spoj IT i poljoprivrede

miloso

Novajlija
Učlanjen(a)
8 Apr 2016
Poruka
5
Postovani clanovi foruma,
ja sam Milos Obradovic iz Novog Sada. Zajedno sa par prijatelja osnovao sam startup kompaniju Agrishares.
Uclanio sam se na forum kako bih cuo vasa misljenja, sugestije, kritike....

Mi smo pustili u rad WEB platformu, koja se bavi spajanjem farmera kako bi iznajmljivali i izdavali svoju poljoprivrednu mehanizaciju i opremu po potrebi. Portal radi na principu, otvorite svoj profil i unesete mehanizaciju koju imate i zelite da iznajmite. Sami birate cenu rentanja, kao i periode kada je pomenuta mehanizacija slobodna i dostupna za iznajmljivanje. Ukoliko neko trazi bas takvu mehanizaciju u tom periodu i nalazi se na blize od 100km od Vas, bice mu ponudjena, i nakon toga se koristik koji nudi i korisnik koji trazi spajaju i dogovaraju.

Nas target je cela Evropa, jer smo uslugu napravili uz pomoc sredstava iz EU.

Nadam se da ovaj post ne zvuci kao reklama, jer i nije. Cilj je da vas molimo za pomoc i savete, kako bi naucili sto vise od vas, jer su nam vase smernice potrebne kako bi stali na noge sa ovim projektom.
Nasem timu, sastavljenom od inzenjera je svaki savet po pitanju poljoprivrede i nacina rada jednog ovakvog sajta dobrodosao.
Nasa platforma se nalazi na internet adresi www.agrishares.com .

S postovanjem

miloso dobrodosao na forum.

Ko snosi trosak odrzavanje iznajmljene masine ako se pokvari kod poljoprivrednika u radu?

O cemu se ovde radi?! neka sala ili???

Poslednja izmena od urednika:
Pozdrav Miloše i dobro došao na forum. Svaka čast za ideju, ali imate još dosta posla oko promocije.

Što se tiče informacija, pročitajte ima par tema koje bi vam mogle biti zanimljive na forumu. Preporučio bih i da uslove korišćenja na sajtu objavite na srpskom jeziku, kao i osnovna uputstva (FAQ). Promociju obavezno radite preko FB što češće jer je to na našim prostorima jedina isplativa društvena mreža i vredi biti konstatno prisutan.

Reklamiranje na forumu je reguslisano sa banerima, pa nemojte zatrpavati sad sve teme svojim ponudama. Pitanja će biti oko ovoga, na njih odgovarajte jasno jer se to neće posmatrati kao reklamiranje.

Hvala Tomix,

trenutno sajt radi samo na principu spojanja ljudi i da se oni medjusobno dogovore (nije zazivela puna funkcionalnost).
Puna funkcionalnost sajta za 2-3 meseca, po trenutnom planu, ce imati omogucen paypal i osiguranje. Trenutno te mogucnosti nemamo jer smo registrovani u srb. Za mesec dana bi trebalo u jednu EU zemlju da se prebacimo i resili smo problem paypal. Problem osiguranja, trenutno pregovaramo sa 2 osiguravajuce kuce. Plan je da kad uplatilac uplati vlasniku mehanizacije npr 100eur, da vlasnik dobije ponudu od osiguravajuce kuce da se osigura za npr. 5 eur.

Sta Vi mislite o tome? Da li je takav nacin izvodljiv u praksi ili imate neki bolji predlog?
To sve zavisi da li vlasnik samo izda mehanizaciju ili iznajmi uslugu (mehanizacija + upravljanje mehanizacijom od strane samog vlasnika).

- - - - - - - - - -

nesko 2563, mislite da nece funkcionisati u srb?
hvala u svakom slucaju

uf uf. još jedan pokušaj

- - - - - - - - - -

PG Krnac, nisam siguran da sam razumeo.
Ako mislite da je sajt sala, imamo jos uvek gomilu bagova koje resavamo (npr prebacivanje sa jednog jezika na drugi).
Ako mislite na ideju, ne znam. Sharing je sada hit u svetu, Uber pravi dar-mar, platforma slicna nasoj ali za gradjevinsku mehanizaciju je takodje na dobrom putu.
Ako je nesto trece, slobodno pitajte, svaka kritika je dobrodosla.

o cemu se ovde radi?! neka sala ili???

