Orah - pecan

dadoxxl

Član
Učlanjen(a)
28 Apr 2009
Poruka
135
Lokacija
mostar
Nasao sam jedno stablo oraha-pecana sa plodovima.Skupio sam nesto plodova,sada bih posadio,da li neo zna kakav je procenat kod klijanja i kakva se sadnica dobije iz sjemena?
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.096
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Retko ko je i čuo za ovu američku voćkaricu pa su i iskustva skromna. Jedan članak za upoznavanje sa sajta agrokluba: http://www.agroklub.com/vocarstvo/pekan-orah/3725/

Pekan orah (Carya illinoiensis) visoko je listopadno drvo, koje u prosjeku dosegne visinu između 20 i 40 metara, dok je obujam krošnje između 10 i 20 metara. Starija stabla mogu imati promjer debla širok i do dva metra.
...
Plodovi pekan oraha su ovalno- duguljasti, dugi od 3-6 cm, široki 1,5-3 cm. Ljuska, koja štiti jezgru ploda, ima debljinu od 3-4 mm, u razvitku ploda zelene je boje, a zriobom postane tamno smeđa i puca na 4 dijelai otkriva oraščić s tankom korom. Plod dozrijeva sredinom listopada, a do rujna je jezgra djelomično tekuća i tek krajem zriobe u potpunosti otvrdne. Okus ploda je pun, bogat i putrast i za razliku od običnog oraha, nije gorkast. Plod se može jesti u svježem stanju ili koristiti za spravljanje raznih jela, naročito slastica.

 

mihalyocska

Član
Učlanjen(a)
15 Jan 2011
Poruka
638
Lokacija
B.Topola
Kako sam procitao clanak ,svideo mi se ovaj orah imao sam tri oraha pa sam ih morao izvaditi ,sve se mislim da bi trebalo neki saditi da ga imam .Ovaj pekan mi se svida kako i gde bi se moglo doci do njega unapred hvala vam na pomoci :ppozdrav:
 
Vrh