Odg: Rase kunića

zid-024

Član
Učlanjen(a)
26 Jan 2010
Poruka
84
Lokacija
Subotica
Odg: Rase kunića

Ukoliko ima zainteresovanih za određenu rasu kunića, a imaju posebna pitanja vezana za standarde i ostale svaštarije u vezi te iste rase, možemo otvoriti rasno usmerene teme, pa da se u temi piše isključivo o toj rasi, kao npr. tema o panonskim belim kunićima.
Sa druge strane, ima ljudi koji nisu škrti na znanju i spremni su da pomognu kunićarima u nevolji.
Šta kažete na taj predlog, ima zainteresovanih ?
 

Sinke

Novajlija
Učlanjen(a)
25 Feb 2010
Poruka
23
Odg: Rase kunića

Svakako dobar predlog! ::svaka cast:: Meni se npr. posebno dopalo kada sam video da postoji tema o panonskim belim jer me baš oni interesuju. Verujem da bi i ostale rase kunića trebale da imaju svoju temu i da bi to u mnogome pomoglo posetiocima foruma.
 

zid-024

Član
Učlanjen(a)
26 Jan 2010
Poruka
84
Lokacija
Subotica
Odg: Rase kunića

Verovatno se nisam dobro izrazio u prvoj poruci, mislio sam da neko, koga interesuju kunići određene rase, sam otvori temu, napiše neku uvodnu reč u njoj, postavi i konkretno pitanje, a onda će tema već sama da živne ili neće. ali tako sam ja to zamislio ...
Dakle, drugovi forumaši, juuuuurrriiiišššššššš
::spreman na sve::
 

Megi

Član
Učlanjen(a)
18 Feb 2010
Poruka
140
Lokacija
Bajmok
Odg: Rase kunića

NOVOZELANDSKI BELI KUNIĆ
Spada u srednju rasu kunica.Na prvi pogled i u prvom planu on mora prikazati jedan dobar mesnati proizvod,srednje je duzine,zbijen,napred i nazad jednake sirine,jako misicast i masivan u celokupnom utisku. Telo je zbijeno i jako misicavo,narociti su cvrsta ledja i butovi.Noge kratke i siroko nosene
- Krzno debelo i srednje duzine,vunica gusta sa dobrim i gustim pokrovom
- Glava snazna,kratka sa sirokim celom i njuskom koja mora da sedi cvrsto na telu,ne sme da ima vratni prsljen viska.
- Usi kratke,uspravne,mesnate,dobro obrastene i zaokruzene.
- Boja bela do koze,oci svetlo roze(Albino).Nokti bezbojni.
Lagane greske:dugacke i tanke noge,uska glava i dugacki vrat,slabe tanke i predugacke usi,zuckasta boja,lagano krzno.
Teske greske:zenska glava kod muzjaka dakle na prvi pogled se mora znati dali je rec o muskom ili zenskom kunicu,jako zuti ili sivi ton boje krzna,neispravni zubi uglavnom zbog srodstva,viseca uha,dvostruki podbradak,a kod muzjaka nije dozvoljen nikakav,secena karlica,secena karlica O ili X noge,krivi rep.

Toliko oko N.Belog.To je plemenita i medjunarodno priznata rasa sa standardom po kojem mi sudije ocenjujemo tu pasminu kunica.I to je bio kunic za meso ali godinama rada u srodstvu doslo je mnogo sporijeg rasta kunica,sto je slucaj i sa Californijskim i slicnim rasama pa je stoga i radjen kunic u Madjarskoj koji bi striktno bio za proizvodnju mesa,sto neznaci da zbog nase ljudske gluposti mozda za 10 godina bude i Panon beli kunic standardizovan i ubacen u standard kao necija autotona rasa.Zbog cega sada to nije objasnio sam ranije,a delom vam je napisao i kolega Coni.

Mislim da smo sa ovim podvukli crtu izmedju ove dve rase irazjasnili sta je razlika,za detaljnije informacije koje nisam stigao da spomenem,slobodno postavite pitanje.
Ako nekoga interesuje standard i izgled rase kunica koju on drzi neka slobodno pita,kad imam vremena cu pomognem.

