Soja 2026

Sa gorkim ukusom sejacu je i dalje, ali u dosta manjem procentu nego inace.
Ako i u sledecoj proizvodnoj godini soja bude dozivela kiks, definitivno soja ide na dugu pauzu.

Standardno kao i do sad na nekih 6-7.H Imam dosta nekih recnih dolina kao i niskih terena gde soji bas pogoduje.Vise sam razocaran niskom cenom od svega.50 din.Donekle njenu setvu opravdavaju nizi imputi spram kukuruza ali opet na tim terenima skoro uvek bude rod kukuruza 10+T. Prednost soji jos uvek dajem prvenstveno sto se skida dosta ranije,na tim terenima kad je kisna jesen kao sad cesto kukuruzi docekaju prolece.Dok smo imali problem sa divljim svinjama to je bila nemoguca misija.

da se mene pita ne bi ju uopce sejao al drzava trazi minimalno 20posto povrsimne pod sojom akhoces da dobijes poticaj ovde

Jeste, od 2021 do 2025 kukuruz nisam imao ispod 3t/jutro po parceli. Kvalitet zemlje, nizak teren izvuce kukuruz da ima neki prinos. A kod soje ako jul/avgust ne padne 50-100litara kise, soje nema
tako je i kod mene , nisam imao dobru soju od 2018g , i kad je radjala cena bude slaba, nikako nismo prolazili, npr kukuruz neki prosek u rodnoj godini daleko vise novca da nego soja,2022 g 120 kj soje 300kg prosek 2023 450 kg na 90 kj, od tad sejem 20 kj iskljucivo za sopstvene potrebe ....

Ovde je totalni fijasko. Već 4-5 godina kako ne prelazi 1.000 kila po jutru. Ima primera sa više ali to je sitno. Kod nas se baš dosta smanjuje ili izbacuje. Soju kod nas trenutno vredi sejati samo na parcele uz neke kanale i koje su baš niske...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Sledecih godina cena soja bice ista ili manja.
Mi imamo 2 fabrike soje u drzavi Bankom Obrenovac i soja protein Becej. I oni diktiraju cenu trzista kod nas.
A za izvoz ne moze da ide soja jer je jeftinija u drugim zemljama nego kod nas.

Kod nas u ataru cr soja biti na nivou statisticke grske. Mozda na nekih 5-10 % povrsina. Bilo je lepo dok je trajalo, a trajalo je skoro 50 godina. Intezivno nelih 35.
Rod je zadnjiih 4 godine ocajan i nema te cene koja moze da je zadrzi na njivama.
Vremenski uslovi suvise nego nepovoljni, ali to je samo jedan par opanaka. Drugi su Ameri koji se bore za svoju GMO soju i guraju maximalno.
Sudija je svirao kraj.

Nazad
Vrh