proizvodnja kala u plasteniku

L

lakan

Guest
kad je najbolje da se rasadjuju i gde i po kojim cenama moze da se nabavi sadni materijal toliko za pocetak proizvodjaci javljajtese sto bi mnoge sadasnje a pogotovo nove interesovalo pozdrav
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.400
Lokacija
Apatin
Ja znam da ljudi gaje kale u zastakljenoj tarasi. Koliko se sećam imaju oko 80 biljaka.

A što se tiče sadnog materijala, na tome se ne treba štedeti, ako se misle gajiti biljke za kasniju prodaju.
 

Quercus

Član
Učlanjen(a)
14 Jul 2009
Poruka
2.654
Lokacija
Beograd,banatska strana...
Rtv.rs:

[h=1]Цвећарство у Опову све популарније[/h]НОВИ САД - Последњих година у општини Опово све је више људи који се баве производњом саксијског и резаног цвеца. У Сефкерину 30 породица узгаја кале. Они су недавно основали удружење а у плану је и извоз. У Опову најдуже се производњом цвећа бави Зоран Рајн. Уочи осмог марта за све њих има пуно посла.


За више од две деценије, колико се Зоран Рајн бави узгајањем цвећа, успео је да изгради три пластеника у којима има око 30 хиљада луковица углавном лала и зумбула, а производи и мушкатле, петуније, бегоније...
"Када сам се вратио из Америке 1988. године донео сам прве луковице и тада сам почео са лалама и зумбулима, а касније и са саксијским програмом. Прилично је тежак посао. У пољопривреди постоје рударски послови и то су пчеларство и цвећарство. Има посла током целе године и потребно је да човек буде констатно ангажован", рекао је Рајн.

Највише трошкова има зими због грејања а дешава се и да је будан целе ноћи када су велики минуси јер стрепи да му труд не пропадне.
Ипак највећи улог је љубав а када се цвеће воли онда дође и зарада тврди Зоран који уочи осмог марта има највише посла јер за познате купце мора да обезбеди довољне количине цвећа.
"Осмомартовски програм је изузетно важан и онај ко га не ради од цвећара изгуби пуно јер му 8. март исплати будућу сезону, трошкове субстрата, семена, засада...", изјавио је Зоран.
У Опову сматрају да поред повртарства и цвећарство може значајно допринети развоју малих пољопривредних газдинстава. Производња резаног и саксијског цвећа је итекако исплатив посао ако се добро ради и због тога овде настоје да унапреде хортикултуру.
Општина Опово почетком године организовала је цвећарима пут у Холандију где хортикултура учествује са 40 одсто у укупној пољопривредној производњи. Поред корисних предавања упознали су се и са берзом на којој се за неколико сати прода око 20 милиона цветова.

 
Vrh