KALIFORNIJSKI BELI KUNIĆ
Telo kratko zbijeno i misicasto,odnosno na prvi pogled to mora biti rasa koja je predvidjena za meso.Gradja kostura je srazmerna lakih i jednolikosirokih misica od lopatica do dobro zaobljenog zadnjeg dela koji mora biti pun i dobro zaobljen,kukjovi se nesmeju napipati jer je u pitanju srodstvo odnosno odstupu svojoj prvobitnoj nameni a to je za meso_Odrasle jedinke su od 4,25-5,00.
Srednje dugacko krzno ima debelu vunicu i pokriven sa dobrom sjajnom dlakom sto belje to bolje.Glava snazna i kratka cvrsto usadjena na ramena.Usi dobro obrastena i ne preduga od 11-13cm.Glavna karakteriristika ove rase sto je u stvari jako tesko i posticu su njegove oznake.Oznake obuhvataju usi,noge,nos i rep.Te oznake treba da bidu tamne i utonu sa belom pokrovnom bojom.Po nasem standardu dozvoljena su crne i braon oznake.Posto je to albino kunic oci moraju biti crvene,a nokti roznati.
Lagane greske: dugacka i uska glava,nesto duze usi,drugobojne oci slabi ocni krugovi,nejednolicna nazubljena maska,velika tamna tacka na podbratku sto ustvari imaju starije zivitinje ili one koje genet. imaju jake oznake.
Teske greske: orijaski ili ruski tip(odgajivacki cesto ukrstaju sa rusenom da bi dobili jasne oznake sto je zabranjeno ili makar da mi sudije to nevidimo).Pomanjkanje jedne ili vise oznaka,prevelika maska na nosu nesme da prelazi preko pola oka ako zamislimo liniju od oka na dole,ostri ocni krugovi.

VELIKA ČINČILA
Opsti utisak ove boje su svetlo pepeljasto siva sa smedjom nijansom i pahuljastim crnim satirungom.Pokrovna boja se sastoji od crno belih dlaka izmedju kojih strce crni zavrseci dlake.Stomak i unutrasnja strana repa su beli.Donja boja ili podlaka je tamno plava,sto je ujednacenije stim je bolje,vidi se duvanjem podlake na stomaku,satirung se takodje vidi duvanjem na ledjima od glave do repa trebe da ima ujednacen sto vise krugova s tim bolje,sto manje krugova vece srodstvo.
Telo je jedno veliko lepo valjkasto a pri tome da ne lici na orijasa,narocito upada u oci njegova zivahnost.Oblik tela valjkast,jednako dubok i visok,dobro misicav i zbijen.Noge snazne i uspravne.Kod zenki dozvoljen mali podbradak.Odrasle jedinke se krecu izmedju 4,5-5,5 kg.Krzno je srednje duljine,gusta i dobro razvijena donja dlaka-vunica.Pokrovna dlaka ne sme biti pretvrda.Glava je dobro razvijena i izrazena.Siroko celo,puni obrazi,mesnata i dobro obrastena uha,telo mora biti u skladu.Zavrseci usiju imaju crn zavrsetak ikad se spoje treba da ocrtaju srce,kad se usi polegnu na telo treba da pokriju klin koji je svetlije boje.
Lagane greske:svetla prsa,svetle prednje noge,svetle strane tela,smedjasti odsjaj na glavi i usima,veliki klin iza vrata,lose obrubljene usi,neujednacen satirung,svetla donja boja stomaka odnosno podlaka.
Teske greske: smedja ton pokrovne boje i medjuboje,zuti klin iza vrata,sasvim svetla prsa i prednje noge,presiroka medjuboja,sasvim bela trbusna boja.
 

Dr.beric

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Mar 2010
Poruka
9
Pitanje za Megi,kolko N.Belih koje on ocenjuje ispunjava standard sto se težine tiče.Ja sam skoro savršenu formu dobijao ali težina mi je bila najveći problem.To je jedini razlog zašto sam prestao da ih gajim.Trenutno imam ovnolike i Bečke plave tako da što se tiče mesa nemogu da se mere sa N.belima.
Jedan predlog,čini mi se da nisam video neke recepte tako da možemo da otvorimo i tu temu.
 

Megi

Član
Učlanjen(a)
18 Feb 2010
Poruka
140
Lokacija
Bajmok
Odg: Rase kunića

Moja greska nisam napisao kilazu za N.Bele za odlicnu ocenu odnosno 10 bodova je od 4,5 do 5,5 kg.
 

dario bulic

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
72
Odg: Rase kunića

SLEDEI TEKST JE PREUZET SA www.zecovi.net :

