jomabo
Član
imam nekoliko zenke patuljastih rasa i par momaka za njih. Lepo donose mlade po 4-5 malisana, , ali nekad, na 2-3 legla desi se da jedno ili dva uginu od cista mira i to sa punih 50 - 60 dana. simptoma nema, super su , skacu, jedu, hrana je ista svaki put, ne menjam nista, ne biju se, nemaju promena u uzmetu, ne kaslju,niti kijaju, bez ikakvih simptoma, kad sutradan vidim poneko lezi sa vratom istegnutim unazad, kao polomljen. Nista im ne ulazi u kafeze jer su lepo zsticeni bigovanom mrezom 20 x 20 a i ja ih pregledam dali ima ujeda, nista...kontam da nece od 5 malca zajedno samo jedno da strada a ostali lepo teraju. jedino sto su jos sa majkom jer ne forsiram zenke da ih brzo parim a i nemam slobodnih kafeza da odvojim svaki put leglo, pa te sto nisam prodala a hocu da sacuvam za sebe, jos su sa majkom. mozda je u tome problem, iako oni uveliko jedu sami mozda jos sisu i mleko koje im skodi. desilo mi se kod nekoliko zenki a ocevii su razliciti jer imam 4 muzjaka i posebno pazim da nisu u krvnom srodstvu. Dosad nisam imala problema sa bolestima, kokciodozu, miksomatoza kod nas i nema, nisam imala ni sugu, , svi su zekani ok, ali mladunci poneko ode a ja ne mogu da shvatim zasto. cak pomislim da sebi ne zavrnu siju od senilice koju sam pravila od resetke iz frizidera pa tako ima dosta mesta da protnu glavu dak jedu seno???