Problem - sušenje tuja

Jova_sm

Novajlija
Učlanjen(a)
3 Sep 2024
Poruka
3
Poštovane kolege,

Molim vas za savet i pomoć. Uz ogradu su posađene tuje, i u zadnje vreme se na većini njih suše grane u manjoj ili većoj meri. Đubrenje nije dalo nikakve rezultate. Do sada sam dobio dva objašnjenja, ili je problem što nemaju dovoljno vode (ne bih rekao da je to) ili je u pitanju neki pauk/crv. Vizuelno, nisam našao tragove štetnika.

Možete pogledati sliku, pa ako ste imali slična iskustva, ceniću vaš savet i preporuku kako ovo da zaustavim. Hvala vam puno.

Ово је од инсекта. Треба да прскаш инектицидима а треба и да уклониш све те осушене делове. Тј. треба чим почне нешто да се суши, нема ту опоравка. Али немој много да се надаш, ти ћеш редовно да прскаш (неколико пута годишње) и редовно ће делови да се суше. Док толико не проредиш гране да тује више ни не личе низашта. Јер се ваљда то увуче у грану и увек је корак испред тебе. Мени је тако било са тујама у дворишту, а прошлогодишња суша их је докрајичила.

У мом селу има велики број расадника украсних четинара и лишћара. Пре неку годину инспекција је била наложила вађење и паљење многих парцела због ове штеточине. Па се број засада смањио. А прошла година је била катастрофална због топлоте и суше, и мислим да је тујама одзвонило. Све више је површина по ловор вишњом за коју тврде да је издржљивија, и на болести и на температуру. Нешто су увезли и из Албаније што је као још боље.

Нажалост тако ти је. Баш сам се навикао на тује уз ограду које су биле као живи зид, зелено, приватност, заклон, а сад ћу морати све да вадим. Желео сам поново тује али сви ови расадничари овде ме одвраћају од тога.

Radio sam i ja nekih 30-ak tuja prošle godine.Od toliko posađenih 4kom.su se osušila do jeseni.Zamenio sam ih novim tujama ali sam nešto čitao da su bolji Lejlandski čempresi.Kažu da brže rastu i da nisu toliko osetljivi а mogu isto da se sade i šišaju da budu kao ograda.

Poštovane kolege,

Molim vas za savet i pomoć. Uz ogradu su posađene tuje, i u zadnje vreme se na većini njih suše grane u manjoj ili većoj meri. Đubrenje nije dalo nikakve rezultate. Do sada sam dobio dva objašnjenja, ili je problem što nemaju dovoljno vode (ne bih rekao da je to) ili je u pitanju neki pauk/crv. Vizuelno, nisam našao tragove štetnika.

Možete pogledati sliku, pa ako ste imali slična iskustva, ceniću vaš savet i preporuku kako ovo da zaustavim. Hvala vam puno.

Ista gamad koja napada jabuku, ulazi pod koru tamo gde buši jave se gljivice i biljka propada.Oštro oreži zahvaćene delove.Obavezno dezinfikuj makaze alkoholom i tretman protiv gljivica, vidi u apoteci šta preporučuju.Mada najbolje rešenje je vadjenje zaraženih stabala.

Ja planiram moje da vadim jer je postalo zahtevno, dva prskanja bakrom u poreleće i jesen i ako bude godina sa gradom onda dodatno prskanje, a klima joj sve manje odgovara.Obavezan tretman protiv gljivica u proleće i nikad nisi siguran.Kap po kap je postao obavezan kad se sadi u špalir.

Ista priča kao šimšir kod nas je pre par godina masakriran nekom žgadijom ni jedan nije opstao.Prskano svim i svačim i svi smo na kraju povadaili.I one stare žive ograde već godinama muče muku sa nekom žgadijom.

Najbolje bi bilo zalivati preko kap po kap. Da li je još rano početi prskati protiv bolesti i insekata?

Имате она дебља, чвршћа црева за кап по кап која се прикаче брзом спојком на обично црево. Ја сам то био купио.

Ista priča kao šimšir kod nas je pre par godina masakriran nekom žgadijom ni jedan nije opstao.Prskano svim i svačim i svi smo na kraju povadaili.

Ми смо успели да сачувамо наш у дворишту а стварно је био масакр код свих. И сада крене сваке године крене, али занимљиво да може обичним инсектицидом и стане. Мислим да сада имамо најстарији жбун, прабаба је ко зна када то посадила.

Nazad
Vrh