- - - - - - - - - -

Hvala Administratore,

vec smo svi iz ekipe citali forum i ponesto i naucili :). Sto se tice T&C, bili smo u obavezi prema Evropskoj Komisiji da ih uradimo na engleskom, u planu je da se prevedu na sve jezike na kojima budemo poslovali.
Za FB smo naucili na svojoj kozi. Uplatili smo kampanje na FB ads i Google ads i FB je mnogo bolji rezultat napravio. Doduse, kampanje smo radili za trziste Irske, jer smo nju odabrali za pilot trziste. Na 105 otvorenih profila u Irskoj, 91 su dosli preko FB a 14 preko Googla. Problem je sto svih 105 korisnika traze a niko nije otvorio profil da nudi mehanizaciju. Pokusavamo da promenimo pristup, kako bi stigli i do ponudjaca mehanizacije. Nadamo se da neko medju clanovima foruma po ovom pitanju ima dobar savet.

Hvala na savetima

Pozdrav Miloše i dobro došao na forum. Svaka čast za ideju, ali imate još dosta posla oko promocije.

Što se tiče informacija, pročitajte ima par tema koje bi vam mogle biti zanimljive na forumu. Preporučio bih i da uslove korišćenja na sajtu objavite na srpskom jeziku, kao i osnovna uputstva (FAQ). Promociju obavezno radite preko FB što češće jer je to na našim prostorima jedina isplativa društvena mreža i vredi biti konstatno prisutan.

Reklamiranje na forumu je reguslisano sa banerima, pa nemojte zatrpavati sad sve teme svojim ponudama. Pitanja će biti oko ovoga, na njih odgovarajte jasno jer se to neće posmatrati kao reklamiranje.

Samo pitam. :ppozdrav:
Nadam se ce zaziveti i kod nas,ako je to kao sto ste vi opisali... Mada vam zamisao sajta nije losa stvar,to je potrebno i kod nas... puno pozdrava..

Pozdrav ,evo sve gledam i čitam i kažem "DA" ovo može ali ovde nemože znamo sve kako ovde sve funkcioniše pa i u poljoprivredi a kakve su vam ovo cene za rentu na dan smešno.Sve u svemu, mislim ovo je neka nova firma da bude dinar leba bez motike e ne može mislim da će te te pare što ste uzeli od EU teško da vratite ili ako ste vi pilot program, pa ako vi prodjete biće još takvih firmi ako ne oda "zarva" od EU.Ovde pored znoja i para mora još kičma da se slomi seljaku,dok proizvede i proda pa neće tako da može.A sigurno neće to funkcionisati kad seljaku treba da se radi da se uvati interneta pa da traži ko da mu završi posao.Neznam mogu ovako nadogled da navodim primere.Neko će reći šta ovaj piše e pa neka sudi kako ko hoće kad ste već dobili pare od EU što VI niste kupili koji hektar pa iznajmljivali mašine i radnu snagu pa da vidite kako to funkcioniše.Bolje da ste kupili veš mašine pa iznamljivali.Eto sad i ovo vidimo ge Eu ulaže a tamo gde treba nemože da čovek da dodje na red ili nestane para.Vataj te se nekog drugog posla od ovog nećete ovde zadugo još da jedete leba.

zaregakovo
Potpuno si u pravu, druže, podržavam sve što si rekao...
Fora ko sa ovima sa sajta za trgovinu životinjama (namerno neću da im spominjem ime, i tako ih reklamiram)...
Još kad vide tuđ Oglas na nekom sajtu, zovu na navedeni telefon i traže pristanak da kopiraju tvoj Oglas na njihov sajt, pa posle neće da ga obrišu, moli, kumi, preti, ništa ne vredi, ne razumem iz kog razloga ostavljaju Oglas na svom Sajtu, iako više nije aktuelan, pa ljudi (kupci) zovu i dva meseca, a predmet prodaje odavno otišao "niz drum"...
Iz svog iskustva, ne preporučujem "saradnju" s ovakvima (i sličnima)...
I niko me neće ubediti u suprotno...
'Oće leba bez motike...
Kao neće da se reklamiraju (deklarativno), a ovamo dajte Vaše sugestije i primedbe (besplatno), fino Vas zamoljavamo, pa ćemo Mi da to proučimo i zapakujemo (primenimo), a onda posle debelo ima da Vam naplatimo (proviziju ili već nešto drugo)...
Pustite mašti na volju...
Videli priliku za reklamu (naravno, besplatnu) na najposećenijem Forumu o Poljoprivredi...
Malo nam je ovih "ovlašćenih" grebatora, pa će sad da nas zajašu i "privatni"...
I to EU plaćenici...
Momci iz Agrishares, sretno Vam bilo, ali nećete se usrećiti!!!
Evo Vam kritike, ali konstruktivne "savete" za Vaš "biznis" od mene, nećete dobiti...
Ma koliko grubo i oštro zvučalo (ništa lično)...

Hvala puno,
i mi se nadamo, borimo se pa kako bude
svako dobro
Samo pitam. :ppozdrav:
Nadam se ce zaziveti i kod nas,ako je to kao sto ste vi opisali... Mada vam zamisao sajta nije losa stvar,to je potrebno i kod nas... puno pozdrava..

