Nula od poljoprivrednika bez mehanizacije, ali žilav ii uporan ko ono staro srpsko goveče.

BioBiH

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Jan 2017
Poruka
8
Pozdrav svima!
Zovem se Nenad. Rodjen i odrastao u bg-u, ali rešio da se bavim ratarstvom i lekovitim biljem u brdima Bosne, na dedinoj zemlji. Prošle godine odradio 1Ha sa tudjim mašinama, platio uslužnu obradu, posejao heljdu i imao fantastičan prinos. Onda doživeo sabraćajku koja me sprečila da odem da požanjem svoje zlato i propalo mi skoro sve, spasio samo jedno 200-250kg, nisam merio koliko tačno.
Ove godine okrećem novi list jer nameravam da kupim traktor i samo neke najosnovnije priključne mašine, plug, drljaču i tanjiraču, za ostalo nemam para.
Opet ću sejati heljdu na proleće pa verovatno speltu na jesen ili nešto ozimo, pa tako u krug nekih maksimalno dve godine dok ne razradim zemlju i ne kurtališem se korova. Onda nameravam da se bacim na lekovito bilje.
Životinje nemam nameru da držim jer život zimi tamo nema smisla, selo bez mene ima ukupno tokom zime ima oko 4-5 stanovnika koji zajedno imaju oko 1000 godina.

Gde sejes sipurak, kod mene ga ima dosta, razmisljao sam i o njemu bio, ali to mozda u buducnosti? Ono sto za sada pokusavam je da idem sa kulturama za koje mi ne treba radna snaga, jer nisam tamo provodio puno vremena i slabije poznajem narod a cuo sam da skoro niko nece da radi, svi bi odmah medj neke direktore i menadzere, mada evo sad posle nekog vremena koje sam proveo tamo mislim da bi se moglo naci nekih ljudi.

Okolina lazarevca,posadio jesenas jace od hektara,za sledecu jesen planiram jos 2 h da prosirim..a heljdu cu na prolece 2-3h da vidim kako ce ispasti..imam osnovno,traktor,plug,tanjiracu i drljacu..
Pa polako,dokupice se jos neka masina sad na prolece..

Sjajno! Guraj, samo napred! Koliko te izaslo po Ha sadnice i radna snaga? Koja je otkupna cena sipurka?

- - - - - - - - - -

15 din je bila sadnica,posadio sam oko 2000 komada..radnu snagu nisam placao posto je bila kompenzacija:ppozdrav:
Otkup je bio 70 din/kg ove jeseni..
Bolje je preraditi ga u sok i tako ga prodati,ima bolju cenu(100 din)..
Gde si nasao prodaju heljde?

Svaka čast, druže samo napred. Imaš li tržište za heljdu?

Vidim sad da si iz Nove Varosi, kakve su otkupne cene kod vas, kako se krecu?

Moje selo je iznad male varosi koja se zove Sekovici, a nasao sam tu u samom mestu kod rodjaka koji ima vodenicu, a nasao sam i u Sarajevu od par ljudi, Sarajevo je 100km odatle a ima i po Banjaluci...

Svaka čast, druže samo napred. Imaš li tržište za heljdu?

Vidim sad da si iz Nove Varosi, kakve su otkupne cene kod vas, kako se krecu?

Moje selo je iznad male varosi koja se zove Sekovici, a nasao sam tu u samom mestu kod rodjaka koji ima vodenicu, a nasao sam i u Sarajevu od par ljudi, Sarajevo je 100km odatle a ima i po Banjaluci...

Bilo evro kilo al sad je oko 80 dinara cini mi se... Uvoze iz poljske po toliko pa valjda nece vise da placaju. Tako sam cuo ovo su ne proverene info. Takodje ne verujem da ce ti heljda uspeti ispod 800 mnv. Cuo sam da je probano u novom sadu al nije to to nije isti ukus... Mada sad po vojvodini poceli da sade i maline sto ti ne bI probo i heljdu u lazarevcu. Inace to se kod nas zove elda i cesto jedemo eldopitu... Kojja si ti godina sa sipurkom jesi imo berbu?

Nazad
Vrh