pozdrav iz grada:)

gradskodete

Novajlija
Učlanjen(a)
20 Mar 2017
Poruka
4
Zdravo svima ljudi,
Mozda mi je username glup, ali je tacan:osmeh:. Naime, nemam nikakve veze sa poljoprivredom, iz Beograda sam i bavim se programiranjem. Svidja mi se ideja da se bavim ratarstvom, ali verujem da nisam ni blizu, pa sam dosao ovde po koju lepu rec i savet. Takodje bih da koketiram sa IoT-om u poljoprivredi, to mi je ipak blize malo:)

Naime, nisam tajkun, ali sam skupio nesto para (~10.000e). Sve pare su, hvala bogu, legalno i radno zaradjene. Umesto da kao svi normalni ljudi kupujem stan, ja bih kupio njivu. Sad, svestan sam da za ove pare ne moze da to bude nesto ogromno, ali to je OK, nisam neskroman. Procitao sam bukvalno SVE sa ovog foruma za cenu zemlje (bogami, ima dosta strana:) i tu pokupio dosta caka. Posle toga sam svestan da ja, kao "gradsko dete" nemam sta da radim na njivi (a i prosto nemam vremena i za posao i za zemlju), ali sam mislio da u sve to udjem na "mala" vrata - kupovinom zemlje. Sad, jasno mi je sta 50% forumasa moze da misli o meni, ali sta da radim - pokusavam da budem iskren, tako je kako je. Ideja mi je da "diverzifikujem" svoj kapital kupovinom zemlje - ne zanima me da budem u profitu, ne zanima me cak ni ako sam u malom gubitku, ali bih optimizovao da mi kupljena zemlja ne oduzima mnogo vremena (bar u pocetku). Kasnije mogu da razmisljam o "igranju" na njivi (mozda ja nesto da probam da radim, mozda da se igram sa IoT-om na njoj, ako mi zakupac dozvoli:haha:)...

Evo mog plana, vi mi recite gde gresim - posto sam iz Beograda, tipujem da kupim lanac-dva u Vojvodini, ne znam tacno gde, ali npr. recimo Banat, i to severno do Zrenjanina, max Beceja. Razumem da cu tesko naci zemlju u oglasima, zato bih uradio ono sto neko rece na forumu - odes na pijacni dan u lokalnu kafanu i ugovaras. Koliko sam razumeo, sad i nije period za kupovinu (bolje je jesen-zima?), ali probao bih svejedno. Druga opcija mi je preko foruma ovde (ali ne bih dalje o tome, da ne upadnem u "male oglase"). Najvise bih voleo zapravo kad bih imao nekog pouzdanog ko bi mi mogao naci zemlju, garantovati za nju (npr. da je on obradjuje), a ja da se oduzim sa manjom arendom neko vreme, ali nisam siguran da "to tako radi", tj. da ne pricam gluposti:)

Eto, ne znam da li je ovo za predtsavljanje ili zasluzuje novu temu (koju ne mogu da otvorim jos:osmeh:), ali to je to. Ako moze savet, ja bih bio zahvalan. Ne ljutim se ni na komentare tipa "sta ce ti to", "svi nam kupuju zemlju" i sl.

Poslednja izmena:
Kolega, pre sve dobro došao i ne zameri sledeće:

sa tim kapitalom se beži iz zemlje da svojoj porodici - deci obezbediš miran i pravedan život a ne kupuju se ledine (pa makar i prvoklasna srpska zemlja) na 200km od mesta stanovanja. - ali ako je kupiš - imaš zemlju - ledinu i srećan si.

Stalno će te kopkati da odeš do te njive pa ćeš ako ideš sam a oženjen si da budeš sumnjiv. Ako povedeš suprugu i decu svaki put ćeš morati na ručak pa drndaš kola po putevima... - ali imaš zemlju - ledinu i srećan si, i tvoja prodica, srećan je i vlasnik restorana i automehaničar...

Dok odlučiš da sam nešto uradiš izdavaćeš zemlju. Upoznaš nekog poštenog seljaka koji ti složi priču i ti njemu spustiš arendu a on seje repu svake ili svake druge godine... - ali imaš zemlju - ledinu i srećan si, i tvoja porodica, srećan je i vlasnik restorana i automehaničar i seljak i šećerana...

Onda da nebi stalno jurio tamo ovamo do njive i nazad rešiš da kupiš neku kućicu u tom mestu. I kupiš nešto oronulo al dobro... - ali imaš zemlju - ledinu i srećan si, i tvoja porodica, srećan je i vlasnik restorana i automehaničar i seljak i šećerana... imaš još jednu kuću i srećan je prodavac kuće i svi lokalni majstori, električar, vodoinstalter, zidar...

Kad već imaš kuću što nebi radio sam njivu. Ledina iscrpljena i zakorovljena pa rešiš da uradiš analizu i kupiš stajnjak. - ali imaš zemlju - ledinu i srećan si, i tvoja porodica, srećan je i vlasnik restorana i automehaničar i seljak (sada ti ore i drljači i seje i obrađuje) i šećerana ili država ili neki poljo-tajkun, imaš još jednu kuću i srećan je prodavac kuće i svi lokalni majstori, električar, vodoinstalter, zidar...

Kad nisi stalno tamo - tvoje je i svačije. Platićeš da ti čuvaju i da obilaze? - ali imaš zemlju - ledinu i srećan si, i tvoja porodica, srećan je i vlasnik restorana i automehaničar nije (kupio si novi auto u međuvremenu na kredit) i seljak (sada ti ore i drljači i seje i obrađuje) i šećerana ili država ili neki poljo-tajkun kojima prodaješ letinu, imaš još jednu kuću i srećan je prodavac kuće (on je podigao kredit za stan u NS-u) i svi lokalni majstori, električar, vodoinstalter, zidar (stalno se nešto kvari) i čuvar kuće koji obilazi povremeno i onaj lokalni koji pomalo kraducka kad čuvar nije tu...

Vidiš da nema leba u ratarstvu pa prelaziš na voćarstvo. Vidiš da se neki lokalci razbijaju a i Mišković plevi parice. Podižeš voćnjak u fulu jer kako bi drugačije.
ali imaš zemlju - ledinu i srećan si, i tvoja porodica, srećan je i vlasnik restorana (povremeno svratite ko će sad da kuva), automehaničar nije (kupio si novi auto u međuvremenu) i seljak (sada ti ore i drljači i seje i obrađuje za voćnjak), imaš još jednu kuću i srećan je prodavac kuće (on je podigao kredit za stan u NS-u) i svi lokalni majstori, električar, vodoinstalter, zidar (stalno se nešto kvari) i čuvar kuće koji obilazi povremeno i onaj lokalni koji pomalo kraducka kad čuvar nije tu...
seljaci koji ti prodaju - deru za stajnjak, profesor sa fakulteta koji ti vodi voćnjak, zaštitar po njegovoj preporuci, rasadničar po njegovoj preporuci, firma koja postavlja navodnjavanje, pa firma za protivgradnu mrežu i firma za anti frost sistem... sve profesorovi drugari. Firme koje prodaju hemiju i veštačko đubrivo...

.. najvažnije je da širiš ljubav i sreću - sve je više srećnih ljudi oko tebe... ti se razbijaš od prodaje tona i tona prvoklasnih jabuka po 25-40 dinara po kilu, kako koje godine i kako se rujama digne patka...

....mogu da pišem i dalje ali mislim da kao pametan i obrazovan čovek nećeš sebi dozvoliti ni da kupiš zemlju...
Teško u Srbiji opstaje mala proizvodnja osim ako nisi udilovan sa politikom i velikim tajkunima....

Da u IT-u radiš možeš iz bilo koje zemlje... izaberi neku koja će dati bolju perspektivu tvojoj deci...

Napravi IT firmu, uposli klince da kuckaju i zaradi više....

Bolje i kupiti stan u bgd-u pa makar i na vodi jer ćeš uvek imati mesečno 200 evra. I deca će ti naslediti nešto i voleti te posle smrti a neće te proklinjati zbog tamo neke ledine.

Ili kupi stan na Zlatiboru pa ga izdaji ili kuću u nekoj banji... napraviš web prezentaciju i izdaješ apartmane....

Generalno pametan čovek nema šta da traži ovde.... ovde su (smo) svi zaglavljeni i zaglibljeni.... neki što nisu za bolje, neki što ne umeju bolje, neki što sami sebe glibe...

na tebi je da izabereš kategoriju... ja sam svoju izabrao odavno....

P.S. Lako ćeš se vratiti kad budeš u penziji pa možeš da napraviš mali organski voćnjak da možeš zdravo da proživiš poslednje dane...

drugarski pozdrav vuxsd

@VuxSD, svaka cast brate! Znaci ovo treba negde na naslovnu stranu novina ili za dnevnik...

Koliko god da je bilo smesno, istina je ziva!

Bolji post (a duzi) nisam procitao odavno...

Ziv bio! :)

@VuxSD, alal vera majstore. Nadam se da ce Gradskodete primiti ovu lekciju k znanju.

Ja mislim da ovo treba pinovati kao prvi post i pre bilo kakvog otvaranja foruma, svi novi prvo ovo da procitaju sto je kolega VuxSD napisao :D

Pozdrav i dobro došao na poljoinfo forum. Ovo za kupovinu zemlje nije loše, ali gledaj da ti nije predaleko.

Što se tiče odlaska iz zemlje, mislim da ljudi koji rade nešto oko informacionih tehnologija zarađuju dovoljno da nemaju potrebu odlaziti u inostranstvo. Ovo što preporučuju odlazak iz zemlje uglavnom ostaju da žive u Srbiji.

Pozdrav i dobro došao na poljoinfo forum. Ovo za kupovinu zemlje nije loše, ali gledaj da ti nije predaleko.

Što se tiče odlaska iz zemlje, mislim da ljudi koji rade nešto oko informacionih tehnologija zarađuju dovoljno da nemaju potrebu odlaziti u inostranstvo. Ovo što preporučuju odlazak iz zemlje uglavnom ostaju da žive u Srbiji.

Kolega, otisao bih ja sutra da imam gde :D hehehe Pusti snovi samo mogu k'o zavezana kera da lajem da odlazim kad nemam gde ;) (a kao sto rekoh bih...)

Dobro došao "gradskodete" :ppozdrav: Što si tražio dobio si,boljeg odgovora nećeš dobiti sigurno.Nemam šta da dodam,na post kolege VuxSD-a,sem da mu je onaj refren malo nepotreban :haha: ali dobro to je njegov stil.E sad,ako hoćeš da propadneš,izvoli pozdrav :osmeh::ideja:

Hvala svima na odgovorima! Drago mi je da je tema dovoljno popularna da moze Vux-ov odgovor da se pinuje:osmeh: To znaci da nisam ni prvi ni poslednji sa istim pitanjem. Sa druge strane, malo sam se smorio sa negativnoscu odgovora. Ne kazem da to nije tako, ne znam, ali bas je tuzno ako je to stvarno tako. Po ovome sto pricate, ispada da zemlju poseduje samo ko mora i ko ne moze drugacije i da svi propadaju? Nije mi jasno, svi ti silni tajkuni (strani, domaci globalni i domaci lokalni) koji kupuju tu zemlju su budale? Svi ti silni seljaci (pa i vi ovde) koji poseduju zemlju bi onda trebalo sve to da prodaju i da kupuju stanove za iznajmljivanje na Limanu ili apartmane na Kopaoniku? Izvinjavam se, ali ne zelim to da prihvatim u svojoj glavi (iako je mozda tacno!)

U cilju konstruktivnog nastavka diskusije (bice verovatno zanimljivo i ostalima koji dodju posle da citaju ovo), hajde da pretpostavimo da sam OK sa cinjenicom da eventualno izgubim 10.000e (da kazemo eto da mogu da ih bacim), da sam OK da cinim sve srecnim - od porodice do cuvara kuce, da ne zelim da zaradjujem, nego da diverzifikujem kapital, i da sam sve ovo procitao i kliknuo i prihvatio "terms & conditions" od Vux-a i ostalih i spreman sam na rizik/pakao. Koje jos savete mozete da nabacate, evo sta sam do sad cuo (a i sa prethodnih tema):
  • Trudi se da ti njiva ne bude predaleko
  • Ne moras da ides mnogo cesto na njivu, nema potrebe (ili se ozeni nekom koja ti veruje:)
  • Pazi na "postene" seljake (da ne sade repu na tvojoj njivi)
  • Kad znas katastar parcele, uvek mozes otici na ovaj link i proveriti odnose i red njive
  • Njive se najvise kupuju/prodaju u jesen i zimu.
  • Najviše ima smisla kupovati zemlji blizu asfalta
  • Dobre njive ne zavrsavaju na oglasima - najbolje je otici kad je pijacni dan u lokalnu kafanu i raspitati se tamo
  • Ako nadjete neke njive da nudi banka, ne licitirajte odmah, nego sacekajte (ne znam detalje, mozda neko zna bolje da objasni)
  • I naravno, obavezno procitajte teme cena zemlje i arenda-pravila, obicaji!

Ako sam nesto propustio, recite!

Evo nekih pitanja potencijalnih, da pomognem onima koji zele da meni pomognu:osmeh::
  • Gde je od Beograda najblize za kupovinu? Gde se fokusirati za kupovinu - Vojvodina, Sumadija...Srem/Banat?
  • Da li da se fokusiram na zemlju I, II...reda? Sta ima najvise smisla?
  • Sta paziti kad se kupuje zemlja (npr. kako da znam da je plavila)
  • Idealno bi bilo da je zemlja vec u zakupu i da taj neko zeli da nastavlja da je radi, posto mi je tako najmanje problema/posla. Jel tu ima neka fora/taktika ili prosto pitati prodavca/naci se sa tim ko zakupljuje?
  • Ako se ide na njivu, da se baci pogled - kad treba ici i zasto. Sta treba gledati kad se ode?

Hvala jos jednom na svim odgovorima, ajmo samo jako i konstruktivno:)

Poslednja izmena:
Pa zavisi, za mesto kupovine ratarstvo, povrtarstvo, vinogradarstvo ili voćarstvo. Najviše ima smisla kupovati zemlji blizu asfalta, sad za klasu neznam.

Kolega, evo još jedan današnji update... Odeš lepo na njivu i prošetaš po vrzini da vidiš kako da to središ jer je to pošteni i dobri komšija zapustio (otišao preko) ali ostavio ti lep poklon. Nekoliko dasaka sa ekserima naravno zarđalim da mu ne prolaze traktorima dok nije tu. Nabodeš se lepo na ekser i naravno pravac hitna pomoć. Tamo te ne prime jer ne daju inekcije već samo prosleđuju u urgentni. Nisi znači hitan slučaj već hajde u ambulantu na previjanje. Tamo ti lepo ne daju recepte dok ne platiš 100 dinara iako plaćaš zdravstveno 20 godina bez dana bolovanja. A posavetuju te prvo da možeš da dođeš i sutra i prekosutra jer imaš vremena...

Zato prijatelju... da bi bio zemljoradnik moraš da živiš na selu. Da odrasteš sa tim komšijama i da im znaš narav i na koga možeš da računaš kad je neprilika. Da mu znaš i oca i majku i kako mu je nadimak familije i kako neguje stoku i vaspitava džukca.... Da mu znaš 'dijagnozu'.
Da imaš nekoliko generacija u gazdinstvu i da možeš da svaštariš i da sadiš i voće i povrće i ratarstvo jer negde ćeš biti u tolikom plusu da ćeš nadoknaditi sve ostale minuse. Al samo kad se pogodi godina i propadne uvoz iz Albanije, Makedonije....

Da osetiš tu muku i znoj te tvoje zemlje koju je tvoj otac nasledio od tvog dede i koja je popila litre i litre porodičnog znoja toliko da joj prepoznaš miris i pored gasova iz traktora kad joj se zaraduješ iza krivine vozeći kroz atarske kratere. Da je osetiš i kada ti ceo dan poskakuju bubrezi i utroba jer ne silaziš sa traktora jer oreš i tuđe i tvoje i što oćeš i što nećeš samo da se ne zaparloži, da ti se ne smeju komšije, da ne obaraš pogled kad prođeš pored svog dede, starine koji je terao volove i te iste njive orao. Iako znaš da je džabe to što radiš. Da radiš nekom tajkunu šverceru u korist koji je zaradio na trange frange i osilio se pa samo on otkupljuje kukuruz i krade te na tvoje oči i za količinu i za vlagu. A moraš da mu predaš jer ide zima, deca trebaju preobuku, idu slave, zavetine...

Ja sam svoju muku nasledio... Ali nisam nastavio... posadio sam drveće da imam ladovinu kad odem u penziju ako je ikada doživim....

Još jednom te savetujem... mlad i pametan nema šta da traži ovde....

