Milan-Bezdan

Milan BMK

Član
Učlanjen(a)
5 Dec 2010
Poruka
60
Pozdrav kolege forumaši, ja sam Milan iz Bezdana pored osn. polj. proizvodnje koja me ne zanima bavim se odgojem sitnih životinja, u mom dvoristu se nalaze Papagaji, rasna živina-Jarebičaste Brame i Australorpi , Platinasti i Sedlasti fazani, i nesto po čemu me mnogi najvise i znaju su Vijetnamske svinje, njih držim nekoliko godina i trudim se sto vise da proučim ovu rasu svinja koja je kod nas trenutno dosta zastupljena, nesto vise o njoj može pročitati u temi "Vijetnamske svinje".
Pozdrav svima
neke od slika postaviću kasnije kad ugrabim vremena

Hvala svima na dobro došlici, evo da iskoristim priliku pa da vas pozovem sve koji imate volje da posetite sajam Peradarstva u Somboru, a ujedno i 53.ornitološki šampionat....vidimo se Pozdrav svima. :D
:ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

339hyzb.jpg

2e3n1g5.jpg

30vfbdi.jpg

2qwhje1.jpg

2n21it2.jpg

swb96a.jpg

jaalw4.jpg

fojfdj.jpg

Eto malo slika...

Papagaji preko leta se legu tad im je sezona, a preko ZIME se bave sportom, takmiče se na svim izložbama u Srbiji... :D

Mislio sam na smeštaj pošto im je volijera u dvorištu, gde stanuju preko zime?
Pitam jer sam negde pročitao da neke vrste mogu da prezime na otvorenom ako imaju gnezdo/kućicu za ptice pa me zanima da li je to tačno.

Aha...izvini nisam razumeo sta si hteo da pitas...U onoj volijeri napolju su smešteni fazani, a ponekad ubacim i kojeg papagaja da kupi semenke...Nikakav problem nije da papagaji prezime u kavezu koji može biti i nasred njive, treba samo da se najlonom zastiti od promaje.Moje ptice su u zidanom objektu....uzivaju :D
Pošto papagaja ima sa vise kontinenata Afričkim pticama-papagajima pomalo i smeta zima sto sve zavisi od koje Vrste, mesta boravka, ali ponekad tj. često od porekla ptice...neće isto proći ptica iz uvoza ili ptica koja se izlegla i delimično aklimatizovala na nase uslove tj. klimu...Najčešći problem je kad ptica "načne" nokte, prste pa odna pojede skoro sve prstiće ili samo vrhove, tada ptica iskrvari i ugine-to se često desava kod afričkim ptica, a resava se tako što će te u pojilicu nasuti samo malo vode tj. 1 cm ili samo malo da se prekrije dno, a onda kad ptica popije vodu, ostatak prosuti..........Slobodno pitajte sta god hoćete, ako znam odgovor rado ću pomoći...Pozdrav

Milan BMK je napisao(la):
Aha...izvini nisam razumeo sta si hteo da pitas...U onoj volijeri napolju su smešteni fazani, a ponekad ubacim i kojeg papagaja da kupi semenke...Nikakav problem nije da papagaji prezime u kavezu koji može biti i nasred njive, treba samo da se najlonom zastiti od promaje.Moje ptice su u zidanom objektu....uzivaju :D
Pošto papagaja ima sa vise kontinenata Afričkim pticama-papagajima pomalo i smeta zima sto sve zavisi od koje Vrste, mesta boravka, ali ponekad tj. često od porekla ptice...neće isto proći ptica iz uvoza ili ptica koja se izlegla i delimično aklimatizovala na nase uslove tj. klimu...Najčešći problem je kad ptica "načne" nokte, prste pa odna pojede skoro sve prstiće ili samo vrhove, tada ptica iskrvari i ugine-to se često desava kod afričkim ptica, a resava se tako što će te u pojilicu nasuti samo malo vode tj. 1 cm ili samo malo da se prekrije dno, a onda kad ptica popije vodu, ostatak prosuti..........Slobodno pitajte sta god hoćete, ako znam odgovor rado ću pomoći...Pozdrav

To je to, hvala! :ppozdrav:

Zaboravio sam napisati jednu od NAJČEŠĆIH grešaka koja se može nazvati greskom u toku hladnih dana-zime, a to je da mnogi u pojilicu naspu vode do vrha i kad ptica dođe da pije vodu ona umoči prste i ti prsti se zamrznu,otpadnu ili ih ptica sama načne.Kako će te ovaj problem resiti napisao sam u predhodnom tekstu. A jos jedan preduslov za "zdravije" prste je da staviti dovoljno veliku-siroku stajalicu-granu da bi ptica mogla da telom zastiti tj. prekrije noge.
Post je spojen: [time]1296860661[/time]

20pcw7k.jpg

Što se tiče boje nije razlika ima cisto crnih, cisto belih i kombinacije te 2 boje odnosno razlika je samo u boji kad bi neko gledao ko nezna - ne poznaje rasu.
Nedavno je kod mene bio jedan Apatinac, sa namerom da kupi-nabavi prase. On trazi kao na slici koju si postavio Vijetnamce sa tom "kratkom" njuskom e u tome "se krije razlika".Verovatno se radi o nekoj podvrsti Vijetnamaca ili sto bi kod nas rekli "soj"....to je po mom misljenju.Nažalost takve vijetnamce sa kratkom njuskom nisam sreo nigde u Srbiji, a bio sam na skoro svim berzama malih zivotinja. Jedino ih ima ili je imao taj čovek iz Apatina, muzjak mu je uginuo pa neznam da li je uspeo da odrzi taj soj sa kratkom njuskom.

Nazad
Vrh