Motorne testere

Kupio danas mac za testeru,imam prsten lancanika nov na lageru pa kad stigne na red nov lanac montiram na njih...cini mi se da dosta seta levo desno lanac sto ako ne gresim za tanja drva ne smeta puno ali za deblja druga prica...

Išao u šumu po drva za matorog...stalno idem sa ovo manjom prikolicom jer je pre svega niskopodna i mnogo lakše se okreće u šumi od IMT.Mada ni ona n8je baš mala 135x220.
Nisam imao deblje od 40cm i to uglqvnom pala ili osušena stablq cera.Zato nisam imao potrebe za većom testerom pa je OM gd 411 i više nego lako to rešavala.

U ramove sekla H357...nekih 5 kubika za rad od 08h do 19.30h

Stigao novi AGM..

DSC04196.jpg

Uzet na akciji i na neviđeno.

Ukazano poverenje.. bez prethodno stečenog poverenja, haha.

Mislim, uzeo sam AGM trimer proletos, iako mi nije bio preko neophodan, ali jesam imao nekoliko zadatka za njega za početak.
Taman da vidim da li je taj brend vredan kupovine, iako ne vidim razlog zašto ne bi bio.
I.. od svega toga - pokošena samo šaka livade, za probu i razradu.

Zadaci neki otkazani, a neki još nisu stigli na red, tj pretekli ih drugi, preči.

Nisam saznao da li je AGM od poverenja

Za pripremu drva za ogrev, imamo Husqvarna 350..

PXL-20231014-114951477.jpg

Heavy duty, lagana i dovoljno snažna za naša stabla.

Međutim, ušao neki đavo u nju i svake godine nas izda u nekoj od tura i izgubimo jedan dan u boravku u servisu.
Radi odlično, a onda krene da se teško startuje, da gubi ler gas i sl.
Ako budem uporan i držim je stalno u obrtajima, hoće ponekad da se oporavi. A ponekad ne.
I tako u krug, iz godine u godinu.

Ove je odneo u servis i rekoše da su je popravili.
Kažu, previše prljav karburator nečim lepljivim. Ni ultrazvučna kada ga ne može očistiti. Pa, da zamene novim. Pa, novi takav nema. Pa, ima polovan, a dobar..
Ne znam, ali mi je previše rizično da idem u šumu, a da ne znam hoću li posao obaviti.
A napolju zima steže. Nema se puno vremena.
Plus, žena neće da vozi traktor. Kočnice više ne rade. I onda i tu trebamo zavisiti od drugog kada je slobodan.. itd, itd.

Zato reših da uzmem novu na neviđeno.

Da bude tu, ako ustreba.

A i žena imala dobru ideju da onda možemo raditi zajedno sa dve testere. Tako da - poverenje opet ukazano, jer ne vidim razlog zašto ne bi opravdala.

Danas upalila na prvu i potrošila prvi rezervoar u mestu. A sutra, ako sve bude išlo po planu - pokazaće se i u praksi.

Moj utisak do sada - Husqvarna je kudikamo bolje rešena.
Što je i za očekivanje.

Isprva mi se učinilo da je AGM 45 cm mač previše veliki i hteo sam staviti isti kao i na Husqvarna. A onda video da i ona ima te dužine.
Jedino je lanac na AGM 1,5 mm, za razliku od 1,3 mm širine na Husqvarna.

Sve u svemu - stigla nova testera.
Pa sada - videćemo..

Poslednja izmena:
Ženi se sviđa.
Uzela ujutru, i ostavila uveče..

20251012-102851.avif

A i dobro je došla.
Primetio sam da kada se radi sa dve testere, bude duplo brže.

20251012-141037.jpg

Šalu na stranu,
prošle godine mojom greškom naleglo drvo na auspuh i pokrivili se zavrtnji. Verovatno stradali i navoji na stublini, pošto su ih reparirali u servisu.
Vidim da je na modelu 350 inače mana to što se ti zavrtnji hoće olabaviti tokom rada. A od kada su reparirani navoji, to se dešava i češće.
Pa sam danas, kao i obično proverio i dotegao, a bolje da nisam.
Posle toga su se toliko olabavili, da je jedan čak i ispao.
Našao ga jesam, ali sam morao dotezati svakih desetak minuta, čini mi se. I to me je baš usporilo.

Zanimljivo da se lepo pritegnu do kraja, ali ne drže dugo.
Promenio se i zvuk na auspuhu.
Moraću videti o čemu se radi.

Svakako, dobro je došla još jedna testera.

Kako radi? Pa.. nema lep rezak zvuk kao Husqvarna.
Tako se i oseća pod rukom, tako i seče.
Nekako grubo, rekao bih.
I sporije.

Ali, i nisam zamišljao drugačije. Što bi se onda reklo - ispunila očekivanja.
Bila je od pomoći, to je najbitnije.
Taj zadatak joj je i bio dodeljen.

Za koji dan, idemo dalje. Tek smo na trećini.

