Pšenica 2025-2026

@emigrant Ovako sa slika ta secka na zmaja jako lose radi,ili joj fale obrtaji ili je nesto oko nozeva problem.Tako je izgledala njiva i kod mene kad sam posle zetve razbacivao slamu sa onim trokrakim razbacivacem na kardan.

Ne postoji prinosnija stocna psenica od Sofrua.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ove godine sofru "tavanusa" zasticena fungicidom, sijano 105-110kg/kj , bez osnovne gnojidbe u tanjirani suncokret, 2 prihrane KAN sve ukupno oko 280kg/kj i , lancelot i insekcidid jednom , dvije zastite fungicidom(moglo i jednom) i jedno folijarno urea samo 5-6kg/kj)zbog suse) i prinos od 4,4t/kj do 4,7t/kj i druga klasa u proteinima (iznad 12%) i hektolitar minimum 82 pa do 84 .

Tesko ovoj stocnoj psenici bilo koja moze parirati kad se izracuna ulozeno i dobiveno.

Ovo je definitivno godina proteina. I stocne su imale dobre proteine.

Код нас је баш лоше. Прво суша и онај мајски мраз па га дотукао лед (не свуда али ово је први пут да ја страдам). Највише што сам имао то је око 2200 кг по јутру, ту није било леда. Где је било леда било је и око 500 кг по јутру. Никад нисам имао више посејано али ипак сам имао укупно доста мање. А није то само код мене, можда највећи принос за који сам чуо је 2600 кг по јутру. Увек кажем биће боље а оно све горе и горе. Киша пре неки дан код мене 3 литре а у суседном Иђошу од 35 до 40. Шта даље да причам...
Ista prica i kod mene. Od 2.2 do 2.5t po jutru ili 4t po hektaru da bi svima bilo jasno koja je ovo katastrofa. Niska, crna, klas do pola prazan. Kasni mraz joj dosao glave.

A njihovo ogledno polje se nije smrzlo. Kako to?
Imam primere da je jedan deo atara smrznut a 3 km dalje nije smrznut iako je setva istog dana sa istom sortom.

Sent from my SM-A366B using Tapatalk

Pricate o ovom?
afd215b0b3c1d6b7e2a2acc464a5aef8.jpg

Слика је из априла кад је пшеница још обећавала добар род.
А на крају "прднула у фењер" 2,7 тоне по јутру.

e181e49e8190b85241864f90d05466aa.jpg

Ovo godine je kod nas alternarie bilo po svim psenicama, kod nekih oaze a kod nekih cele njive. Kisovit jun je pogodovao razvoju gljivice

Zanimljivo da na jednoj parceli koja nije prskana/štićena toga nije bilo, osim na 2 metra do komšije celom dužinom, gde je komšija oprskao tih 2 metra kada je prskao svoju pšenicu....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Odnese ona roda jako puno ako se rano pojavi, kod mene se kasno pojavila zrno je vec bilo u zrenju i bilo je ok. Gde je ranije zahvatila samo crna prasina i prazan klas.

Koliko mislis dugo da je drzala zastita koja je radjena u klasu sredinom maja. Standardni preparati 10 dana, sdhi duze i do 20 dana. Negde je nije bilo ni jedan klas, a negde cele njive. Nema to veze sa zastitom ili bez zastite. Sigurno niko nije u junu ulazio sa prskalicom.

A njihovo ogledno polje se nije smrzlo. Kako to?
Imam primere da je jedan deo atara smrznut a 3 km dalje nije smrznut iako je setva istog dana sa istom sortom.

Sent from my SM-A366B using Tapatalk
Na parceli od 10kj posejane dve sorte, Avenue i Montekristo. Krenulo se sa ovom prvom tri sejalice jedna do druge, a zatim se sejali stalni tragovi. Kada je nestalo semena nastavilo se sa Montekristo i kasnije popunjavalo izmedju stalnih tragova. Od tretmana iz jednog prolaza uradjen herbicid, insekticid, fungicid i aminokiseline. U zetvi njiva sarena kao torta. Svaka sorta se poznaje. Prva crna sa polupraznim klasovima, druga dobra, ali nedovoljna da nadoknadi koliko je prva bila losa. Obrazlozenje-u trenutku kada je bilo mraza bile su u razlicitim fenofazama.

Nazad
Vrh