Ovnoliki kunić

Podjelom po pasminama pripada u veliku pasminu. Ovnoliki kunići dijele se na francuske ovnolike i njemačke ovnolike. Europski standard ujedinio ih je u ovnolike kuniće 1977 godine.
Francuski ovnoliki uzgojen je oko 1863-1869. godine u Avignonu, a njemački ovnoliki priznat njemačkim standardom 1933. godine. Ovnoliki kunić potječe od engleskog ovnolikog, belgijskog orijaša i velikog normandijskogkunića. Mladi tek izleženi kunići su slijepi, goli i ovise isključivo o majčinom mlijeku, toplini gnijezda čak i u ljetnim mjesecima kao i o nadzoru i kontroli uzgajatelja. Kunica pravi gnijezdo u kotilici od sijena i dlake koju čupa s trbuha oslobađajući tako mlječne bradavice kako bi mali kunići mogli sisati. Nakon 15 dana progledaju i znatiželjno istražuju kotilicu i kavez. Kunice kote od 4-16 mladih iako je optimalan broj 6 mladih. Malim kunićima uši trebaju pasti do osmog tjedna života. Dugogodišnjim uzgojem ove pasmine primijetio sam da kunići kojima uši padnu s 15 dana starosti imaju izvanredne odlike pasmine i ostavljam ih kao rasplodna grla za daljnji uzgoj. Od dana kada kunići počnu sami jesti pa do trećeg mjeseca starosti jedu jedan obrok smjese za kuniće ujutro i žitarice (ječam, zob, tritikal, pšenica i klip kukuruza zimi jednom tjedno) navečer. Tijekom čitavog dana mora im biti dostupna svježa voda. Mladi kunići se od majke odvajaju s 8 tjedana starosti. Kao prostirka u kavezu koristi se sijeno ili ječmena slama i mora obavezno biti da kunići ne dobiju žuljeve. Ovnoliki kunić dostiže težinu i do 9 kg. Svojim izrazito mirnim karakterom pogodan je za uzgoj djeci i početnicima a svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju na izložbama.

GENOTIP BOJA
AA BB CC DD GG sivo smeđa boja
AA BeB CC DD GG čelična boja
AA bb CC DD GG yy žuta boja
AA BB CC dd GG plavo sivo smeđa
AA BB CC DD gg crna boja
AA BeBe CC DD Gg čelična crna boja
AA BB CC dd gg plava boja
AA BB cc DD gg havana boja
achi achi BB CC DD GG činčila boja
aa bijela boja s crvenim očima
AA bijela boja s plavim očima
AA bb CC DD gg madagaskar boja

Za šarce se uz osnovnu boju dodaje Kk1. TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2. TEŽINA 10 bodova
3. KRZNO 20 bodova
4. OBLIK GLAVE 15 bodova
5. UŠI 15 bodova
6. BOJA I CRTEŽ 15 bodova
7. NJEGA I ZDRAVLJE 15 bodova1. Oblik tijela zbijen, širok i masivan na jednoličnom kosturu. Vrat je neprimjetan ,zatiljak kratak i snažan. Noge djeluju kratko i snažne su. Prednje noge leže lagano na stopalu. Kod kunica dozvoljen podbradak.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 4.5 (8 bodova) 5 (9 bodova) 5,5 i više (10 bodova)

3. Krzno je gusto, a vunica u pokrovnoj dlaci nije pretvrda i čvrsto je priljubljena uz tijelo. Dlaka je duljine 3,5 do 4 cm.

4. Glava je široka i jako razvijena, s naglašenim izbočenim ovnolikim nosom. Čelo je široko, a obrazi jako razvijeni. Oči velike i nisu udubljene. Jaki nabor na ušnom korijenu tvori takozvanu krunu

5. Uši mesnate, dobro obraštene i vise dolje u potkovastom obliku s obje strane glave. Raspon ušiju mora biti (mjereno od vrha ušiju preko glave) od 38 do 45 cm.

6. Dozvoljen je u svim čistim bojama kao i ovnoliki šarac. Poželjno je da njihov crtež bude plaštast. Obojeni crtež pokriva ramena, leđa i zadnji dio tamnom bojom. Glava je također pretežno tamna. Obojeni crtež ušiju i krune su tamni. Leptir nije izražen.

7. Za zdravlje i njegu vidi opće propise.

LAGANE GREŠKE: Slabo izražena kruna, tanke i loše nošene uši, naborana koža na butinama, slobodan i nejednolik crtež, bijele mrlje na njušci kod šaraca, ostalo vidi opće propise.
TEŠKE GREŠKE: Predugačko tijelo, preslaba mišićavost, mala glava, slaba kruna, povremeno podizanje jednog ili oba uha, raspon ušiju manji od 38 a veći 45 cm, prelabava koža, prekratka dlaka, bijela boja prevladava u glavi i plaštu kod šarenih životinja, ostalo vidi opće propise.
 