Poslednja izmena:
Ti šrafovi nebi trebali da stežu auspuh tako što se uvrću u cilindar, nego trebaju da budu brezoni uvrnuti na čvrsto, a da se auspuh steže sa osigiravajućim maticama.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Da,za te pare ako zavrsava posao,jedino ako ima zaobljen lanac...njih nikad nisam nesto voleo ni kako secu a i kad treba da se naostre nemaju taj jasan spic\profil. Kockasti su jednostavni,pratis liniju da si paralerno sa njom i da skroz pravo ostris(i tako da se zavrsava prolaz turpijom,ne na kraju da se iskosi) tj da nije zaobljeno naspram nje(kako ona ide pravo tako i ostrenje da ide pravo),da spic nije ni malo ostecen\savijen nego se jasno zavrsava sa njim\lepi na dodir kad se pipne prstom,dok nema odsjaj\trunke od ostrenja sa gornje strane ploce nego se tera dok se to ne ocisti.Da turpija ide blago ispod gornje ploce tj odrzava se visina da malo ploca `preklapa` turpiju, ako je visoko\ima potrebe 2-3 ili koliko treba vec puta prodje se donji deo zuba a da se turpija odvoji od gornje ploce(jer nema potreba da se skida materijal u isto vreme ako je vec `rampa` napravljena) da bi se spustila dole posle naravno podigne gore i obavezno naostri gornju stranu.Cilj je da se dobije\odrzi fabricko `C` a ne vremenom rampu ako je fokusirano ostrenje na gornju plocu pa lanac ne sece.Obore se cistaci i napravi se onaj polu krug fabricki a ne ravno turpijani.Proba se kako sece ako drzeci jednom rukom na pola gasa sama ne tone\vuce u drvo nesto nije dobro.Sve je daleko jednostavnije nego sto mozda zvuci:) ali ako nekom pomogne ili ga bar zbuni i to je dobro.

@radashin .. to i ja mislim.
Pogotovu što nije primarna testera.
Samo da je ne opravljam više, nego što sa njome radim.

@mirosti .. ovde dva idu direktno u cilindar.
Kod AGM je drugačiji, ili nešto drugačiji sistem, izgleda.
Vidim da idu tri ili četiri, od kojih su dva drugačiji (imbus i matica).

Šta znam. Od kada je uzeta i žena radila njome, uvek nosila u servis.
Ja sam nastavio tako.
A u stvari, možda bi bilo bolje da se angažujem i pokušam sam da održavam.
Dvotaktni motri nisu toliko komplikovani.
Može se reći čak i jednostavni.

Da sam je ja radio, znao bih princip i u čemu je problem, tj može li to tako, ili mora nov cilindar.

I da li je reparacija bila potrebna na prvom mestu uopšte.

Čak su stavili i korišćen auspuh, koji nije kao njen originalni.
Jeste aftermarket, ali videh da je nov za nju 900 dinara, čini mi se.
I dva šrafa po 100 dinara.. možda sam to ja mogao sam da zamenim.

Nego, uhvatio je drvo u sred posla. Ja odmah u servis, jer nam vreme prolazi. 2.000 naplatili polovan auspuh, rad kao naplatili nisu, jer stalno idemo, a i kod njih kupljena.. i ja sada imam problem. Ne mogu je koristiti normalno.

Zato mi pomoćna i završava dobar posao.

@eDGe .. to tek trebam naučiti.
Za sada nam oštre u servisu. Mašinski.
I jeste da se tako brže istroši. Ili barem ja mislim da se tako brže istroši, nego po malo turpijom kada se skida.
Nego, traje neku sezonu, pa ide novi.

U principu, lepo seče kada naoštre i nisam imao potrebe niti razmišljanja da sam to radim. Kao što se sada razmišljam sam da održavam.
Jeste da je na novac više.. ali mi treba nešto što će raditi bez greške, jer se nema puno vremena kada jesen stigne.

Što se lanca tiče, to je opravdalo moja očekivanja.

Svakako, dobar post i moguće da ću se time pozabaviti van sezone.
A oni koji sami oštre svoje lance, verovatno razumeju o čemu pričaš..

PS
AGM ionako nema ko ovde održavati.
U prodavnici, iako piše da je i servis, mislim da šalju u Kragujevac.
Tako da ću je ja sam sređivati i taman naučiti. Kada period garancije prođe, ili ako kvar bude izazvan mojom greškom.
Delove barem imaju sve. Pa polako. DIY.

Zato sam se i odlučio za domaći brend - ima originalnih delova na nekoliko koraka dalje, praktično.

Poslednja izmena:
Problem sa dolmar 115 na punom gasu trokira ,nema dovoljno snage i vraca benzin u filter,ima li ko iskustva?

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Ženi se sviđa.
Uzela ujutru, i ostavila uveče..

20251012-102851.avif

A i dobro je došla.
Primetio sam da kada se radi sa dve testere, bude duplo brže.

20251012-141037.jpg

Šalu na stranu,
prošle godine mojom greškom naleglo drvo na auspuh i pokrivili se zavrtnji. Verovatno stradali i navoji na stublini, pošto su ih reparirali u servisu.
Vidim da je na modelu 350 inače mana to što se ti zavrtnji hoće olabaviti tokom rada. A od kada su reparirani navoji, to se dešava i češće.
Pa sam danas, kao i obično proverio i dotegao, a bolje da nisam.
Posle toga su se toliko olabavili, da je jedan čak i ispao.
Našao ga jesam, ali sam morao dotezati svakih desetak minuta, čini mi se. I to me je baš usporilo.

Zanimljivo da se lepo pritegnu do kraja, ali ne drže dugo.
Promenio se i zvuk na auspuhu.
Moraću videti o čemu se radi.

Svakako, dobro je došla još jedna testera.

Kako radi? Pa.. nema lep rezak zvuk kao Husqvarna.
Tako se i oseća pod rukom, tako i seče.
Nekako grubo, rekao bih.
I sporije.

Ali, i nisam zamišljao drugačije. Što bi se onda reklo - ispunila očekivanja.
Bila je od pomoći, to je najbitnije.
Taj zadatak joj je i bio dodeljen.

Za koji dan, idemo dalje. Tek smo na trećini.
AGM 5400 skroz pristojna testera za smešne pare kod mene je isekla sigurno preko 100 kubika drva za 3-4 godine koliko je kod mene. Nije za forsiranje ali završava posao itekako.

Nazad
Vrh