Jel može neko ovo oko slanja rtk signala preko interneta uprošćeno da objasni za nas neupućene iz poslednje klupe?
Ja sam jedan od tih i za sad imam ovakvu predstavu ove problematike, al' pošto nemam pojma o materiji možda je ta moja predstava potpuno pogrešna pa bih bio zahvalan kad bi mi neko to rekao.
Dakle ovako, traktor radi na njivi i preko satelita dobija svoju trenutnu poziciju. Softver iz navigacije dalje iz te pozicije izračunava gde treba da usmeri traktor. Ali trenutna pozicija traktora dobijena od satelita iz raznoraznih razloga ne mora biti tačna, pa treba da se ta dobijena pozicija koriguje putem rtk signala koji dobijam preko interneta. Rtk signal se pravi na taj način da postoji fiksni prijemnik (bazna stanica) za koji sa sigurnošću znam tačnu poziciju jer ju mi je izmerio geometar. Ta bazna stanica prima isti signal sa satelita kao i traktor, i iz tog signala sa satelita izračuna koliko on greši spram svoje tačne pozicije, i onda tu grešku šalje traktoru da i on koriguje ono što je primio od satelita. Ta greška je rtk signal. Pretpostavimo da imam svoju baznu stanicu, npr. kod mene kući.
Kako sad rtk signal iz te moje bazne stanice postaviti na internet da bi njemu mogao da pristupi moj traktor? Iz prethodne diskusije u ovoj temi naslućujem da to nije baš jednostavno, i da npr. moj traktor ne može direktno da pristupi mojoj kući i očita rtk signal. Nemam pojma ali nagađam da to ima veze sa tim jer ja kući nemam statičku internet adresu već dinamičku, tj da ona nije uvek ista već se menja. A da bi traktor mogao da pristupi mojoj baznoj stanici mora da zna njenu stalnu adresu, a koja rekoh ne postoji već se stalno menja. Da bi se to prevazišlo, ja moram rtk signal iz moje bazne stanice poslati na neko mesto na internetu koje ima stalnu adresu i kome može da pristupi moj traktor. To mesto sa stalnom adresom pogodno za ove stvari je sajt
rtkgo.com gde svi sa svojim baznim stanicama šalju svoje rtk signale, i svi traktori se konektuju na taj sajt i onda na neki način sa njega uzimaju samo onaj rtk signal koji njima odgovara, u mom primeru moj traktor kad ode na
rtkgo.com uzima rtk signaj koji je poslat iz moje kuće na taj sajt. Problem može nastati ako neko nešto čačka oko tog mog rtk signala koji ja šaljem iz moje kuće (tj. sa moje bazne stanice) pa mi onda čike iz
rtkgo.com onemoguće da šaljem moj rtk signal na taj sajt i onda moj traktor usred setve ostane bez rtk signala pa nastane problem jer sam ja skinuo markire da mi ne smetaju
.
Da li bi se ovo moglo rešiti ukoliko bih ja od mog internet provajdera (u mom slučaju Telekomov adsl) tražio da mi dodeli statičku internet adresu (ne znam da li je to uopšte i moguće, al' ako je moguće pretpostavljam da je dosta skuplje), pa da onda moj traktor sa njive direktno pristupa mojoj kući i uzima rtk signal?
Eto, tako ja to zamišljam, pa mi bar recite koliko sam potrefio?