Perlit u gajenju saksiskog bilja

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.704
Lokacija
Apatin
Perlit je veoma popularan materijal prilikom gajenja bilja, a kod nas se najčešće može naći Agro perlit koji proizvodi Termika iz Zrenajnina. Funkcija perlita jeste da zadržava vlagu i da spreči sabijanje zemlje. Imao sam prilike da čujem da se priča da perlit ima hranljivih materija, ali to nije tačno.

Tačno je da ima fosfora, ali je pitanje koliko to pomaže kod ožiljavanja biljaka. Takođe se sa dodavanjem perlita u zemlju ne mogu dodati paraziti, pošto ih na njemu nema.
 

kamikaza

Član
Učlanjen(a)
25 Mar 2012
Poruka
52
Lokacija
Pancevo
Tema je davno pokrenuta ali niko nije postavio nista o perlitu! Na sajtu Termike ima karakteristike ali me interesuju izkusvta! Da li je neko koristio perlit u proizvodnji saksijskog bilja, kakva su izkustva i da li je isplativo jer koliko sam cuo nije bas jeftin??
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.704
Lokacija
Apatin
Pa jeste jeftin ako ga koristiš sa sadnju recimo nekih 100 saksija pa ga mešaš sa zemljom. Ako se koristi u proizvodnji cveća tad se već dolazi i do potrebe za većim količinama i do veće sume novca koju treba izdvojiti za njegovu nabavku.

Ja sam ga koristio za neko presađivanje manjih količina biljaka i biljke su se dobro primile i napredovale. Ovde u Apatinu i nije baš da ga ima na svakom ćošku, a ne da mi se cimati da ga nabavljam sa strane.
 
Vrh