Solarno navodnavanje

Brle110

Član
Učlanjen(a)
13 Jun 2013
Poruka
76
JA mmislim da je vreme da otvorimu i jednu ovakvu temu....dal neko ima iskustva sa solarno navodnavnje....ili napojavnje pumpe i siteme sa strujom od solarne panele....doslo je vreme klima se menja u sunca je sve vise jel ima iko iskustva sa ovim....

:cool:...nije da ne razmišljam na tu temu...čak sam se u jednom trenutku i ozbiljnije interesovao o cenama opreme...sledeće zime pa ću se više baviti om temom...:cool:

Ako ima vetra kod njega....
Brle nije mi baš najasnije za šta su ti tražili 3500 evra? Solarne pumpe i prateći kontroleri su prilično skupi, možda je bolja solucija da razmišljaš o običnoj AC220V pumpi i inverteru. Takav sistem ipak možeš da koristiš i zimi za potrebe domaćinstva kada ti navodnjavanje nije potrebno. Cena po W panela je otišla ispod dolara a cena DC pumpe i kontrolera je slična ceni invertera (1000-1500$) pa je pitanje da li se DC pumpa uopšte isplati dok su cene još uvek visoke za tu vrstu motora.

Neznam tamo al ovde je cijena kwh oko 0.06eur , znači pumpa ti troši oko 0.1eur na sat , znači može da radi 35000 sati non stop to je 1458 dana , ako u sezoni treba da radi max 50 dana non-stop , znači treba 30 godina da ti se isplati investicija , a za 30 godina ko zna šta će biti možda se i dinosaurusi vrate.

Ne znam koliko vam je jos interesantna tema ali sad bi trebao da se desi proboj na trzistu posto postoje podsticaji za solarne sisteme za navodnjavanje + bake kreditiraju sa 0% stopom ovakve sisteme. Ali ovdje nema govora o kineskim kopijama itd. znaci samo sertifikovani sistemi dolaze u obzir a to je na prvom mejstu Lorentz pumpni sistem koji je i najvise kopiran.
Vise inforamcija pogledajte na www.tkpenergy.com i www.solarni.rs

S postovanjem
Mile Zakic

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh