano i ne zahteva neko preterano angažovanje na tom poslu, ali omogućava da se reši problem eventualnoga viška. sama tehnika se svodi da se biljke zavežu i potom okače naopačke i tako ostave da se osuše. Posebno je zanimljivo što se na taj način ne spremaju samo cvetovi nego su atraktivne i neke trave koje se mogu naći u polju, a posebno je popularno žito i slične biljke( ovas, zob, ječam ).
Naravno da je verovatno za neke veće količine neophodno naći nekoga ozbiljnijeg kupca, ali to važi za kompletnu poljoprivrednu proizvodnju.
 

cvećka

Član
Učlanjen(a)
24 Feb 2009
Poruka
70
vidim da ova tema nije zaživela.šteta a do sada je pročitana 786 puta.videla sam neku gospođu na tv koja cveće suši u mikrotalasnoj peći.u posudu je ubacila neke granulice kojima je pokrila cveće i za par sekundi cveće suvo i potpuno iste boje kao i sveže.nije htela da kaže kakve su granule u pitanju,pa sam ja taj postupak prvo odradila sa solju a onda mi je na pamet pao perlit jer se on koristi i u povrtarskoj proizvodnji.i gle čuda,uspela sam.stim što ja nemam mikrotalasnu već sam sve radila u običnoj rerni na 50 stepeni :cao:
 

cvećka

Član
Učlanjen(a)
24 Feb 2009
Poruka
70
kod gospođe sa tv je u mikrotalasnoj trajalo par sekundi a ja sam list lovor višnje sušila u rerni , kaošto sam rekla na 50 stepeni,nekih desetak minuta,više se i ne sećam tačno.danas ću da probam da sušim busenčić procvetale primule,a kad počne sezona ruža njih ću sušiti u većoj količini
 

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
hvala , jasam susio u rerni ali ljute paprike isto na 50c ali neznam tacno vreme mozda 1h koliko se secam i posle samleo i da vidis staje paprika a ne ove iz prodavnice ili nedaj boze sa pijace , izvinjavam se stosam malo skrenuo sa teme
 

cvećka

Član
Učlanjen(a)
24 Feb 2009
Poruka
70
ako admin nema ništa protiv meni je informacija ok.moraću i ja ako bog da,a što se tiče vremena zanemario si faktor soli ili perlita u kojima se biljka nalazi i koji upijaju svu vlagu ::svaka cast::
 
M

micky

Guest
Najlaksi nacin susenja je na vazduhu. Od ubranog cveca treba napraviti manje buketice i okaciti ih tako da se nigde na oslanjaju . Nije preperucljivo da budu pregusti posto se mogu ubudjati, takodje nebi se trebali ni naslanjati na zid vec slobodno da vise da vazduh moze nemstano prolaziti kroz cvece. Mesto susenja treba da je suvo,provetreno, udaljeno od suncevih zraka koji mogu ostetiti boju cveta. Nije preporucljivo stavljati ih u kuhinje zbog isparavanja prilikom kuvanja a trebalo bi izbegavati i garaze zbog izduvnih gasova.
Cvece ce se brze osusiti ako se koristi rerna . Na papir za pecenje kolaca pasporediti cvece i ukljuciti da rerna radi najslabije 1 sat . Vrata trebaju biti malo otvorena. Biljke po potrebi treba okrenuti da se bolje osuse. Boja treba da im ostane zelenkasta nikako da pozute jer u tom slucaju ste ih prepekli.
Za brzo susenje cveca se moze koristiti mikrotalasna. Izmedju dva papira stavite cvece i susite 1 min. tad proverite dali su suve. Suve izvadite a ostale susite 20 sekundi.
 
Vrh