Ovde svoju decu gurati da žive a da budu robovi onih koji su zaradili na belo ili crno ili žuto ili na političke i državne prevare je suludo. Svoju pripremam da im vidim leđa jer su pametna toliko da im je mali svet a ne ova naša kora od banane država ... jer bolje biti rob u inostranstvu a živeti taj neki virtuelni život nego isti preživljavati ovde. Tamo robovi barem dobiju bolji smeštaj i bolju hranu a mogu priuštiti i neku nedelju letovanja...

ne zameri... kolega... drugarski pozdrav

Poslednja izmena:
Hvala novii, dodao sam tvoj savet u prethodnu poruku (skupljam, pa mozda ispadne neki smislen spisak). U pitanju je ratarstvo, posto mi nekako to ima najvise smisla, ako optimizujem da ne trosim mnogo vremena (ako gresim, ispravi me, ali za ostalo sto si nabrojao, treba verovatno da ti i kuca bude blizu, da ti to sve bude na oku, pa onda to suzava broj ljudi koji bi to obradjivali? opet, mozda lupam, ispravi me ako gresim). Dakle, ako je ratarstvo, sta tad ima "najvise smisla"?

Vux, ne zameram, sto bih zamerao, lepo pises (vidi se da imas talenta!), ali ne pomazes u davanju novih korisnih informacija. Razumeo sam da ti savetujes da kupovina zemlje nije ni za koga, ali ne pomaze ako sam vec toliko tvrdoglav:osmeh: (dok se ne ubodem na ekser i ja:osmeh:)

@VuXSD, Brate, da imam milion evra viska odmah bih ti dao! Zasluzujes svaki dinar, jbes mi sve :))) Vidim da te je neka muka mukom namucila, ali znaj da na kraju svakog kraja postoji kraj...

Docekaces ti tu penziju i docekati da odes zasluzeno pod taj tvoj debeli 'lad ;)

Stvar je da imaš pravac prema Avali i Kosmaju koji nisu baš toliko ratarski. A u voćarstvu isto imaš vrste koje se gaje na jednoj parceli samo par godina (recimo jagoda ide na parcelu maksimalno 4 godine).

Ratarstvo podrazumeva plodored, tako da je nezgodno ako daš nekom i on odradi pribncip -- repa, soja,repa soja,repa i nakon toga ti javi da odustaje od arende.

I na kraju znaš i sam da koliko god saveta dobio i preporuka, uvek postoji velika verovatnoća da se zajebeš prilikom prve kupovine.

Sto rasperate covjeka...ne kaze on da ce se pretjerano baviti ratarstvom...koliko sam skuzio da bi mu to vise sluzilo kao neka promjena uobicajenog ritma...mozda bi tu nekad i vikendicu napravio pa malo povrca,malo voca...Biraj drug ocjeditu,suncanu i svakako sa rijesenim prilazom parcelu

Ajd' opet ja :)

Ja sam u Surcinu... Ovde ti je zemlja sasvim ok, po ovim okolnim mestima Jakovo-Boljevci-Progar imas dosta placeva uz samu reku Savu i to ti mozda moze biti isto ok... Danas-sutra ako ces stvarno i vikendicu i plac, a nisi daleko od grada... Surcin ti je udaljen svega 10km od Novog Beograda, Jakovo 20ak, itd... Pri tome, sva infrastruktura ti je ok, verovatno imas i struju blizu, a sto se tice vode, dosta domacinstava tamo ima bunare, jer zbog blizine reke Save voda je vec na par metara dubine, sasvim zadovoljavajuceg kvaliteta za navodnjavanje...

Cini mi se da je kolega VuxSD isto iz sveta informatike, i ja sam tako da nisi sam :) A nisi ni jedini koji je "nov" u ovom nekom svetu...

Ja sam jesenas posadio malinu, zemljiste sam spremao skoro godinu dana za to, ali za razliku od tebe ja imam nesto svog :) Ali imao-nemao svoje, imas sasvim dovoljno vremena do jeseni da vidis, razmislis dobro, konsultujes se sa ljudima i odlucis sta ti je najbolje ciniti...

Meni su ovde neke kolege jako pomogle oko nekih stvari i generalno ceo forum je koncipiran zarad toga da se razmenjuju misljenja i da se pomogne upravo nama koji smo novi u tome, a kasnije mi koji steknemo neko iskustvo prenesmo drugima, itd...

