Pozdrav i tebi.
Daj napisi malo vise o sebi i sta radis. Nemoj skrtariti.
Pa kad već insistiraš.
Elem,
zovem se Bojan i živim u okolini Topole. Živeo i školovao se u Beogradu, leta provodio na selu, radio, mučio se i vratio na selo odakle je moj otac krenuo jer sam video da od grada leba nema. A i kad ga ima onda je mnogo skup.
Pre 10tak godina sam neozbiljno krenuo sa voćem, tj. sa 1ha šljive (još sam tad bio u Beogradu) da bih pre 4 godine posadio još jedan hektar šljive (prvi zasad ima čačansku rodnu i stenlej a novi zasad čačansku lepoticu u kombinaciji sa čačanskom ranom). Prošle godine sam uzeo 700 podloga Kolt za trešnju koju sam prošle godine nakalemio i koje su spremne za sadnju sad u oktobru. Odlučio sam se za lapins+burlat kombinaciju. Sadnice su utrapljene i odličnom stanju.
Imanje koje obrađujem je skromnih 14ha u komadu sa 6ha obradive zemlje od čega je 5ha na ravnom terenu dok sam za trešnju odabrao blagu padinu od 1ha na sunčanoj strani (ranije je tu bio vinograd i na toj parceli imam jednu trešnju neznanog porekla koja daje odličan rod). Takođe, sa druge strane padine (na osojnoj strani) imam 2ha pašnjaka koji bi možda mogao biti pogodan za voćku koja bi bar 10-tak dana kasnije stizala nego što bi trebalo.
Izgledi za navodnjavanje su obećavajući jer već imam površinsku vodu (na metar ispod zemlje se nalazi izvor) koja daje malih 200L na sat, mada se potajno nadam da bi mala investicija u taj izvor možda mogla da mi donese dovoljno vode da se napravi solidna kaptaža za voće koje imam i koje planiram da imam.
Takođe, posedujem još jednu parcelu od 5ha koja nije u sklopu kuće ali ona već ima izlaz na reku koja sad u ovim sušnim danima ima odličan dotok, i to u dužini od 100tinjak metara. Problem je kod te parcele što 1.5ha oplivava voda svake treće godine, dok je ostalih 3.5ha na veoma blagoj padini i na zemlji veoma dobrog kvaliteta ako govorimo o zemlji u topolskom kraju (inače, zemlja se tu vodi kao prva klasa iako to sigurno nije).
Kao što se vidi, voleo bih da svaku slobodnu stopu uposlim sa nekom voćkom ali kako više razmišljam šta da sadim tako manje znam kojim putem da idem. To je naravno jedan od razloga zašto sam i došao na ovaj forum.
Jel sad dosta?
Vidiš da nisam škrt