Kanadska topola

mirkem

Član
Učlanjen(a)
5 Dec 2011
Poruka
85
Imam u planu da na 1ha posadim kanadsku topolu.
Njiva je treće kategorije,ali je problem što jedna mala rečica u proleće pravi problem izlivanjem u okolne njive pa je teško tu njivu izdati čak i za 20 eura godišnje.Da je prodam,ne mogu dobiti ni 1500e i onda dođem na ovu ideju.
Pa me interesuju iskustva onih koji su to već radili kako i na koji način pripremiti zemljište,koji su razmaci najbolji,eventualno prskanje i td.Svaki savet je dobro došao i zato hvala.

Ako voda stoji duže vremena teško će se mladi zasad održati. Kojeg tipa je zemljište?

Izvinjavam se zbog kasnjenja sa odgovorom,ne stoji voda stalno.Izlije se ta recica u prolece,ali dovoljno da je tesko u martu i aprilu obradjivati zemljiste za useve.To traje 10ak dana mozda,ali bas u tom periodu.Uglavnom je zemljiste dosta vlazno da bi one mogle da napreduju.Zemljiste je trece kategorije.

kanadskoj topoli nikad ne može biti previše vlage, ja je imam posađene uz kanale na njivama jer to zemljište ne mogu koristiti a ovako svakih dvadesetak a negdje i manje godina drva za daske ko u priči.

Za potrebe 'disanja' i funkcionisanja korenovog sistema neophodan je kiseonik koji se nalazi u vazduhu. Razlicite vrste trpe razlicito vreme odsustva kiseonika , pa tako imamo vrbu koja izdrzi i do 2 meseca u plavljenim zonama pre nego sto koren pocne da truli i imamo topolu koja izdrzi do 30 dana u poplavljenim uslovima. Pogledajte samo kako su rasporedjene vrste pored reka i sve ce vam se samo kaz'ti...

Nije duze od 30 dana potopljeno,mozda bude par dana potopljeno a do mesec dano jako blato...

Nazad
Vrh