Ajd možda je puno 100 ali, pošto se košnice postavljaju uglavnom pored velikih parcela, i nije. Takve parcele su dugačke po 300,400 i više metara, neka se pokosi (ili progazi) usev jedno 2-2,5m širine i gotova stvar. Manje će napadati kada su toliko udaljene. Makar pored glavnih puteva neka bude tako. A na sporednima neka postave i pored puta, nije problem. Ne teraju svi cabriolet kao ja, a i ja nisam baš toliki namćor da ne mogu zgoditi pa oprskati njivu predveče. E al kad ih postave tako da ja moram ići okolo naokolo, tj izlaziti na asfalt, rizikujući divlji zapad kako voze.... Ne, ne, nećemo se tako igrati.
Mene su ubole te pored kojih sam prolazio 100%. Možda i ne bi da pčelar nije nešto radio oko njih. Valjda su sve bile napolju i uzje.ane, a ja ne razmišljajući (i bez straha) sam mislio da ću prošišati pored njih i bez posledica.
Није овде тема да о томе говоримо па ћу рећи оно што се тиче „тровања пчела“ које настане безобразлуком пчелара. Наравно тиче се тог безобразног начина постављања досељеног пчелињака „где стигну“. Па тако поставе пчелињаке где покупе пчеле са суседног пчелињака и онда оптуже пољопривреднике да су им потровали пчела.
Најбољи пример бахатог постављања пчелињака (и губитка пуно пчела) је од стране неког маторог и врло искусног пчелара. Са једне стране канал пчелињак постави млад пчелар (мој ученик) на место где никоме не смета и где су нам представници власника одобрили. А са друге стране канала* дође та будала и почне да истовара иако је овај дечко био присутан и свађао се са њим јер се пчелињак тако не поставља.
После десетак дана зове ме мој ученик, видно узбуђен јер има проблем: оне пчеле иза канала су биле окренуте на исту страну и преместиле се у огромном броју у његове кошнице и наравно, напуниле све медом па и препуниле...и пита ме шта да ради. Рек'о ништа...шта да радиш када се будала "самоубила из заседе". Него, нађи број локалне полиције и спреми добру мочугу ако смрад дође да се свађа...и покупи његове податке ако нешто пође како не треба да знаш ко би први био осумњичен.
А шта је суштина овог догађаја...па та будалетина која се разметала како он све зна о пчеларству и да му жутокљунац не соли памет ће после да се жали како су му пољопривредници потровали пчеле...јер нема шта друго да буде...него су они криви и зато што су штитили семе разним отровима (што је опет глупост коју пчелари шире безобзирно).
*и не само да је поставио уз канал него је потпуно окружио и раскрсницу око ћуприје са својим кошницама...значи, будалетина на квадрат (нисам могао да верујем каквих има будала када ми је показао слике).
ПС
А што се тиче постављања пчелињака рећи ћу ти зашто ниси у праву (изузимам постављање уз пут а нарочито уз прометни пут).
Ако имаш њиву где се поставе пчела како ти кажеш а велика њива са сунцокретом је нпр. јужно. Према северној страни је стрњика па опет удаљена њива где су постављене друге пчеле. И онда сматраш да су те напале пчеле ако радиш на тој стрњици и то ове са ближег пчелињака. А у ствари пчеле са оба пчелињака иду на ту јужну страну (које и не знаш дасу ту).
Ове са ближег пчелињака уопште не иду према стрњици иако неко може сматрати да су га баш оне напале јер је тај пчелињак близу. А у ствари су пчеле са удаљенијег пчелињака у прелету преко стрњике и амо не некога могу да убоду. Тако да та удаљеност од 100 метара нема везе увек како се мисли.