Evo i slike mog "Zmaja" godina proizvodnje 1963, ja sam ga kupio prije 3 godine i bio je u takvom stanju da sam ga natovario na kamion uz pomoć viljuškara. Nakon dosta uloženog truda i vremena uspio sam da napravim traktor koji je odličan za moje potrebe. Pored sređivanja limarije, stavljanja mnogo dijelova kojih nikako nije bilo, prepravio sam mu filter ulja, stavio alternator, kupio i ugradio kabinu, radio svu komplernu elektro instalaciju itd... Za motor sam mislio da je zreo za generalke međutim nije bilo tako, jedan stari majstor mi je naštelovao paljenje na lancu, zamjenio uloške dizna i motor je sada odličan. Nažalost nemam sliku kako je traktor izgledao prije, ali pokušati ću da postavim kako sada izgleda. Ja ga uglavnom koristim ta obradu voćnjaka i izvoženje drva.
Evo slike:
---------- Poruka napisana u 10:50 ---------- Prethodna poruka je at 07:55 ----------
Kada sam kupio traktor, na njemu nije bilo skoro pa nikako elektro instalacije. Uz pomoć jednog prijatelja uspio sam da postavim svu instalaciju i na njegov savjet skonuo sam dinamu i stavio alternator od golfa 2. Pošto nisam znao, skoro pa ništa o traktoru alternator sam postavio tako da je krajnica udarala u njega prilikom malo većeg nagiba desnog točka. To sam riješio tako što sam skratio po visini nosače i alternator se ubacio dole iza alansera, stavio sam staru remenicu (sa diname) jer je bila većeg prečnika, tako da sada nema šanse da ga krajnica dodirne. Sada mi je ponovo remen 1110x17.
Evo slike:
Ovaj šaraf na gornjem nosaču sam morao da stavim ovako iz razloga što mi je uslijed udaranja krajnice, proklizao navoj pa sam to riješio ovako sa maticama koje sam kontrirao i sada to odlično funkcioniše.
---------- Poruka napisana u 12:22 ---------- Prethodna poruka je at 10:50 ----------
Pošto nisam mogao da nađem uložak za filter ulja, a i radi lakše zamjene filtera u budućnosti stavio sam filter od golfa 2. U ovaj holender sam ubušio rupu, pripikovao maticu i u nju uvrnuo šaraf sa holenderom od mjerača pritiska ulja u motoru. Estetski nije nešto, ali s obzirom na materijal koji sam koristio (navojna šipka, komadi cijevi, stari nosač filtera..), mislim da nije loše ispalo.
Evo slike kako to sada izgleda:
---------- Poruka napisana 19-10-11 u 11:12 ---------- Prethodna poruka je 18-10-11 at 12:22 ----------
Evo da vom pokažem kako izgleda moja korpa. Imače je napravljena od neke stare fabričke korpe, kupio sam je na otpadu. Stavio sam dno od bukovog drveta, lim sa prednje strane da ne bi prskalo po onome što se prevozi, napravio vrata i kačenje. Kačenje sam napravio od konzola od čašica za struju. Dovoljno su jake a i savijene su sasvim dovoljno. Na ovaj sistem sam se odlučio iz razloga što prilikom prevoza većeg tereta pumpa nije pod opterećenjem, a i bilo mi je lijeno da svaki put kada kačim korpu skidam poluge. Konzole dođu tačno na krajeve T komada i one nedaju da korpa ide lijevo desko. Kada kačim, podvučem T komad ispod tih konzila podignem i vratim klin na T komadu na soje mjesto, zatim spustim hidrauliku.
Ovaj nastavak za topling služi da bi korpa uvjek stajala u ravni a ujedno je i "zglob" koji olakšava kačenje. samo prvi put se liveriše u položaj koji želimo i svako naredno spuštanje ili dizanje korpa će se sama liverisati. Kada je spuštamo punu, iz ravnog položaja, na zemlju nasloniti će se istovremeno sa sve četiri noge.
Evo par slika:
---------- Poruka napisana 20-10-11 u 09:29 ---------- Prethodna poruka je 19-10-11 at 11:12 ----------
I ako sam o ovome već pisao u temi muzika u traktoru, evo ponovo par slika i objašnjenja na tu temu.
Kada sam kupio traktor on nije imao kabinu. Nju sam kupio od drugog čovjeka kome nije bila potrebna. Nije imala stakla na vratima (sada ih ima), kao ni zadnju šofešajbu, koju još nisam uspio da pronađem.
Sa unutrašnje strane, na krovu kabine nalazila se iskrivljena šperploča koja mi je skoro pa dodirivala do glave. Prije par dana sam skinuo krov, izvadio tu šperu, stavio krov od laminata, pošto mi se on učinio kao najbolje riješenje. Međutim kad sam počeo da slažem laminat na krov došao sam na ideju da napravim malu "istrument tablu" na krovu kabine u koju ću da ugradim kasetopfon i zvučnike, priključak za auto upaljač itd. Antenu sam stavio sa vanjske strane na mjesto gdje je bio brisač, jer sam zaključio da jedinu tu može da ostane čitava kada traktor uđe u voćnjak.
Evo par slika kako je kabina izgledala prije:
Prilikom postavljanja laminata, okolo sam zalijepio onu obostrano ljepljivu traku, koja mi je ujedno došla i kao diftung i kao zaštita da prilikom vibracije traktora ne bi odzvanjlo. Sve šupljine okolo sam popunio silikono.
Na kabinu sam zavario metalne nosače, sa strane, na koje sam naslonio laminat. Na sredini sam zavatio dvije matice koje služe da dodatno učvrste čitavu "instrument tablu", a ujedno su i držači kasetofona, jer razmak između njih je isti kao i širina kasetofona.
I evo kako je to na kraju ispalo: