Korisne mašine u povrtlarstvu

siki2

Član
Učlanjen(a)
1 Jan 2011
Poruka
604
Lokacija
Virovitica
Nisam nigdje naišao na temu o mašinama koje se koriste u povrtlarstvu. Imam neke ideje koje bi htio provesti u djelo tj napraviti neke mašine (priključke) pa bi rado da podjelimo iskustva oko toga. Nisam prijmjetio da kod vas prave gredice za sadnju paprike na foliji (govorim samo o vanjskoj tj. njivskoj proizvodnji). Kod nas skoro svi proizvođači rade greduce od 10-15 cm visine iz razloga što se zemlja u gredici brže zagrije i u kišnim godinama korjen bude malo izdignut. Problem kod tih gredica je što gnojivo koje je bačeno prije pravljenja gredice jedan dio osataje između potpuno neiskorišten što znači bačen novac. Kod nas ima deponator gnojiva za gredice ali problem je u tome što to gnojivo ostaje dosta visoko u gredici tako da dobar dio ostane neiskorišten. Moja ideja je da napravim deponator koji bi stavljao gnojivo u gredicu na dubinu ne manju od 10 cm ali stim da istovremeno stavlja sve vrste gnojiva i da gnojivo bude raspoređeno po cjeloj širini gredice a ne kao kod kultivatora za kukuruz u jednoj traci.

http://www.agroservis-proizvodnja.hr/ASP/images/stories/p1050754.jpg
[url]http://www.agroservis-proizvodnja.hr/ASP/images/stories/p1050755.jpg
O[/URL]vo je deponator koji se kod nas proizvodi koji pravi gredicu i stavlja gnojivo. Ovo je osnovna ideja koju bi trebalo preurediti i napraviti po svojim potrebama. Molio bi da malo prodiskutiramo o ovoj ideji moža se iznađe neko kvalitetno rješenje koje bi svima namo bilo od koristi a znam da kod vas ima ljudi koji sami rade neke priključke i vrlo su spretni u tome
Pozdrav.
 

nikola_VUK

Član
Učlanjen(a)
31 Avg 2010
Poruka
1.597
Lokacija
Podgorica
U principu, samo deponator za veštak treba staviti pre ovih plugova koji oblikuju gredicu tj. đubre bi trebalo baciti direktno na njivu, kasnije se nabaci ovih 10-tak cm zemlje od gore i dobio si to što si hteo.
 

siki2

Član
Učlanjen(a)
1 Jan 2011
Poruka
604
Lokacija
Virovitica
Sve je to već isprobano. Isto tako je probano da se đubre prije gredice dobro zatanjura ali svedno dosta toga ostane neiskorišteno. Moja ideja je da u sloju od 10 cm nema đubra i nije ni potrebno ono bi sve trebalo biti na putu korjenu dakle ispod 10 cm mislim da bi se na taj način dobila najveća iskoristivost đubra a samim tim i ušteda u novcu.
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.693
Lokacija
Kula
@ siki2

Ima otvorena tema o gredičarima i polagačima folije

http://poljoinfo.com/showthread.php?1014-Pravljenje-gredica-i-postavljanje-folije&highlight=gredica

A što se tiče tog problema sa distribucijom djubriva evo kako ja to rešavam. Ja posle oranja i pripreme zemljišta razbacim djubrivo po površini. Posle toga freziram zemljište i na taj način se djubrivo unosi u sloj od nekih 15 cm. Kada mašina za postavljanje folije formira gredicu ona kupi upravo taj sloj od 15-tak cm i gura sve ispod folije. Bitno je da se prohodi gredičara "sastave" t.j. da se svo zemljište izmedju gredica pokupi. Na taj način skoro svo djubrivo završi tamo gde treba za razliku od rasturanja pre oranja gde se djubrivo rasporedjuje po citavom zemljišnom profilu. Ako ne freziraš zemljište djubrivo možeš razbaciti izmedju dva prohoda setvospremača. I setvospremač će ga uneti dovoljno duboko a gredičar će odraditi ostatak posla.
 

siki2

Član
Učlanjen(a)
1 Jan 2011
Poruka
604
Lokacija
Virovitica
Da znam za tu temu za gredičare i postavljače folije ovo nije isto ali neka to moderatori prebace gdje treba ili izbrišu svedno je. Imam gredičar i postavljač folije ali nemam ulagač gnojiva to ću da napravim. Kad širom razbacuješ gnojivo bacaš za cjelu njivu i kad pokupiš imaš duplu količinu ispod folije a ako razbaciš manju količinu nisi siguran da ćeš imat dosta ispod folije a sa ulagačem tačno stavljaš koliko treba na osnovu analize zemlje u tom je stvar ušteda u gnojivu i novcu bez nepotrebnog razbacivanja i bez straha da nisi bacio dovoljno.
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.693
Lokacija
Kula
@ siki2

Nisi me najbolje razumeo. Nemaš duplu količinu. Razbaciš tačno onoliko koliko kaže analiza da treba. I da po površini razbaciš gredičar će to pokupiti, čak šta više i solidno izmešati i ubaciti pod foliju. Kad ti posle daješ dovoljno vode ne sekiraj se da koren to neće iskoristiti. Pa najveća masa korena i jeste u oraničnom sloju.
Na kraju krajeva, ako koja kuglica i ne bude pod folijom, nisi bacio kod komšije, ostaće tu na njivi pa će iskoristiti sledeća kultura.
 

reggacci

Član
Učlanjen(a)
7 Dec 2011
Poruka
794
Lokacija
Kikinda
Cekaj cekaj malo ,polako prvo ,nisam video o kojoj se kulturi radi ,i o kojem se djubrivu radi u svakom slucaju kompleksno mineralno djubrivo se zaorava,nikakve gredice nikakva freza itd.
 
Vrh