Setva jarog ječma

Becca

Novajlija
Učlanjen(a)
10 Dec 2009
Poruka
2
Lokacija
Tuzla
Interesuje me koje je najoptimalnije vrijeme za sjetvu jaroga ječma i koja sorta daje najbolji prinos?
 

Zoran0230

Novajlija
Učlanjen(a)
1 Jan 2010
Poruka
7.236
Lokacija
Kikinda
Odg: Sjetva jaroga ječma

Optimalni rok je od 10 februara do 31 marta.Po mom iskustvu najbolje je sejati oko polovine marta.
Od kada se bavim poljoprivredom najbolje se pokazao SKARLET i ne mislim da ga menjam.Sada i ja imam pitanje:eek:ve godine izgleda nećemo ispoštovati rokove jer javlju da će u minusu biti do 25 marata-da li neko ima iskustva sa setvom u aprilu :sta:
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Ja sam upao neplanirano u prolećnu setvu ječma, pa molim za savet :sta: Inače sam voćar ali pošto sam jednu poveću parcelu zakupio tek oko nove godine, a u januaru sam uzorao nekih 6 hektara na kojima u jesen želim da sadim voće, trebalo bi da se ova godina iskoristi i poseje neka žitarica da malo prečisti zemlju jer duže vreme nije rađeno. kukuruz mi ne odgovara jer se dosta kasno bere pa neću stići da valjano spremim zemljište za sadnju šljive na jesen. Imam nameru da sejem jedan deo pod ječmom a jedan deo pod pšenicom, prolećnom naravno. inače sam iz okoline Niša. E sad me interesuje koja sorta bi mogla da ide i kako sa đubrenjem tj. kako i kada se baca, i da li se uopšte baca NPK u prolećnoj sadnji, za kan ima vremena. Da li bi bilo problema ako sada na neposejano razbacim NPK 3x15 a kad nikne onda da bacim KAN. Jednostavno nemam iskustva sa ovim a koliko znam NPK se baca u jesen. Unapred hvala :ppozdrav:
 

talianu

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2009
Poruka
9.556
Lokacija
Lokve-južni Banat
Tebi ako sam dobro razume prvenstveno treba da spremiš njivu za voćnjek.
Moj ti je savet da svakako baciš NPK jer iako ga ječam ne iskoristi ostaće za voćnjak što se neiskoristi.
Mada mislim da je pametnije ove godine da seješ jednom ili čak 2 puta neku leguminozu i da je zaoreš kao zelenu masu i poboljšaš sastav zemljišta. Ipak je voćnjak i duža i veća investicija .
 

panonac

Novajlija
Učlanjen(a)
16 Okt 2010
Poruka
2.025
Lokacija
Lezimir/Fruska Gora
@zicaprom,Evo ti moj savet,svakako pre setve prolecni kultura baciti NPK,pa kada skines letinu posejes grasak kao zelenisno djubrenje,imaces sasvim dovoljno vremena ucinis zemlju do sadnje voca,mozda bi mogao i kada posadis vocnjak da sejes nesto izmedju.
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Hvala ljudi na savetu, nisam do sada praktikovao zeleno đubrenje ali raspitaću se i o tome, a ječam mi je onako došao kao jedina žitarica koja se u mom kraju seje u proleće sem kukuruza, a dosta rano se skida pa bih mogao na vreme da uzorem i istanjiram zemlju za jesenju sadnju voćnjaka.
 
Vrh