Pocetnik u poljoprivredi u potrazi za informacijama o malini sorte Polana

Ratarko Malinovski

Novajlija
Učlanjen(a)
13 Jan 2017
Poruka
4
Pozdrav svima .

Zovem se Milos. Rodjen i odrastao u Sapcu, poceo sam da se bavim poljoprivredom tek ove godine na zalost *(zasadjeno 45 ari oko 4000 sadnica Polane) . Hteo sam da krenem pre 3 godine ali nisam imao mogucnosti - ubijao me rad sa ljudima u mozak i hteo da se sklonim i to da smanjim na minimum, ali kako poceti ,gde tacno posaditi , koju voce , od koga savete pokupiti to nisam imao blage veze .Vagao sam izmedju maline i jagode zato sto najbrze izplacuju ulozen novac+trud , postoji plasman itd to i mala beba zna da se ne lazemo .
I tako sam uspeo ove godine da nabavim sadnice da se dogovorim za parcelu itd ,Gledao sam duze vreme kako da udjem u posao a da postoji sansa da ga podignem na veci nivo.Ranije saam citao satima o malini , jagodi, borovnici, cak i lesnik sam razmatrao da ne kazem prostudirao .Dosta sam citao i na poljoinfo . Ne kazem da sam sada mnogo odskocio da me neko pogresno shvati .Bas zato sam i dosao da vidim da potrazim savete od ljudi koji malinu vec gaje .Posebno sortu Polanu i polku ,smatram da su u manjini i maloj prednosti - a planiram da prosirim zasad na jesen ako me krene videcemo
:osmeh:

Pozdrav Miloše i dobro došao na poljoinfo forum. O malini ima dosta, ako šta nenađeš ti pitaj. :ppozdrav:

Dobro došao na forum.Što ti se tiče polane evo par detalja od mene: dolazi ti na pun rod druge godine i nezgodna je za branje jer je moraš jednom rukom držati a drugom brati. Zbog veličine liski zna da sakriva plodove pa se moraš više puta povracati niz red jer ostaje neobrano. Voli vodu i to svaki dan.Neki udaraju kolje i zapinju kojekakve kanape jer pada stabljika kad poraste na dva metra...Što se tiče prskanja samo protiv truleži plodova i to je sve...Što se tiče tog tvog proširivanja površine kako ti to misliš brati obzirom da prosečan berac jedva nabere 25-30 kila dnevno?

Послато са GT-I9515 уз помоћ Тапатока

vidanje Znaci da je najbolje ipak placati berace po ubranom kilogramu ? Sto se tice prosirivanja izmesao bih , ne bih sve Polanu - malo Polka malo Vilamet . A sto se tice branja planiram (posto sam video da ljudi gaje na 4-5 cak i 7ha na brdu 45c) da prosirim bar na 3-4ha i nesto bih stavio na 4 metra razmaka pa kombajnom obrao sto moze .Ima da se iznajmi a ima i da se kupi povoljno kod nas (valjda), ako se na njega gleda kao ulog na duze staze . Sto se tice beraca imam kontakt od osobe koja je zaduzena/placena da obezbedi prevoz i berace . Znam da ce mi sad na leto trebati 4-7 beraca .Ono sto ne znam tacno to je finansijski trosak u prvoj godini ,odnosno da li zna neko koliko sta kosta - odrzavanje preparatima (djubrivo +prskanje) za recimo 1 hektar Polane razmaka 3m oko 8 do 8.5 hijada sadnica ; ako je neko radio i zapisivao na papir ,a ja sam ubedjen da iole ozbilljan malinar zna tacno u dinar koliko ga sta kosta - ko je lud da radi u minusu je li ? Pitam ovako glupo pitanje iz razloga sto sam pocetnik a niko zivi nece da kaze koliko ga kosta od starta do prve zime posle branja ,a mozda mi je i promaklo ovde na forumu .

- - - - - - - - - -

ono sto me malo plasi a to je da smo sve sadnice zasadili u decembru 2016 a po preporuci nista nismo prskali zemlju ,ni sadnice potapali u rastvore itd. Sistem sadnje ko pre 200 godina ali sadnice su bas ekstra kvaliteta /Evo ako bog da prezivece ovu surovu zimu a bilo je -22 c

Bio sam resetovao telefon pa jedva nadjo temu ... U zavisnosti od toga u kakvoj si situaciji sa radnom snagom i sa mehanizacijom
i povrsinom namecu se i razliciti troskovi oko malinjaka.
Ja eto uzmimo moj primer imam oko pola hektara vilameta i polane i nemam troskova oko branja
i obradjivanja malinjaka do branja jer radimo to porodicno i mozemo da razvucemo radove
kroz vreme a u vreme spica maline se pomognemo sa komsijama i rodbinom.
Sto se tice troskova koje moramo da platimo ogleda se u sledecem...
troskovi za vestacko djubrivo,troskovi za preparate za zastitu malinjaka,
kanap za vezivanje i podvezivanje maline,kupovali smo kroz vreme imt 539 sa prskalicom,
motokultivaotr sa frezom,trimer,a ove jeseni smo kupili tomicu za medjurednu obradu i
prskanje maline a napravili smo bazen od 5 vagona vode i sistem za zalivanje kap po kap pa kad to stavis na papir...
Ako budes planirao da prosirujes malinu moja bi ti preporuka da ides sa vilametom jer je i kvalitetnija malina i laksa je za branje ...
Sto se tice placanja ima covek kod mene koji ima dvadesetak beraca i probao je razne vrste placanja ...od dnevnicom pa po ucinku pa po kilogramu...
mozes da ih placas npr 50 dinara po kilogramu ali da ih uslovljvas da beru kako treba jer u suprotnom obaras cenu na 25 dinara...vilamet sadis na 25 cm
medjuredni razmak ti je u zavisnosti sa cim ces da je obradjujes a polana ti se sadi na pola metra... ako imas mogucnost stavljanja stajsko djubriva za malinu...pri sadnji zapnes kanap i pospes brasno da ti se ne gubi pravac i nebi krivili redovi jer kanap se pomera na duzinu....
zdrav list maline ti je mrko zelene boje i ispresavijan kao harmonika...

Послато са GT-I9515 уз помоћ Тапатока

Hvala na odgovoru ...Pitao bih ja tebe mnogo toga sad ali nesto cu izgleda morati iz iskustva da skontam... Mislim da je Vilamet dobar savet samo ja nisam imao mogucnost da je posadim onako kako treba redom sve i kanap i kolac i mreza itd. a drukcije ne bih . KOja sorta je po tebi vise zahvalna ako mogu da znam i zasto )(kad se oduzme ulog do prve ozbbiljne berbe) ,zato sto mi nikako ne ide u glavu jedni govore radja 20 tona vilamet ,a jedni govore polana i polka radjaju vise /manje itd kako tolika razlika da bude nije mi jasno ?

Ovaj deo foruma je ya predstavljanje, ima do gde se konkretnije pi[e o malinama.

Nazad
Vrh