- - - - - - - - - -

Hvala zaregakovo,
cene su probne, isprobavamo neke kalkulatore koji ce na osnovu drzave i tipa masine davati predlog cene. Inace cene koje ste videli su u Irskoj. Imate li mozda neki predlog po ovom pitanju?
"Firma" je servis koji treba da olaksa farmerima u celoj Evropi poslovanje, sredstva koja smo dobili od EU su bespovratna.
Da, u pravu ste po pitanju interneta, infrastruktura nam ne ide u prilog, ali gledamo da ce i farmeri u istocnoj Evropi biti za 5 godina komplet na internetu prisutni.
Sredstva su bila namenska i mogla su iskljucivo da se koriste za IT na temu poljoprivrede.
Hvala na savetu, ne znam da li ce ovo zaziveti, svi i dalje radimo a i hleb jedemo u primarnim strukama.
Hvala jos jednom a primere koje hocete da navedete slobodno mi saljite na inbox.

Pozdrav ,evo sve gledam i čitam i kažem "DA" ovo može ali ovde nemože znamo sve kako ovde sve funkcioniše pa i u poljoprivredi a kakve su vam ovo cene za rentu na dan smešno.Sve u svemu, mislim ovo je neka nova firma da bude dinar leba bez motike e ne može mislim da će te te pare što ste uzeli od EU teško da vratite ili ako ste vi pilot program, pa ako vi prodjete biće još takvih firmi ako ne oda "zarva" od EU.Ovde pored znoja i para mora još kičma da se slomi seljaku,dok proizvede i proda pa neće tako da može.A sigurno neće to funkcionisati kad seljaku treba da se radi da se uvati interneta pa da traži ko da mu završi posao.Neznam mogu ovako nadogled da navodim primere.Neko će reći šta ovaj piše e pa neka sudi kako ko hoće kad ste već dobili pare od EU što VI niste kupili koji hektar pa iznajmljivali mašine i radnu snagu pa da vidite kako to funkcioniše.Bolje da ste kupili veš mašine pa iznamljivali.Eto sad i ovo vidimo ge Eu ulaže a tamo gde treba nemože da čovek da dodje na red ili nestane para.Vataj te se nekog drugog posla od ovog nećete ovde zadugo još da jedete leba.

Poslednja izmena od urednika:
Mislim da je generalno ideja odlična ali je malo primenljiva u Srbiji. Naš zemljoradnik će pre da pozove komšiju da mu uradi nešto mašinom i da mu onda on vrati sa nekom svojom mašinom i između njih nema posrednika. I niko to nije zabeležio i ne može da naplati eventualni porez niti da zna šta je jedan ili drugi radio na njivi i šta je sejao i da li je kupio na pumpi potrošeno gorivo ili je kupio na crno ili da li ima račun za đubrivo ili ga kupio sa barže ili ... i šta već....
Ovo bi radilo kad bi se pojavio neki baja sa gomilom mašina i bio na izvolte zemljoradnicima pa bi uvek na raspolaganju imao dovoljno mašina da uskoči kad npr. meni ili komšiji ne daj Bože crkne neka mašina.
Al ne verujem da će ikad da se taj neki pojavi u bednoj Srbiji i da se 'maje' sa nama seljacima.
Moguće je da će ovo uspeti u Evropi al da sam ja evropski seljak sa tolikim subvencijama pre bih kupio na kredit mašinu nego iznajmljivao....

Ali za kolege programere imam poruku da ne odustaju i da istraju... možda se desi slična stvar kao sa Estoncima...

Dobri dobrodole,

nikog ne molimo za oglas a i ne prepisujemo sa drugih sajtova. Molili smo za savet i da nesto naucimo, a pretpostavljam da ste i Vi na ovom forumu dosta naucili...
Nas glavni target je zapadna Evropa, sto zbog njihovog koriscenja interneta sto zbog njihovog finansijskog stanja.
Nismo nikakvi EU placenici i NATO vojnici...cak sta-vise patriote smo. Kada bih Vam rekao da smo ubedili Evropsku Komisiju da sajt za trziste Srbije ostane uvek bez provizije tj. besplatan, Vi bi ste opet u tome videli neku prevaru. Cilj nam je u Srbiji da pomognemo farmerima. Naravno, na svim ostalim trzistima cemo imati proviziju i ovo radimo izmedju ostalog zbog novca....
Mi smo prvi hteli da u Srbiji nadjemo sredstva i odbijeni smo i u privatnom i u javnom sektoru, znate i sami kako to ovde funkcionise...
Hvala Vam u svakom slucaju, nadam se da cete uzivati u uslugama koje nas servis pruza....