Mogao bih i ja kao VuxSD da pricam ovde o gomili kojekakvih problema sa kojim sam se susretao tokom godina, ali znas kako... Na kraju svega, ostane ti samo ono najlepse u secanju...

Docices na tvoju idealnu parcelu, kupiti je, zasadtiti, sagraditi, slikati sve i dokumentovati i onda u nekom momentu kada prodje dosta godina, vratiti se unazad, setiti se svega i videti kako nije sve bilo uzalud... I sa osmehom na licu se setiti svega sto te je pratilo... Pa cak i onog loseg...

Iz iskustva ti pisem sad ovo...

Praviti nesto na kompjuteru je jedno... Vidljivo je, ali nije opipljivo! Ali stvoriti nesto u prirodi, gledati ga kako raste i posle to moci da uzmes u ruku, probas i uzivas u onome sto si TI stvorio je neprocenljivo!

Necu da pisem roman vise i da zracim ljude :)

Srecno i svakako ako nesto treba tu smo ti na raspolaganju... Ako ti nesto licno budem trebao pisi na PP :)

Ajd' opet ja :)

Ja sam u Surcinu... Ovde ti je zemlja sasvim ok, po ovim okolnim mestima Jakovo-Boljevci-Progar imas dosta placeva uz samu reku Savu i to ti mozda moze biti isto ok... Danas-sutra ako ces stvarno i vikendicu i plac, a nisi daleko od grada... Surcin ti je udaljen svega 10km od Novog Beograda, Jakovo 20ak, itd... Pri tome, sva infrastruktura ti je ok, verovatno imas i struju blizu, a sto se tice vode, dosta domacinstava tamo ima bunare, jer zbog blizine reke Save voda je vec na par metara dubine, sasvim zadovoljavajuceg kvaliteta za navodnjavanje...

Cini mi se da je kolega VuxSD isto iz sveta informatike, i ja sam tako da nisi sam :) A nisi ni jedini koji je "nov" u ovom nekom svetu...

Ja sam jesenas posadio malinu, zemljiste sam spremao skoro godinu dana za to, ali za razliku od tebe ja imam nesto svog :) Ali imao-nemao svoje, imas sasvim dovoljno vremena do jeseni da vidis, razmislis dobro, konsultujes se sa ljudima i odlucis sta ti je najbolje ciniti...

Meni su ovde neke kolege jako pomogle oko nekih stvari i generalno ceo forum je koncipiran zarad toga da se razmenjuju misljenja i da se pomogne upravo nama koji smo novi u tome, a kasnije mi koji steknemo neko iskustvo prenesmo drugima, itd...

Mogao bih i ja kao VuxSD da pricam ovde o gomili kojekakvih problema sa kojim sam se susretao tokom godina, ali znas kako... Na kraju svega, ostane ti samo ono najlepse u secanju...

Docices na tvoju idealnu parcelu, kupiti je, zasadtiti, sagraditi, slikati sve i dokumentovati i onda u nekom momentu kada prodje dosta godina, vratiti se unazad, setiti se svega i videti kako nije sve bilo uzalud... I sa osmehom na licu se setiti svega sto te je pratilo... Pa cak i onog loseg...

Iz iskustva ti pisem sad ovo...

Praviti nesto na kompjuteru je jedno... Vidljivo je, ali nije opipljivo! Ali stvoriti nesto u prirodi, gledati ga kako raste i posle to moci da uzmes u ruku, probas i uzivas u onome sto si TI stvorio je neprocenljivo!

Necu da pisem roman vise i da zracim ljude :)

Srecno i svakako ako nesto treba tu smo ti na raspolaganju... Ako ti nesto licno budem trebao pisi na PP :)
Realno i iskreno napisano. Tacno je da ce pored tvog rada ziveti i zidar i automehanicar, nadnicar i kojekakve zanatlije, ali tako i treba da bude, da tvoj biznis bude pokretacka snaga i ovim ostalim. I to je zdravo za celo drustvo samo da to shvate i ove glavonje iz vrha.

Poljoprivreda brate ti je gora od karata,kladionice i droga zajedno. Ni ne znas da si se navukao,onog trenutka kada to shvatiš prošao je voz odavno. VERUJ MI.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Nazad
Vrh