Pedologija

vojin

Član
Učlanjen(a)
7 Nov 2008
Poruka
115
Smatram jedno od najbitnijih pitanja iz oblasti agrara pitanje zemljista. Kao studenti susrecete se sa raznim definicijama, Kao sto je definicija blata... Da li je profa dao definiciju HUMUSA i ako jeste molio bih da mi odgovorite . :ppozdrav:
 

Matkee

Član
Učlanjen(a)
21 Maj 2010
Poruka
2.820
Lokacija
Novi Sad
Ostala je pedologija :haha: hahah negde u fioci naravno ne položena... kolokvijumi pa prepoznavanje kamenja.....
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.096
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Evo par pitanja za mlade članove koji ne skidaju pogled s knjige :osmeh::


kakva su to parapodzolasta tla (tj. parapodzolaste gajnjače, br.3 na legendi ove pedološke karte (bilo bi dobro okačiti i noviju ako neko ima)) a kakva eutrična smeđa zemljišta?

Pivo za one koji znaju i dele znanje se podrazumeva.
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
27.840
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Prapodzolasta tla ti se javljaju u brdovitim terenima najcesce su prekrivena hrastovom sumom,mogu da se koriste kao oranice mada se skoro i ne spominju u ratarstvu.
Jbg toliko od mene za sad.
 

Dragan18

Član
Učlanjen(a)
10 Avg 2008
Poruka
5.890
Lokacija
Bačka Topola
Imas mali milion klasifikacija i različitih tipova zemljišta, a na osnovu pedološke podloge i sastava čvrste faze koja je izgrađena od mehaničkih čestica različite veličine i forme zemljista se dalje dele. Te mehaničke čestice, na osnovu veličine, se dele na tri kategorije: pesak (2 - 0,02 mm), prah (0,02 – 0,002 mm) i glinu (<0,002 mm). Svojstva zemljišta, kao što su struktura, vodne, vazdušne i toplotne osobine, stvaranje i čuvanje hranjivih materija zavise od zastupljenosti ovih čestica. Glina se deli na Kaolinit, Montmorilonit i Ilit . Od toga je ovde Montmorilonit najzeznutiji jer je bubreći tip gline , a to znači da kad ima vode ona ulazi u njega i on bubri. Sa vodom ulaze i čestice kao sto su NH4+ i K(kalijum) kad se zemljiste osuši naglo ove čestice ostaju zarobljene unutar gline . NH4 potice iz uree recimo ...
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.096
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Hvala drugovi, nisam hteo da komplikujem nego u tekstu piše da spadaju u razvijene tipove zemljišta pa me zanima da li išta od toga "valja".

У групу развијених земљишта спадају:
  • Ранкери – захвата малу површину, заступљено на Бељаници на висини 1000-1150m.,
  • Смоница – карактерише је високо продуктивна вредност (простор између Јошаничке и Вуковачке реке),
  • Грејњача – у атарима Близнака и Крупаје,
  • Псеудоглеј – заступљено на различитим висинама и хатарима,
  • Рендзине – најраспрострањеније земљиште је формирано на њима.
 

Dragan18

Član
Učlanjen(a)
10 Avg 2008
Poruka
5.890
Lokacija
Bačka Topola
Samo sto ono nije Grejnjaca nego Gajnjaca.
evo ovaj tekst preuzet sa www. znanje.org

CERNOZEM je karakteristican za Panonski basen. Najrasprostranjeniji je u Vojovodini, Macvi i jednom dijelu Stiga. Pogodan je za uzgoj zitarica, secerne repe, suncokreta i drugih kultura.
DEGRADIRANI CERNOZEM nastaje pod uticajem vece kolicine padavina i veceg nagiba zemljista. Ima manje humusa od cernozema. Karakteristican je za Panonski basen.
ALUVIJALNO TLO javlja se u recnim dolinama Panonskog basena i veoma je plodno.
GAJNJACA se javlja u krajevima sa vise vlage. Karakteristicna je za Planinsku oblast. Sadrzi malo humusa i pogodna je za ratarstvo i povrtlarstvo.
SMONICE se javljaju uz gajnjace i karakteristicne su za Sumadiju, Macvu, u dolinama Velike, Zapadne i Juzne Morave i Timoka (Planinska oblast). Popravlja se dodavanjem vjestackog djubriva i gajenjem lucerke. Pogodna je za gajenje ratarskih kultura, krmnog bilja i voca.
PODZOLI se javljaju u Planinskoj oblasti gdje ima dosta padavina. Prirodna vegetacija podzola su sume. Gajenje poljoprivrednih kultura moguce je uz primjenu agrotehnickih mijera i obilnog djubrenja.
PLANINSKE CRNICE se javljaju u Planinskoj oblasti. Bogata je humusom i vrlo je plodna. Uspjevaju planinske trave i planinske zitarice: zob i raz.
CRVENICA je karakteristichna za Jadransku oblast sadrzi dosta oksida gvozdja zbog cega je crvene boje. Crvenica je glinovito-pjeskovito i skoro neutralno zemljiste. Sadrzi malo humusa, a pogodna je za uzgajanje duvana, vinove loze, voca, maslina i drugih kultura. U visim, vlaznijim krajevima, crvenica se degradira u prelazi u podzole i gajnjace.
FLISNO ZEMLJISTE je karakteristicno za Jadransku oblast. Ono je pjescano i laporovito, manje plodno od crvenice i na njemu se gaje raznovrsne kulture.
 

krupica

Član
Učlanjen(a)
29 Okt 2011
Poruka
40
Lokacija
Subotica
Prof. dr Milivoj Belić
On je profesor?? Boze!
Meni je predavao Hadzic, on je u penziji, al je to bio likkk!!!!!!!!!!

Потврђујем, мој омиљени предмет и професор (човек од знања и стила). и Миливој је ок.колегијалан професор.
А шта кажете за проф.Кастори Р.са физиологије биљака? генијалан научник! да нам је више таквих.
 

Semenar

Član
Učlanjen(a)
1 Nov 2011
Poruka
84
Lokacija
NS
Потврђујем, мој омиљени предмет и професор (човек од знања и стила). и Миливој је ок.колегијалан професор.
А шта кажете за проф.Кастори Р.са физиологије биљака? генијалан научник! да нам је више таквих.

E da nam je više takvih kao prof Kastori. Ali on odavno nije u nastavi, mada radi i iz penzije
 
Poslednja izmena:

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
19.762
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
I stari ljudi su imali svoje teorije iako nisu imali dana škole. Deda je npr govorio ,"ako oćeš da znaš kakva je zemlja samo prošetaj poslije kiše,ako opanci spadaju s nogu dobra je ,ako se ne lijepi nema sreće od nje.."???
 
Vrh