zaregakovo
Potpuno si u pravu, druže, podržavam sve što si rekao...
Fora ko sa ovima sa sajta za trgovinu životinjama (namerno neću da im spominjem ime, i tako ih reklamiram)...
Još kad vide tuđ Oglas na nekom sajtu, zovu na navedeni telefon i traže pristanak da kopiraju tvoj Oglas na njihov sajt, pa posle neće da ga obrišu, moli, kumi, preti, ništa ne vredi, ne razumem iz kog razloga ostavljaju Oglas na svom Sajtu, iako više nije aktuelan, pa ljudi (kupci) zovu i dva meseca, a predmet prodaje odavno otišao "niz drum"...
Iz svog iskustva, ne preporučujem "saradnju" s ovakvima (i sličnima)...
I niko me neće ubediti u suprotno...
'Oće leba bez motike...
Kao neće da se reklamiraju (deklarativno), a ovamo dajte Vaše sugestije i primedbe (besplatno), fino Vas zamoljavamo, pa ćemo Mi da to proučimo i zapakujemo (primenimo), a onda posle debelo ima da Vam naplatimo (proviziju ili već nešto drugo)...
Pustite mašti na volju...
Videli priliku za reklamu (naravno, besplatnu) na najposećenijem Forumu o Poljoprivredi...
Malo nam je ovih "ovlašćenih" grebatora, pa će sad da nas zajašu i "privatni"...
I to EU plaćenici...
Momci iz Agrishares, sretno Vam bilo, ali nećete se usrećiti!!!
Evo Vam kritike, ali konstruktivne "savete" za Vaš "biznis" od mene, nećete dobiti...
Ma koliko grubo i oštro zvučalo (ništa lično)...

- - - - - - - - - -

Hvala vuxsd,
ovo sa krupnim vlasnicima deluje kao super ideja. Pogledacu da li ima takvih velikih vlasnika na zapadu i kako da im pridjemo. Odlicno, hvala za savet.

Hvala kolega za podrsku, borimo se, sve najbolje

Mislim da je generalno ideja odlična ali je malo primenljiva u Srbiji. Naš zemljoradnik će pre da pozove komšiju da mu uradi nešto mašinom i da mu onda on vrati sa nekom svojom mašinom i između njih nema posrednika. I niko to nije zabeležio i ne može da naplati eventualni porez niti da zna šta je jedan ili drugi radio na njivi i šta je sejao i da li je kupio na pumpi potrošeno gorivo ili je kupio na crno ili da li ima račun za đubrivo ili ga kupio sa barže ili ... i šta već....
Ovo bi radilo kad bi se pojavio neki baja sa gomilom mašina i bio na izvolte zemljoradnicima pa bi uvek na raspolaganju imao dovoljno mašina da uskoči kad npr. meni ili komšiji ne daj Bože crkne neka mašina.
Al ne verujem da će ikad da se taj neki pojavi u bednoj Srbiji i da se 'maje' sa nama seljacima.
Moguće je da će ovo uspeti u Evropi al da sam ja evropski seljak sa tolikim subvencijama pre bih kupio na kredit mašinu nego iznajmljivao....

Ali za kolege programere imam poruku da ne odustaju i da istraju... možda se desi slična stvar kao sa Estoncima...

Srecno sa idejom, misljenja sam da tako nesto ima smisla, ali kako je Srbija mala mi se i ovako znamo ko radi usluge i po kojim cenama. A rentiranje masine da A covek dodje kod B coveka i uzme masinu vlasnika B i sam je koristi i posle xy dana vrati po utvrdjenim cenama nikada nece proci. Polazim od sebe, masina je kvarljiva, napraviti kompletnu dokumentaciju sta je ispravno na masini, sta ne, koji deo je pri kraju zahteva neku ekspertsku kucu i slicno. To sve povecava troskove itd. Dakle sajt ima smisla samo za reklamiranje pruzaoca usluga i onih kome te usluge trebaju. Slicno timocom za prevoz tereta npr.

Hvala na lepim zeljama i savetu

Srecno sa idejom, misljenja sam da tako nesto ima smisla, ali kako je Srbija mala mi se i ovako znamo ko radi usluge i po kojim cenama. A rentiranje masine da A covek dodje kod B coveka i uzme masinu vlasnika B i sam je koristi i posle xy dana vrati po utvrdjenim cenama nikada nece proci. Polazim od sebe, masina je kvarljiva, napraviti kompletnu dokumentaciju sta je ispravno na masini, sta ne, koji deo je pri kraju zahteva neku ekspertsku kucu i slicno. To sve povecava troskove itd. Dakle sajt ima smisla samo za reklamiranje pruzaoca usluga i onih kome te usluge trebaju. Slicno timocom za prevoz tereta npr.

Nazad
Vrh