Pozdrav

Riba1990

Član
Učlanjen(a)
9 Nov 2013
Poruka
176
Nov sam u ovome ovo mi je prva godina bavljenja poljoprivredom. nadam se da cu sa vasom pomocu usavrsiti sve sto mi bude bilo potrebno.

Pozdrav

Pomoc

Izvinite na smetnji znam da sam pogresio pod-forum ali me zanima da li ovde ima neki pod-forum za savetovanje pocetnih poljoprivrednika?

Druže, svi smo mi početnici na neki način. Ceo forum je napravljen na tom principu da se međusobno savetujemo. Kakva god pomoć da ti je potrebna, nađeš temu o tome i pitaš. Malo pročešljaš teme, ako ne nađeš šta te zanima pitaš i čekaš odgovor. Eventualno ako imaš google- dedu, kao ja npr., onda ideš kod njega na savetovanje, pa onda ovde :osmeh:

ja sam totalni pocetnik... nemam dedu ostavio mi je zemljiste i masine... pa je sad doslo vreme da se vracamo na njive jer drugo nista ne pomaze. zanima me iskljucivo psenica i uljana repica i trazio sam po forumu ali nista nisam nasao za pocetnike citam poruke svi govore u siframa ''kj'' 3,5kg h nzn ni sta to znaci :D i zanima me kako najbolje moze da se zaradi ako uopste moze kao mali poljoprivrednik.

Prvo dobrodošao na forum, to sam zaboravio da kažem ::sramota::
Evo ovako, ja ne sejem ni jedno od ta dva, nažalost. Ali imaš ove teme što ću ti staviti, pa ih prvo pročitaj:
http://poljoinfo.com/showthread.php?6469-P%C5%A1enica-2012-2013 - ovo ti je prošla sezona
http://poljoinfo.com/showthread.php?9392-Pšenica-2013-2014 - ovo ti je nova sezona, ovo sad, tu ćeš pitati šta te zanima, neko će se sigurno javiti da ti pomogne
http://poljoinfo.com/showthread.php?9413-Uljana-repica-2013-2014 - a ovo ti je uljana repica, isto pročitaš, nema mnogo, i opet pitaš ono što ne znaš.

A da, k.j. nije šifra već skraćenica za katastarsko jutro, to jest 0,5755 ha (ha je oznaka za hektar). To ti je koliko ti je velika parcela, to moraš znati. Po tome znaš i koliko kilograma semena seješ po hektaru, hemiju i đubrivo koliko ćeš bacati, sve se po površini orijentišeš. U Vojvodini računamo više po k.j., nego po ha, zato tako i pišemo. Tebi savetujem da kad pišeš pišeš koliko hektara imaš, kad tražiš savet za đubrenje i zaštitu. To je to, odprilike. Bez brige, uhodaćeš se polako :ppozdrav:

e hvala ti prijatelju znam za hektare imam ih negde oko 5 ali mogu da uzmem koliko zelim jer kod mene u selu ne radi vise niko poljoprivredu svi prestali. jos jedno pitanje ako nije problem da mi kazes? kako se to sve posle prodaje jer ima neko da otkupljuje ili moras sam da trazis? kakvo je trziste jel ima kome da se proda ili ne? p.s ja sam iz Surdulice jugoistok srbije

Da,video sam odakle si. To za otkup moraš sa svojima iz sela da vidiš gde oni nose. Ovde imaš na svakom koraku otkupna mesta, zadruge... Ja nemam odakle da znam kako je kod tebe.
Moraš malo sa ostalim paorima iz svog mesta da posediš i popričaš, vidi s nekim domaćinom koji radi dobro, koji hoće da ti pomogne. Taj bi trebalo da zna i kakav je vaš teren, i da te posavetuje oko agrotehnike. Aj uzdravlje, i da uspeš u poslu!

Pozdrav i dobrodosao. Naucices dosta na ovom forumu i stecices nove prijatelje sigurno.... Ja sam isto bio pocetnik na forumu kao i svi ostali, pa sam se uhudao, polako ces i ti....

Nazad
Vrh