Osiguranje poljoprivrednih useva.

Da li ćete osigurati neke useve ove godine

• Ukupno glasača
    151
Za kajsije znam da samo Dunav osigurava od mraza. Od grada osiguravaju svi. Povracaj je za neke opstine 40% a za neke 70%. Vecu stopu povracaja imaju oni regioni gde je cesci grad. Neke opstine daju dodatne subvencije, kod mene npr. 10%. Sto se tice mraza za svaku vocnu vrstu su odredili datum od kada vazi osiguranje. Tako za kajsiju vazi od 24.03. u 23 i 59. Ako nastupi mraz ranije, kao ove godine, dolaze u kontrolu i ako se uvere da je bilo ostecenja raskidaju polisu. To se meni desilo ove godine. Ucesce je 20% od vrednosti polise a ne od stete tako da ako ti je steta 20% ne dobijas nista. Ako ti je totalna steta, a to znaci da je ostalo manje od 20% roda, prilikom obracuna stete prvo ti umanju 20% na ime toga sto neces imati troskove berbe pa 20% ucesce u steti. Znaci maksimalno dobijas 60%. Prihvataju max 16t po ha i vec par godina odredjuju cenu od 60 din po kg. Kod grada oberu jednu granu na stablu koje ti odaberes i razvrstaju plodove u neostecene, ostecene ali dobre za industrisku upotrebu i plodove koji su toliko osteceni da ce verovatno satruliti pa su neupotrebljivi. Za drugu kategoriju placaju 50% od cene, znaci 30 din, a za trecu kategoriju pun iznos. Kad sve obracunaju umanje za troskove ucesca u steti odnosno 20% od vrednosti polise. U startu se placa samo PDV koji je 5% a ostatak do 15.10. te godine. Stope se razlikuju od regiona do regiona zavisno od rizika nastajanja stete. Dodatno se premija osiguranja uvecava ako si imao stetu u zadnje 3 godine. Ovo se odnosi na mraz i % uvecanja zavisi od toga koliko su za te 3 godine vise dali nego sto su uzeli para od tebe. Inace za mraz polisa mora da se zakljuci do 28.02.
Sto se tice procene stete kod mene su bili korektni ali citao sam da su neki bili nezadovoljni. To zavisi od procenitelja ali i od toga da se dobro upoznas sa uslovima iz njihovih pravilnika i da realno znas sta je moguce a sta nije. Ljudi su cesto nerealni jer ocekuju da im osiguranje nadoknadi sve a u stvarnosti njih obavezuje pravilnik ciji primerak dobijes kod potpisivanja polise. Samo to ocito retko ko cita.

Pa umanji 20000 za pdv, znaci na 380000 din. Samo obrati paznju na ogranicenje iznosa subvencija jer znam da imas dosta ha voca. Maksimum za vocare je 1000000 din po gazdinstvu. To znaci ako je za tvoj region povrat 70% i ako su stope slicne kao kod mene mozes da osiguras maksimum 3,75ha kajsija. Ako je povrat 40% onda bi mogao vise, 6,5ha ali sa tako malim povratom ne znam da li se isplati osiguravati. Mozda i tvoja opstina dodatno daje nesto, raspitaj se.

Poslednja izmena:
Ako je PDV 20% onda je iznos bez PDV (od 400k)tačno 333.333 dinara.
Čekaj, pa zar vraćaju pare i za onih 20% koju ti osiguranje odbija za troškove branja?
Јebeno je to što je taj datum dosta kasno...

Ako je PDV 20% onda je iznos bez PDV (od 400k)tačno 333.333 dinara.
Čekaj, pa zar vraćaju pare i za onih 20% koju ti osiguranje odbija za troškove branja?
Јebeno je to što je taj datum dosta kasno...
PDV za osiguranje je 5%.
Mesas sumu osiguranja, a to je ukupna vrednost osiguranih kajsija, i premiju osiguranja, a to je iznos koji treba da platis po polisi. Subvencije se racunaju na premiju osiguranja a ne na sumu osiguranja.
Sto se tice datuma od kada vazi polisa do pre 3 godine je bio 15. mart uz uslov da je vise od 50% cvetova precvetalo. To su promenili jer je u praksi dolazilo do nesuglasica oko % precvetalih pa su pomerili na 24.03. uvece bez dodatnih uslova. Jeste dosta kasno i cesto se desi, kao ove godine, da mraz bude pre tog datuma.

Najveći problemi su:
1. To što se tebi desilo, taj datum i
2. Potpišeš polisu, kajsije ne rode

U oba slučaja si u minusu, a da nisi osigurao bio bi bez tog dodatnog troška.
U svakoj drugoj opciji nisi loš. Ako ne propadne, samo si malo manje zaradio, ako propadne, dobar si. U oba slučaja nisi bez para.

Najveći problemi su:
1. To što se tebi desilo, taj datum i
2. Potpišeš polisu, kajsije ne rode

U oba slučaja si u minusu, a da nisi osigurao bio bi bez tog dodatnog troška.
U svakoj drugoj opciji nisi loš. Ako ne propadne, samo si malo manje zaradio, ako propadne, dobar si. U oba slučaja nisi bez para.
Mozda nisam bio najjasniji. Ako osiguranje raskine polisu zbog mraza i stete koja se desila pre 24. 03. uvece, ne placas nista. Ako si platio PDV vrate ti i vise srece sledece godine.
Ako osiguras a kajsije iz nekog razloga lose cvetaju i ima potencijalno manje roda nego sto si osigurao pri kontroli koju vrse pred 24. konstatuju to i smanje kolicinu, sumu osiguranja pa i premiju osiguranja.

Nazad
Vrh