Megi

Član
Učlanjen(a)
18 Feb 2010
Poruka
140
Lokacija
Bajmok
Odg: Rase kunića

Otprilike je to sto je Dario napisao,s tim sto je kod njega jako bitna krunica na glavi,i usi (duzina i polozaj).Sto je ustvari i odlika ovnolikih kunica.Ako to nema kako treba sve je ostalo dzabe.
 

dario bulic

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
72
Megi je napisao(la):
Otprilike je to sto je Dario napisao,s tim sto je kod njega jako bitna krunica na glavi,i usi (duzina i polozaj).Sto je ustvari i odlika ovnolikih kunica.Ako to nema kako treba sve je ostalo dzabe.
nisam ja napisao skinuo sam sa sajta zecovi net posto je lakse nego da se ubijate kuckajuci sta nevalja vi ispravite ja sam skinuo kako tamo pise
 

Megi

Član
Učlanjen(a)
18 Feb 2010
Poruka
140
Lokacija
Bajmok
Odg: Rase kunića

Ma to je to u sustini,ko hoce poblize o toj rasi kontaktirace me na privat.Prosle godine sam u par navrata ocenjivao ovnolike i mogu reci da sam odusevljen sa kvalitetom u odnosu nadruge rase.
Ima potencijala i konkurencije.Sto jaca konkurencija s tim su jace izlozbe,sve u svemu u zadnjih par godina ukupno gledajuci po svim rasama materijal za izlozbe se znatno poboljsao,te s toga ja pozivam sve zainteresonane ovim putem da dodju sto pre do sebi drage rase uclane se u najblizi im klub pa da se druzimo po izlozbama,vecerama i zabavama.
 

čuna

Član
Učlanjen(a)
27 Mar 2010
Poruka
87
Lokacija
Velika Gorica - Hrvatska
Odg: Rase kunića

ima li možda ko mejšane omnoliko kalifornijske zećiće ako ima ko da poprićamo o njima pozdrav svima
Post je spojen: [time]недеља, 28. март 2010. 11:50:25 MST[/time]
_________________________________________________
zabac je napisao(la):
Moze tema i o ovnolikima.

Edit by novii
Izbrisan nepotreban deo citata
 

zdravko84

Član
Učlanjen(a)
15 Apr 2010
Poruka
133
Odg: Rase kunića

nov sam i zelim da cuvam kunice imam dve bele zenke sa crnom njuskom i crnim usima i skroz belog muzijaka koji ima malo lepsu glavu od ovih zenki ko je koja rasa i kako da ih hranim. zseleo bi da ubacim jos nesto i da napravim malu farmu.....
 

tomos rider

Član
Učlanjen(a)
13 Jan 2010
Poruka
129
ja imam komsinicu sa velikim grudima...moze neko da mi kaze kolike su?
takav je tvoj opis...kako bi mogao neko da zna ako ne vidi...okaci neku fotku...onda ce ti neko vec pomoci....
 

Laske

Član
Učlanjen(a)
20 Apr 2010
Poruka
101
Lokacija
Kraljevo

Post je spojen: [time]1272052982[/time]
_________________________________________________
Jel moze neko da mi kaze koje je rase ova zecica?Unapred hvala :D
Post je spojen: [time]1272086092[/time]
_________________________________________________

Post je spojen: [time]1272118541[/time]
_________________________________________________
Jel zna neko koje je rase ovaj zekan?Hvala unapred :sta:
 

Megi

Član
Učlanjen(a)
18 Feb 2010
Poruka
140
Lokacija
Bajmok
Odg: Rase kunića

Rase su veoma ozbiljne,samo ih jos niko nije prisvojio i dao im ime,nema tog sudije koji bi mogao reci sta je tu udrobljeno.Kod pasa se to kaze avlijaner ili domaca dzukela.Kod kunica mozda mesanac.
 

Laske

Član
Učlanjen(a)
20 Apr 2010
Poruka
101
Lokacija
Kraljevo
Xaxaxa to si u pravu :cool:
Post je spojen: [time]1272104933[/time]
_________________________________________________
Megi taj crni zekan je star oko 4 meseca a otac mu je narandzasti zekan od 10kg slican ogromnom Peri od 13,5 kg.
Post je spojen: [time]1272137713[/time]
_________________________________________________
Megi a sto se tice zecice nju sam kupio od nekog lika kaze da je rase belgijski orijas mada meni ona nesto nedeluje da je rase belgijski orijas :sta:
 
Vrh