stelovanje mehanicke olt sejalice

drpedjac

Član
Učlanjen(a)
22 Mar 2014
Poruka
64
postovani clanovi foruma,
Kupio sam remontovanu dvo-rednu OLT sejalicu i ugradio izbijace, Danas sam je po prvi put koristio i imao pakleno popodne. Prvo oko stelovanja na osnovu one seme koja kruzi forumom. stavio sam na 30 cm ali kad bih proverio, iskopao rukama bilo je razocaravajuce negde 30cm, negde 15cm negde 35cm negde 24cm i to sve u istom redu, drugo/ non stop mi je otpadao lanac pogonski pozadi koji je pokretao setveni zupcanik jer je bio i malo iskosen. Nije bilo lomljenja zrna, koristio sam 10ku setvenu plocu a sejao ZP 555 gde pise da je kalibrirano seme do 8,5. Kako i sta uraditi molim za pomoc.

Lanac kida ako ima otpor ili ako je rastegnut pa najaši na zupčanike,što se rasporeda tiče mogu biti potrošeni kizači ili loši ti novi izbijači.brzina sjetve ne preko 5 km/h.Provjeri prije njive dal je dobra ploča,podognepš sijačicu i okrećeš pogonske točkove tako da se sjetvena osovina okrene 20 puta,broj zrna koja ispadnu treba da bude od 95 do 105 ako je manje ili više mijenjaj ploču.

da li mislite da lomi zrna kad ste napislali "Lanac kida ako ima otpor ili ako je rastegnut pa najaši na zupčanike," da iz ovoga vidim da sam ja pogresio jer sam isao malo brze.
Hvala

To sto lomi zrna nema veze sa brzinom vec sa plocom koju si odabrao ili cistac je los i trazi zamenu.Trebao si da stavis vecu plocu jer to zrno nikad ne gledas kalibrazu po onome sto pise na dzaku.Inace je ZP lose kalibriran sto se za BC ne moze reci.NS je katastrofa

Zato ti i lomi sto ides brzo,probaj prvom brzom da sejes i nebi trebalo da lomi zrna

Ma i prva brza je mnogo brza, trecom sporom (F539) sam ja isao isto osijecka dvoredna.
DRPEDJAC
kakvi izbijaci , gde se moze videri ta sema? Ja sam nesto prepravljao ( ustvari majstor), pa me interesuje da li je to isto? Hvala!

A mislim da je i KRAJISNIK u pravu.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam prosle god menjao unutra ono stavio metalno crveno izbijace i icistace i sad baca kao pneumatska skoro ali hoce ak oidem drugom brzom da ne da cepa nego jarmu pravi a kada sad poceo prvom da sejem na oko 1200 obrtaja super sejao,znaci amo do brzine je

Ja sam isao trecom sporom sa malo vecim gasom,i ide super. Ali da se ploca mora potrefiti , mora. Posejao sam 640 ,na kesi pise ,granulacija od 6,5 do 8 ,isao sam plocom 8. ZA 40 ari( ista ona njiva ,ali 10 ari krompira i isto detelina) ostalo od 5 , 8 kg 1 , 8 znaci 4 kg semena. Jel to OK? A u kofici majstor odradio i sad kako se koji deo zove i cemu sluzi pojma nemam. Kad nikne videcemo razmak. E sad i prosle godine isto njom sadjeno i jedna ipak malo vise bacala , sad zamenjeni vrapci na obe pa cemo videti.

Pa to ti pricam kad ides sporije cistac ima vremena da izgura drugo zrno ili zrno koje je vece od otvora na setvenoj ploci a kada ides brzo onda lomi.Zato ti ako sam lepo pratio sto si sve pisao i nejednako seje jer ako je zrno krupnije cistac ce ga izgurati i tu nece sejati a na 30 cm kad jedno neposeje to je vec problem odmah se vidi u nicanju.Kad naleti na sitno seme onda baci po dva ili tri na nekih 15 pa na 16 pa na 18 da si isao sporije sva tri zrna bi ti bacio jedno uz drugo ovako si uvek stigao da bezis sa sejacicom jer zrno pada slobodnim padom ne upucava ga.Zameni cistace i setvene ploce i neces imati problema veruj mi.I sa ferdzom samo prva brzina i polako ne zuri.Sejao sam prekjuce drugaru tj stajao na sejacici.Kod njega u njivama lomi pa razbija kod mene sam sadio cetiri reda u basti pa do puta jer je sa druge strane puta smetliste pa zbog kesa.On sejao 6030 NS ja BC meni baca po jedno zrno i ne lomi njemu baci i po tri komada NS semena.Sto se tice sadjenja BC-a ja sam prezadovoljan sada ce mo da vidimo za dalje.Do sada sam sadio samo ZP ove godine sam zamenio hibrid.Pa ce da vidimo a imam i tu u basti dva reda BC dva reda NS tu se zaliva i djubreno je pa da uporedimo

Ma i prva brza je mnogo brza, trecom sporom (F539) sam ja isao isto osijecka dvoredna.
DRPEDJAC
kakvi izbijaci , gde se moze videri ta sema? Ja sam nesto prepravljao ( ustvari majstor), pa me interesuje da li je to isto? Hva

po dogovoru saljem gde mozete da pogledate mada i predhodnik je isto to postavio. po ovoj semi sam stelovao.

http://poljoinfo.com/showthread.php...ice-za-kukuruz&p=486928&viewfull=1#post486928

- - - - - - - - - -

meni je za 1.2ha otislo skoro 2 dzaka sj i to ns 6010 (krupno seme) i ZP 555 super seme sve jednako, a koristio sam resetko 10. kazem skoro 2 dzaka od 25000 zrna jer mi je ostaolo oko 200-300gr semena. Da li mislite da je ovaj odnos povrsine sa utrosenim semenom kompatibilan?

