Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Dragojlo je napisao(la):U prijatelju pa to sprzeno nacisto, o kojoj je sorti rec, jesi li siguran da je patogen- Pseudomonas syringae, on se do duse i razvija usled velikih kisa i vlage, prenosi se rezidbom, i ostecenjima kore debla vocaka obradom... koliko ti je stabal zahvaceno ovim ako nije mnogo gledaj od odstrani nekako i obavezno dezinfikuj rezni alat vise puta tokom rada da se ne siri dalje...
Jesi li konsultovao nekog strucnjaka za to da pregleda, da nije mozda fitotoksicnost kruske-trovanje od nekog preparata, ako si je prskao nekim fungisidima ili insekticidima a da je voce bilo vlazno i mokro posle kise...
bane30 je napisao(la):"Parazit napada sve delove kruske: najpre cvetove i lisce, zatim letoraste i mlade plodove a nisu postedjeni ni deblje grane, deblo pa cak i kora. Simptomi su vrlo karakteristicni te se lako uocavaju.
U prolece, 2 do 3 nedelje nakon cvetanja cvetoci najpre postaju mrki a potom postaju crni i suse se. Obolelo i osuseno lisce ne otpada vec ostaje na granama. Slicno se ponasaju i oboleli letorasti. Prvo venu, dobijaju mrku a zatim crnu boju i izgledaju kao da su zahvaceni plamenom. Otuda i naziv plamenjaca. Parazit prelazi na debele grane i plodove. Mladi oboleli plodovi pocrne, smezuraju se i ne otpadaju sa grana."
Evica Mratinic
Matori samo pazi da nije to. Inace ja sam amater u svemu ovome ali kupio sam ovu knjigu i to sto sam ti otkucao su simptomi za Erwinia amylovora i ako je ne daj boze to vadi to i pali pod hitno, pozdrav!
bane30 je napisao(la):Ma nisam zaboravio nista rekoh ti da sam ja kompletni amater al licilo mi je kao opis iz knjige, inace super sto nije erwinia koliko sam shvatio od nje nema spasa. Ajd uzdravlje!
Post je spojen: [time]1272273987[/time]_________________________________________________
Inace napisao si da ti je lokacija Prnjavor, koji?
sajber seljak je napisao(la):bem ti krusku gora je od malog deteta. Imam 5000 kom u jednoj parceli i stalno strepim od kojekakvih bolestina, molim te izvestavaj nas sta se desava. Inace prvi put vidim to kod tebe