Sirovo sojino zrno

djendrag

Član
Učlanjen(a)
13 Jan 2012
Poruka
362
Lokacija
Kozarska Dubica, Republika Srpska, BIH
Zbog literature sam i naveo ime covjeka kod kog je radjena analiza i ko je radio da bi skrenuo paznju na tacnost tih mjerenja jer sam i ja procitao na vise mjesta da zrno soje sadrzi 36-37% proteina.
 
Učlanjen(a)
4 Maj 2010
Poruka
1.458
Lokacija
Vukov Jadar
Može da se koristi i kuvanje kao postupak za inaktivaciju. Pored ureaze kod nepreživara je bitna i inaktivacija tripsin inhibitora, koji je i najvažnija antinutritivna materija u zrnu soje. Ja sam malo eksperimantiosao sa termičkom obradom soje i najbolje se pokazalo prženje soje sa dodavanjem određene količine vode. Na primer na 10 kg soje dodate 0,5l vode i dok se soja prži, voda ispari ali spreči da soja izgori, tj da dobije onu tamniju boju i smanji joj se iskoristivost. Dobar pokazatelj kada je soja pržena jeste kad je uzmete u ruku i ljuska se lako odvaja od zrna i mrvi. A što se tiče nivoa proteina u soji, ne bih se previše oslanjao na terenske probe i te aparate, literaturni podaci su sigurniji, na većem broju uzoraka su utvrđeni i u laboratorijskim uslovima.
 
Učlanjen(a)
4 Maj 2010
Poruka
1.458
Lokacija
Vukov Jadar
Stupa u interakciju sa drugim enzimima, pre svega proteazama, zbog sličnih aktivnih mesta, tj sličnosti između peptidne veze i veze kiseonika sa dva molekula amonijaka kod uree. Ovo jeste izraženije kod preživara gde neproteinski azot se može koristiti u obrocima, i to najčešće u obliku uree, a ureaza iz soje ubrza razgradnju uree i stvaranja amonijaka koji brzo prelazi u krv i dovodi do intoksikacije.
 

Vojkanvrelo

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2013
Poruka
1.988
Lokacija
Aleksinac
Nece smetati ishrana ni sirovim zrnom kod svinja.Kod prezivara takodje nece smetati u umerenim kolicinama ali ne sme da se dodaje urea kao proteinsko hranivo.
 
Učlanjen(a)
4 Maj 2010
Poruka
1.458
Lokacija
Vukov Jadar
Neće smetati, samo će iskoristivost proteina soje biti značajno smanjenja. Kod goveda to smanjenje iskoristivosti je manje, čak su u ogledima kod govedav dodavanjem do 2 kg sirovog zrna soje u obroku kod mlečnih krava je imalo pozitivnog uticaja na proizvodnju. Samo kad bi to bila termički tertirano zrno imalo veći pozitivan uticaj.
 

sinisa c

Član
Učlanjen(a)
4 Jan 2012
Poruka
69
Lokacija
Brcko
Koliko bi procentualno sirovo zrno soje sa 13% vlage trebalo da ucestvuje u koncetratu za sjanjne ovce, da bi imao hranu sa 14% proteina.

- - - - - - - - - -

I niko da mi odgovori za sojinu ljusku svi se uhvatili soje zrna
 

Talijan

Član
Učlanjen(a)
26 Sep 2014
Poruka
45
Lokacija
Sibovska
Danas prvi put koristio sirovo sojino zrno ,na 20 kg kukuruza i 5 kg ječma dodao 5 kg soje ,pomješao ,samljeo ,dodao 2 kg ovisana i sve to na 100 ovaca ,ako neko ima bolju ideju , slušam ,neka se javi .
 

Talijan

Član
Učlanjen(a)
26 Sep 2014
Poruka
45
Lokacija
Sibovska
imam jedno pitanje što se tiče soje , sirovo sojino zrno sam platio 4o evra 1oo kg , a neki dan mi isti čovjek ponudio prženu za 5o evriča ,planiram uzeti oko 5oo kg , što znači da je cjena između sirove i pržene 1o evra što i nije neka velika razlika ,mene zanima šta je bolje za moje ovce ,a i za janjce , unapred hvala
 

Sava21

Član
Učlanjen(a)
15 Nov 2010
Poruka
2.911
Lokacija
Sajkas Juzna Backa
Bolja je przena,jer se termickom obradom unistavaju stetne materije kojih ima u sirovom zrnu.posebno mogu biti stetni za jaganjce.
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.373
Lokacija
Stara Pazova
Sto kila pržene soje 50 evra? Pa za manje novce možeš kupiti pogaču od soje, koja je isto termički obrađena a ima i više proteina, kao i manje masti.
 
Vrh