Smrdibube , Mramorna smrdibuba ,Halyomorpha halys. Šta raditi ??

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
27.365
Ovo više nije normalno . Dali je tako u svim krajevima ? Oni koji pramaju plate a slabo šta rade , trebali bi da reaguju , da se uradi neka strategija , a zapravo bi trebalo objaviti rat bukvalno. Veći su nam problem od "smrdibuba" na vlasti .
Otvaram ovu temu ako ste raspolozeni da diskutujemo ,jer ako se slazete ,problem je svake godine sve veći . Šta raditi?

Ne znam momo brate, al na to čudo ništa ne deluje... Ja sam odustao, pokupim ih papirom i bacim u smeće, ništa drugo nema efekta

Ma djeluju insekticidi . Problem su i po kucama ali i bastama i njivama . Moglo bi dronovima mozda da se radi. U krajnjem slucaju sad u ovo vrijeme ne biti u kuci jedan dan ,a oprskati okucnicu znacilo bi al tamane se i korisni insekti?
Nema bas jake zime ,duze . Ko ce ga znati.

Čini mi se da je u pitanju ljudski faktor, slučajno ili namerno nije bitno.
Kako su Everglejds upropastili pustivši pitone koji su bili kućni ljubimci a u međuvremenu porasli pa da ih ne daju nekom zoološkom vrtu pustili ih u prirodu i napravili šou program.

Ne bih se složio sa tim da su klimatske promjene uzrok..
Došao je iz Kine kontejnerima i proširio se... Tamo u tim zemljama imaju samurajsku osu koja je prirodni neprijatelj smrdibubi pa nemaju toliko problema kao i mi... E sad, kad bi mi uvezli samurajsku osu, koliko bi ona problema napravila drugim, korisnim kukcima ? To bi netko trebao istražiti

Има неко средство на бази бактерија нема каренцу, а делотворно. Другар користи у кукурузу шећерцу иде 50мл на 50л воде.

Jedini slucaj kad poslodavac nije gazda i nista ga se ne pita.
Mi smo poslodavac zaposlenima u drzavnom aparatu ,od predsjednika,premijera do MZ , jer ih mi placamo jelte , a nemamo nikakva prava kao poslodavac da trazimo da rade posao , da im damo otkaz ,..itd . Sasvim kontra i neprirodno , kao da mi radimo za njih a ne oni za nas ??o_O

Jel vi to o smrdibubama ili o drugim parazitima?
Pitao na čat GPT. Kaže.
Nema dovoljno prirodnih neprijatelja da ih suzbijaju.
Ubija ih hladnoća. - 10 ali da traje bar 7 dana.
Pošto su blage zime u našem području, prognozira se povećanje populacije.
Vražiji insekt.

Nismo na kušnji niti je to neka sabotaža. To nam je donijela globalizacija i tehnološki napredak, prije svega u transportu.
U istoriji nije zabilježena ni jedna vrsta živih bića, na prvo mjesto ubrajam čovjeka, da u svom širenju nije napravio zlo tamo gdje se proširio. Kao da uvijek prvo stižu problematični primjerci. Valjda će doći i nešto korisno.

Što je na jednoj strani planete korisno kod nas može biti problematično i obrnuto ,sve zavisi od već uspostavljenog lanca ishrane.

Nazad
Vrh