Par godina sam sejao za jednog metlara iz Selenče sirak metlaš.
Agrotehnika je kao i za kukuruz; zaorava se, ili stavlja predsetveno NPK djbrivo; seje se na razmak 7-8 cm; ne prihranjuje se; njiva mora biti čista od divljeg sirka, jer ga je nemoguće tretirati sa herbicidima.
I sve je lako dok ne đođe sečenje metlica. E tu je problem, jer se to radi ručno. Nemoguće je raditi mašinski jer još uvek nema selekcije sirka metlaša sa ujednačenom visinom biljke. Dakle to sečenje metlica je najskuplji deo posla oko sirka. Kada je dobro uvežbana ekipa, desetak ljudi može za 8 sati poseći i do 3 jutra, ako sirak nije preterano visok.
Seme se ovrši na posebnoj vršilici i sa njime se uglavnom pokriju troškovi ručnog sečenja metlica.
Sa jutra može roditi i do 3000kg, ako dobije kišu početkom jula i ako nema avgustovskih magli.
Prestao sam da ga sejem jer mu je pre tri godine cena jako pala, tako da nisam imao skoro nikakvu zaradu.
Međutim ove godine mu je cena došla do 0,3 evra za ugovaranje, što je odlično.
Seme rado otkupljuju mešaone, i njegova cena je oko 70% cene kukuruza, što je takođe odlično, ako se uzme u obzir da je seme ovde - nusproizvod.
Inače za ovršeni sirak se cena kreće negde do 0,7 evra.
Odnos metlice - seme je od 1:1 do 1:2.
Žetva, tj. sečenje metlica je u avgustu mesecu.
To je moje neko iskustvo sa ovom biljkom.
Inače kao predusev za bilo šta je odličan, jer se osim metlica cela biljka zaorava, tako da iznosi vrlo malo makroelemenata, a zaorava se kao zelena masa.
Od ovoga se razlikuje sirak za stočnu ishranu. Kod nas skoro i nije u upotrebi, dok napr. u SAD njegova upotreba u stočnoj ishrani skoro prevazilazi upotrebu kukuruza.
Stočni sirak nisam nikada sejao, tako da tu nemam nikakvo iskustvo.