Pa i ja sam posejao dva dzaka od 5.4 i oko 1.9 kg na 1.2 hektara, sejao sam na 27 cm razmaka ploca 9 zp 677, mislim da je to solidno, a kako je bacila videcemo kad nikne. Samo ja idem prvom i od kad imam mehanizam za cišćenje isto prvom brzom od 10000 pravilnije posadi zrno. Računao sam da na osnovu dobijenih zrna baacila manje zrna pa mi ispada na 28.5 cm

DRPEDJAC
kakvi izbijaci , gde se moze videri ta sema? Ja sam nesto prepravljao ( ustvari majstor), pa me interesuje da li je to isto? Hva

po dogovoru saljem gde mozete da pogledate mada i predhodnik je isto to postavio. po ovoj semi sam stelovao.

http://poljoinfo.com/showthread.php...ice-za-kukuruz&p=486928&viewfull=1#post486928

- - - - - - - - - -

meni je za 1.2ha otislo skoro 2 dzaka sj i to ns 6010 (krupno seme) i ZP 555 super seme sve jednako, a koristio sam resetko 10. kazem skoro 2 dzaka od 25000 zrna jer mi je ostaolo oko 200-300gr semena. Da li mislite da je ovaj odnos povrsine sa utrosenim semenom kompatibilan?
Ja mislim da si posejao retko.U 1 hektar bi trebalo da ode 2 vrece i cak da mu bude malo.Tebi na 1.2ha otislo nepunih 2 dzaka to je da kazem 40000 zrna i manje od 40000 biljaka i to ce biti malo.Veci je rod kod vecih gustina uz bolju agrotehniku,doduse.
Nije mi jasno zasto sejete sa manjim plocama ZP hibride.Ja dosad nikad nisam imao potrebe da sejem sa manjom od 10.Ove godine smo cak sejali sa 11 sve njive.
Ako stavite malu plocu a zrna su siljata onda se ona preprece i idu ukoso,znaci ne nameste se u malu rupu ploce kako treba,onda ih brisac ili izbije nazad ili se polome-zavisno koliko je feder jak i koliko je brisac nakosen.Posle debelog stelovanja moja sejalica seje prilicno ujednaceno i sve po jedno zrno,neko se i polomi ali to je retkost.

40000 biljaka ti je malo, razmak ti je veci i od 35 cm i to pod uslovom da ravnomerno sejalica baca zrno, slikaj kad ti nikne. Za 1.20 ha ja sam bacio skoro 59 000 zrna.
@gandrad Koje selo iz okoline Jagodine?

40000 biljaka ti je malo, razmak ti je veci i od 35 cm i to pod uslovom da ravnomerno sejalica baca zrno, slikaj kad ti nikne. Za 1.20 ha ja sam bacio skoro 59 000 zrna.
@gandrad Koje selo iz okoline Jagodine?

TRNAVA brate, samo to i nije selo vise ,za razliku od Ribara! Ha , ha ,ha.#
# SAlim se malo ,ne zameri.
Ma ja sam hteo nesto drugo ,jer izgleda da pricamo o razlicitim mehanizmima. NA ovoj sejalici kojom ja sadim nije zamenjivan vrabac( tako mi zovemo onaj plasticni mehanizam sa oprugom i sta jos ima tu koji se srafi u koficu), nego je dodato parce gvozdja ili lima , neznam , zasrafljeno ispred vrapca . Tako nesto je clan Topalovic jos 2012 u temi mehanicke sejalice izbacio slike, isto kao kod mene.
Ovo sto sam video ,ustvari zamenjuje ceo mehanizam, mislim vrabac.
Dali je to isto? Dali daju iste efekte? Na kraju koji je bolji?

- - - - - - - - - -

DRPEDJAC

- - - - - - - - - -

Ma dobro sema , to je uredu nego one elemente sto si kupio u Svilajncu, to mene interesuje da vidim, da uporedim sa ovim mojim prepravkama.

@gandrad Gospodine, ma koliko Trnava bila biža gradu i dalje će biti predgrađe, a Ribare će uskoro postati opština, što bi značilo neke prednosti jel da. :ppozdrav:
Slikajte te vaše mehanizme da vidimo to, jer nije to taj mehanizam o kome se priča.

@gandrad Gospodine, ma koliko Trnava bila biža gradu i dalje će biti predgrađe, a Ribare će uskoro postati opština, što bi značilo neke prednosti jel da. :ppozdrav:
Slikajte te vaše mehanizme da vidimo to, jer nije to taj mehanizam o kome se priča.

Dobro je Pajo, svaka cast , cestitam , samo neznam sta ce pracinci da ti kazu, he ,he.
Sto se tice mehanizama , imam los telefon , a ionako ne bih znao da to postavim. Evo iz arhive post br 117 od 08 05 2012 od Telneta isto kao kod mene, pa ko voli nek vidi u temi prikljucak za traktor u mehanizaciji.

Ovaj "mehanizam" služi da ne prodje zrno pored plastike i tj izbijača, i ja sam imao ali sam ga skinuo pa ugradio onaj kao sto je kolega Cira pokazao na slici, inače nije mi se nesto ppokazao ovaj mehanizam, dzabe sam bacio pare...
P.S.Zašto bi me brinuli mišljenje meštani tog sela, treba prihvatiti istinitost!

Nazad
Vrh