Proljecna sadnja jagoda

nenadcg

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Dec 2012
Poruka
12
Pozdrav forumasima,
vidim ima dosta tema, al posto moram da otvorim temu, da bih diskutovao na drugim temama ok..
iz podgorice sam i planiram da pocnem s uzgojem jagoda, i to nekih 2000 sadnica na otvorenom za pocetak, a ne ljeto moguc i plastenik-vertikalni uzgoj, iako su mnogi lose prosli..volim izazove:)

Koliko mi se cini, najveca razlika u proljecnjoj i ljetnoj sadnji je ta sto nasi proizvodjaci mogu ponuditi svoje sadnice, a na proljece moramo uvoziti..
meni kao laiku je suludo saditi jagode u jul-avgust-u jer su kod nas temperature po 43 stepena u hladu..gori nebo i zemlja..
ja sam kontaktirao 2 firme..mogu da navedem ako je dozvoljeno..jedni nude holandske drugi italijanske frigo sadnice..
Da li neko zna koliki je realan rod prve godine(ne reklamni) ako se zasadi u rano proljece, kad se ocekuju prvi prinosi i da li je to vrijeme kad je cijena jagode najniza?

- - - - - - - - - -

..inace klima je mediteranska 240 suncanih dana u god..prosle godine kad je bilo vise snijega nego ikad, prosjecna temperatura u februaru je bila cini mi se oko 3,5 stepena, ali zato je ljeti prije par godina u avgustu izmjereno 45,8 stepeni..
imate li neku preporuku? da li ovom podneblju bolje prija italijanska bliza po klimi ili holandska sadnica?

Nazad
Vrh