pesut

pešut

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2012
Poruka
1.216
Pozdrav

Ja sam Mirko Pešut iz Prokuplja "rekreativno" se bavim poljoprivredom obradjujem dedino imanje u selu + uzimam još par njiva ovde ima parloga koliko volis niko nista ne radi.radi se ratarstvo i voćarstvo.klasika psenica kukuruz marela sljiva+ bajča za sopstvene potrebe.
imam 27 g, porastao sam na selu oduvek sam na njivi a samostalno zemlju obradjujem zadnje 2 godine,i to nekih 10 ha ipak imam i sluzbu pa ne stignem vise jer uglavnom sve sam radim
pratim forum vec vise od godinu dana ali sam se tek sad registrovao.dosta toga sam naucio na forumu iz iskustva drugih a imam dosta iskustva sa raznim glupostima pa mozda i ja nekome pomognem. za sada sam sa foruma pohvatao:

-NPK obavezno pre oranja
-oranje na pravu dubinu a ne ugarenje na brzinu
-tehnike oranja otvaranje brazde naoravanje stelovanja...
-tanjiraca izbacena iz spremanja zemljista za setvu(kupljen spremac)
-sve zetvene ostatke zaoravam prethodno ih razbacam i zatanjiram
-zatvaranje brazde
-povecao sam gustinu setve kukuruza na prihvatljivih 25-27 cm max(još uvek me gledaju bledo i smeskaju se,kazu nema sanse iako su moji kukuruzi bolji za sada)
-prskanje herbicidima i spartanje (to ovde ne ide zajedno)
-zaperke na kukuruzu ne diram
-prskanje psenice fungicidima i insekticidima
-tragovi mi se poznaju u pšenici od ovoga gore(opet mi se smeju kazu nisam baš u vinklu)
-polako usvajam tehnike rezanja voća to mi bas nije islo ali sve sam bolji(za neki dan krećem zelenu rezidbu i uvrtanje mladara na sljivama)

i još mnogo sitnica i finesa koje sam pokupio i izmenio nemogu se ni setiti.planiram izradu jedne rotacione kose one sa dif od lade i šipke za redno prskanje herbicidom u voću.prosle godine sam pravio valjak,rasturac otkosa i neki tresac za voće koji mi i nije nesto uspeo.ali ove godine sam ga sredio malo.
imam dosta slika pa neznam da li da ih kačim u temama ili ovde da budu pregledne sve?

Marko dobro nam dosao! Imas lepe smernice u poljo proizvodnji! Dobro je procitati da se unapredjuje poljoprivreda!

pa to sam nesto pokupio ovde i to iskustvo drugih mi je skratilo vreme lutanja i isprobavanja.za sada se sve pokazalo kako treba cini mi se da nigde nisam pogresio još uvek.
zaboravio sam da kazem da sve sto posejem SVE se valja.poceo sam da valjam i voćnjake mnogo mi je lakse za prskanje i obradu.
mogu reći da imam kukuruz sejan na prolećno oranje 2x valjan i još uvek se dobro drzi nema uvrtanja listova na ovoj vrućini a kod nas nije bilo ovih zadnjih kisa.zadovoljan sam.za sada su mi valjak i prskalica-atomizer dve najaktivnije masine

i4on12.gif

Nazad
Vrh