Orezivanje papaka kod krava

IVAN ILIC

Član
Učlanjen(a)
18 Feb 2010
Poruka
1.708
Lokacija
Orasje,Vlasotince
Pa obicno bude nelagodnosti,pa i sepanja kod pojedinih grla narednih par dana.Mi smo sest krava cistili pre nesto vise od nedelju dana,medju njima i jednu junicu od 17 meseci.Dve krave koje su imale problema sa zadnjim nogama,imaju i sada.S tim sto se jedna polako sredjuje,ali druga jedva ustaje,a kada ustane nakon 5-10 minuta odmah legne.Ja mislim da ovaj moj dosta skida kada obradjuje papke,naravno on ne misli tako.Veterinar mi kaze-nakon obrade ponasaju se kao covek u novim nerazgazenim cipelama.I u redu je to nekih par dana,ali kada potraje kao kod mene-ne valja.Za sada joj hladim zglobove na zadnjim nogama,hladnim oblogama,ima tu upaljenog procesa.Nadam se da ce se sa povlacenjem upale normalizovati njeno trenutno stanje.Za svaki slucaj prekosutra mi dolazi veterinar zbog drugih obaveza,pa cemo razmatrati ovaj problem.
 

milan992

Član
Učlanjen(a)
5 Feb 2013
Poruka
811
Lokacija
matijevac
Imam krave koe imaju problem sa cirevima mora vise puta , bar dva tri put da se cisti pogotovu sa cirevima . Nakon izvesno vremena videces da bolje se oslanja na problematicnu nogu.
 

Mladen Tica

Član
Učlanjen(a)
9 Jun 2013
Poruka
40
Lokacija
Zrenjanin
Nekad je potrebno mnogo vise nego samo obraditi papak da bi krava lakse ustajala,hodala,stajala tj. oslanjala se na nogu.Kod "cireva" (ako mislis na mortilareve cireve izazvane podo dermatitisom ili interdigitalnim dermatitisom ponekad postoji i potreba postavljanja drvenog ili plasticnog bloka (papuce),sama ta oprema je poprilicno skupa kod nas,i nikome od nas se ne isplati da je nabavljamo jer realno ne postoji ni zelja kod farmera da plate takav tretman.Redovnom (cescom) korekcijom ce se vremenom postici napredak u lecenju ovih oboljenja ali uz tretman (plavim kamenom,formaldehidom ili nekim od sredstava)...
 

milan992

Član
Učlanjen(a)
5 Feb 2013
Poruka
811
Lokacija
matijevac
Koliko je ova brusilica za obradu papaka ? Jesi li ti ovo radio ,gde li ima da se nabavi brusilica i ostali alat za obradu.
 

Zarko

Član
Učlanjen(a)
20 Jul 2008
Poruka
232
Lokacija
Donje Vidovo
Nije završena obrada. Mali je slikao onako tek da bi postavio sliku. Ali u svakom sličaju raduje me komentar. Radim papke zadnjih deset godina samo svojim govedima i nemam nekog posebnog iskustva.
 

Mladen Tica

Član
Učlanjen(a)
9 Jun 2013
Poruka
40
Lokacija
Zrenjanin
Koliko vidim radite "philipsen" plocom,ok je za kucnu upotrebu mada je ja ponekad koristim,kad zavrsavam papak.Sa njom ne mozete ostetiti laminu,ali zna da ugreje papak,to moze biti problem kod nekih grla....I slobodno stisnite tu brusilicu :osmeh:
 

cira92

Član
Učlanjen(a)
21 Feb 2012
Poruka
8.423
Lokacija
Rasanac
Evo ovako sam ja napravio i tu orezujem papke svojim krvama... Nije moderno bas ali itekako sluzi svrsi...

 

goranpejcic

Član
Učlanjen(a)
27 Jan 2010
Poruka
491
Lokacija
Babusnica
Cira92, ajde stavi jednu sliku sa prednje strane box-a, a jos bolje i sa vezanom kravom.
Al nemoj da cekas ovoliko dugo.
 
Vrh